maatlepeltjes

Meten & wegen

Maatlepeltjes, maatbekers, mengkommen en een goede keukenweegschaal heb je waarschijnlijk wel al ergens in je keukenla of keukenkastjes, maar zo niet, schaf ze dan alsjeblieft aan of zet ze op je verlanglijstje voor je verjaardag, Sinterklaas, Kerst, moeder- of vaderdag, etc.

Als je veel kookt, zal je merken dat ze onmisbaar zijn!

Meten is weten!

Als je de verkeerde hoeveelheden gebruikt, zullen de recepten waarschijnlijk gaan teleurstellen en dat is zonde van je tijd en van je geld.

Maatlepeltjes

maatlepeltjes

Maatlepeltjes kosten niet veel, maar besparen je o zo veel tijd! Vooral als je ketogeen kookt, kan je niet zonder. Je gebruikt geen graanproducten, dus je hebt geen gluten die je deeg mooi luchtig maken. Je bent daarom aangewezen op psyllium en bakpoeder.

Het is vooral met bakpoeder heel belangrijk om de juiste hoeveelheden te gebruiken. Als je te weinig gebruikt, wordt je deeg veel te zwaar, maar als je te veel gebruikt, valt het uitelkaar.

Je moet je dus aardig precies aan de aangegeven hoeveelheden houden. Mocht je nog geen maatlepeltjes hebben of iemand een setje cadeau willen geven, zelf gebruik ik deze maatlepelset van Kitchen Basics.

Zorg in elk geval wel dat je een setje met een eetlepel, een theelepel, een halve theelepel en een kwart theelepel neemt, want dit zijn de meest gebruikte maten. Zelf gebruik ik het liefst metalen lepeltjes, want dan kan je ze voor alles gebruiken en ze zijn makkelijk schoon te maken.

Maatbekers

Net zoals maatlepeltjes is een goede set maatbekers ook onontbeerlijk voor de kok.

Je hebt minimaal twee goede maatbekers nodig en in elk geval één met een tuitje. Dit is essentieel als je zelf mayonaise of Hollandaise saus maakt, want dan moet je de olie héél héél langzaam bij het eidooier mengsel gieten en zonder tuitje gaat dat niet lukken (bittere ervaring, want dat is één van de redenen dat je mayonaise kan mislukken).

Het is helemaal handig als je een maatbeker kan vinden die niet alleen milliliters aangeeft maar ook ‘cups’ (Amerikaanse maat). Ik vind daarom zelf de Curver maatbekers handig, want die komen in verschillende maten, plus ze zijn licht en hebben een tuitje. Bovendien hebben ze ook de ‘cup’ aanduiding en kunnen ze in de vaatwasser.

Ik raad wel aan om zowel een halve liter als een liter maatbeker te nemen. Mocht je er maar ééntje nemen, neem dan de halve liter. Als je namelijk heel langzaam moet schenken, terwijl je ook aan het kloppen bent (bijvoorbeeld als je mayonaise maakt), dan wil je een mooie lichte maatbeker hebben. Meer dan 2 maatbekers heb je eigenlijk niet nodig, dat neemt alleen maar ruimte in.

Mengkommen

Je hebt ook een aantal goede mengkommen nodig. Ik gebruik zelf de Joseph Joseph vierdelige set van mengkommen, ze hebben een metalen stukje wat het makkelijk maakt om eieren te splitsen. Joseph Joseph maakt ook een grotere set, maar die hebben dus niet dat metalen stukje dat ik gebruik om eieren te splitsen.

Ze hebben ook een tuitje, dus het is makkelijk om beslag over te schenken. Ik heb deze complete set en eigenlijk is dat gewoon alles wat je nodig hebt. Zoals met veel goede keukenspullen, ze zijn misschien niet de goedkoopste, maar ze gaan jaren mee en zijn gewoon superhandig.

Keukenweegschaal

Behalve maatlepeltjes en een set maatbekers, is een goede keukenweegschaal ook onmisbaar. Kies als het kan een digitale, waar je verschillende eenheden kan kiezen (dus gram, milliliter, ounces etc.). Dit is namelijk heel handig, omdat sommige recepten gram gebruiken en andere recepten milliliter (vooral voor bijvoorbeeld kokosmeel), en in de keuken is 100 gram bijna nooit 100 milliliter (behalve water natuurlijk).

Verder is het heel handig als je elke willekeurige kom erop kan zetten en de schaal dan op nul kan zetten. Zelf vind ik dit een mooie, goedgeprijsde keukenweegschaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.