Diarree

Diarree op het keto dieet

Het kan zijn dat als je net met het keto dieet begint, je wat last van diarree en buikkramp krijgt. Op het keto dieet eet je heel anders dan wat je waarschijnlijk gewend was. Je lichaam moet zich hier aan aanpassen en heeft daar wat tijd voor nodig.

Als je lichaam nog niet zo heel goed vet kan verteren, ga je dat extra vet uitpoepen en dat veroorzaakt de diarree. Misschien kan je je nog herinneren dat er een aantal jaar geleden een afslankpil (Alli, Orlistat) op de markt kwam die de vertering van vet tegen ging. Die pil had als bijwerking dat mensen enorme diarree kregen, omdat al dat vet in de ontlasting terecht kwam.

Bij verreweg de meeste mensen duurt dit niet heel lang. Er is echter een groep mensen waarbij zowel de diarree als de tijd dat het lichaam nodig heeft om zich aan te passen heel andere vormen aanneemt.

Explosieve diarree!

Diarree als je naar het keto dieet overschakelt wordt vaak veroorzaakt doordat je opeens heel veel vetten gaat eten. Als je lichaam niet vetten niet goed kan verteren, leidt dit tot explosieve diarree.

PDS of bacteriële overgroei in de dunne darm

De kans dat je hier mee te maken krijgt is groot als je leidt aan Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of bacteriële overgroei in de dunne darm. Dit is een probleem wat je misschien al jaren hebt en misschien ben je wel nooit gediagnosticeerd.

Het keto dieet kan juist heel goed helpen om hier vanaf te komen, maar dit heeft wel tijd nodig! Je darmen zijn namelijk beschadigd en ze hebben tijd nodig om te herstellen zodat je weer op een normale manier vet kan verteren.

Chronische ontstekingen

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met PDS of bacteriële overgroei vaak chronische ontstekingen hebben en we weten dat het keto dieet hier heel goed bij kan helpen. Als je in ketose raakt, maakt je lichaam het keton beta-hydroxybutyraat en dat is een enorm krachtige ontstekingsremmer.

Dit proces om je darmen te laten herstellen kan wel 6 maanden duren en het is dan ook niet vreemd dat veel mensen in de tussentijd afhaken. Dit is begrijpelijk, maar heel jammer.

Stress en tekort aan vitamine D

Stress en IBS

Er is veel bewijs dat stress tot darmproblemen kan leiden.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat mogelijk ook een tekort aan vitamine D (wat helpt met de vetvertering) kan leiden tot darmproblemen.

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen met prikkelbare darm syndroom vaak een vitamine D tekort hebben.

Wat kan je doen bij IBS?

  1. stress verminderen
  2. zorg voor voldoende vitamine D
  3. keto dieet
  4. vasten

Vasten bij diarree

Er zijn aanwijzingen dat vasten in deze situatie kan helpen. Als je vast, geef je je darmen rust om te herstellen.

Het is alleen heel moeilijk voor de meeste mensen om te vasten, vooral als je net met het keto dieet begint. Op het moment dat je fat-adapted bent, ga je bijna automatisch vasten, gewoon omdat je veel minder honger hebt.

Toch kan het wel degelijk het proberen waard zijn. Je zou intemittent fasting kunnen proberen, waarbij je geleidelijk de periode tussen maaltijden verlengt. Sowieso, wil je proberen om niet vaker dan drie keer per dag te eten. Zodra je dat bereikt hebt, kun je proberen je 3 maaltijden gedurende een kortere periode te eten, dus bijvoorbeeld tussen 9.00u en 18.00u. Dan vast je namelijk al van 18.00u tot 9.00u (de hele avond en nacht, 15 uur). Dit kan je vervolgens geleidelijk uitbreiden door je ontbijt steeds iets later te eten, todat het samenvalt met lunch (en dan sla je ontbijt dus over).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.