Gebakken eieren met kaas is een lekker en snel gerecht en een goed vegetarisch alternatief voor gebakken eieren met spek. Bovendien zijn eieren ontzettend gezond, hier kan je daar meer over lezen. Het is dus niet zo vreemd dat je op het keto dieet heel vaak ontbijt met eieren. Vraag je je af hoeveel eieren je maximaal per week mag eten? Dan kan je hier het antwoord vinden.
Welke kaas?
Als je gebakken eieren met kaas maakt, wil je dat de kaas mooi smelt.
Ik kies meestal een jonge Goudse kaas, want die smelt goed. Je kan ook voor een echte smeltkaas zoals fontina, cheddar of gruyère kiezen. Hoe meer vet de kaas bevat, hoe beter hij zal smelten. Dit is waarom jonge kaas vaak beter smelt dan belegen of oude kaas. Een wat oudere kaas smelt weliswaar minder goed, maar geeft meer smaak. Kies dus wat je lekker vindt en varieer of combineer een jonge en oude kaas.
Je kan de kaas raspen, maar dit is niet echt nodig. Het is makkelijker en sneller om gewoon met de kaasschaaf een aantal plakken te snijden. Weeg de kaas terwijl je aan het snijden bent, zodat je de juiste hoeveelheid hebt. Je gebruikt 100 gram kaas per persoon, dat zijn een heleboel plakken.
Voor het serveren strooi je een beetje geraspte kaas naar keuze over de gebakken eieren. Ik gebruik Parmigiano Reggiano, want dit is niet alleen een heel lekkere, maar ook een heel gezonde kaas. Hier kan je daar meer over lezen. Het is echter geen vegetarische kaas. Je kan hem natuurlijk wel door een vegetarische kaas vervangen.
Kookringen
Dit gerecht werkt het beste als je eerst de kaas smelt en dan de eieren erover heen breekt. Dit kan heel goed door de kaasplakjes op elkaar in een siliconen kookring te leggen en zodra de kaas gesmolten de eieren erover heen te breken.
Per portie heb je twee kookringen nodig. Je kan dus eerst een halve portie maken en dan alle stappen herhalen of tegelijk met twee (of meer voor meerdere personen) kookringen in de pan alle stappen volgen.
Als je geen kookring hebt, kan je dit gerecht ook in een kleine koekenpan maken. Je spreidt de kaas over de bodem van de koekenpan uit en zodra de kaas gesmolten is breek je de eieren erover heen.
Op smaak maken
Je kan de gebakken eieren met kaas met peper en zout op smaak maken, maar ook met wat (gerookte) paprikapoeder of chili vlokken of verse bieslook of een bosuitje.
Een andere optie is om tuinkers over je eieren met gesmolten kaas te strooien. Tuinkers bevat vitamines A en C, maar is ook een goede bron van ijzer en calcium. Nu is het wel zo dat je vaak maar heel weinig tuinkers gebruikt, dus je krijgt ook niet heel veel vitamines en mineralen, maar alle beetjes helpen natuurlijk!
Gebakken eieren met kaas
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 100 gram kaas
- 15 gram roomboter
- 1 theelepel Parmezaanse kaas (of een vegetarische kaas)
- ⅛ theelepel gerookte paprikapoeder (optioneel)
- peper en zout (optioneel)
Instructies
- Snij de kaas in plakken met een kaasschaaf.
- Verwarm de boter in een koekenpan op matig vuur. Leg de helft van de kaas (dit is voor de éénpersoons portie) in de kookring.
- Laat de kaas op matig vuur in de kookring smelten.
- Zodra je kaas gesmolten is en je eieren zo gaar zijn als je wilt (je kan de dooier nog wat zacht houden of helemaal stevig laten worden).
- Laat de kaas met het ei zachtjes garen op matig vuur.
- Strooi wat peper en zout of wat gerookte paprika over het ei heen.
- Door een deksel op de pan te doen zal het ei sneller gaar zijn. Het eiwit moet stevig worden. Hou het vuur op matig, anders verbrandt de kaas op de bodem.
- Zodra het eiwit stevig is haal je de hele kookring met kaas en ei voorzichtig uit de pan en leg je het op een bord. Til de kookring dan voorzichtig op en leg weer in de koekenpan. Herhaal alle stappen voor de rest van de kaas en ei. Als je meerdere kookringen hebt, kan je meerdere porties tegelijk in dezelfde pan maken.
- Leg de twee eieren met kaasbodempje op een bord en strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas en gerookte paprikapoeder overheen.