ketonen als pure energiebron

De beste ontstekingsremmer

De beste ontstekingsremmer kan je lichaam zelf maken als je in ketose bent. Het is namelijk een keton! Dit keton heet beta-hydroxybutyraat. Dit keton is de beste ontstekingsremmer, beter dan medicijnen die je kan kopen om ontstekingen tegen te gaan. Dit is heel belangrijk want veel ziekten beginnen als ontstekingen die chronisch worden.

Ontstekingen zijn belangrijk

Als ons immuunsysteem een infectie of verwonding herkent, zorgt het dat we door middel van een ontsteking zo’n infectie te lijf kunnen gaan of een verwonding kunnen genezen.

Een te zwakke ontstekingsreactie leidt tot een grotere vatbaarheid voor infecties en langzamere genezing. Maar een te grote reactie, of een reactie die te lang actief blijft, leidt tot chronisch letsel dat ten grondslag ligt aan diabetes type 2, coronaire hartziekten, veel voorkomende kankers en de ziekte van Alzheimer.

Chronische ontstekingen

Er zijn meerdere oorzaken van chronische ontstekingen, zoals bepaalde voeding (suikers, bewerkte producten), genetische aanleg, maar ook overgewicht. Als je overgewicht hebt, heb je meestal veel visceraal vet (vet rond je organen). Dit vet leidt tot chronische ontstekingen en het is daarom zo belangrijk om vooral dit vet rond je middel kwijt te raken. 

Beta-hydroxybutyraat

Het keto dieet (vooral ook gecombineerd met intermittent fasting) is een goede manier om vet rond je organen (middel) kwijt te raken. Daarbij komt dat als je in ketose bent en blijft, je lichaam het keton beta-hydroxybutyraat (BOHB) maakt. Dit keton is heel speciaal want het heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit keton verschillende genen activeert om cellen tegen oxidatieve stress en ontstekingen te beschermen.

Twee studies hebben laten zien dat diabetes type 2 patiënten, al na 12 weken het keto dieet gevolgd te hebben, veel lagere waarden voor WBC (aantal witte bloedcellen) en CRP in hun bloed hadden. Zelfs 2 jaar later was dit effect nog steeds zichtbaar.

Vergeleken met patiënten die statines slikten (statines gaan ook ontstekingen tegen), hadden de patiënten op het keto dieet maar liefst 35-40% lagere CRP waardes en een lagere WBC waarde – een duidelijke aanwijzing dat ze veel minder ontstekingen hadden.

Sterke ontstekingsremmer

Er wordt nu gespeculeerd dat dit waarschijnlijk de reden is dat het keto dieet tegen zoveel verschillende aandoeningen werkt. Het werkt niet alleen heel goed om af te vallen, maar ook bij hersenaandoeningen (inclusief natuurlijk epilepsie, ziekte van Alzheimer, Parkinson, hersentumoren),andere soorten kanker, een hele reeks auto-immuunziektes (artritis, psoriasis, prikkelbare darmsyndroom, etc.) en PCOS. Waarschijnlijk zijn al deze aandoeningen het gevolg van chronische ontstekingen en het aanpakken van chronische ontstekingen is daarom essentieel om deze ziektes tegen te gaan.

Ons lichaam heeft dus niet alleen het vermogen om ontstekingen te creëren, maar ook om ontstekingen tegen te gaan door langere tijd in ketose te blijven! Het keton beta-hydroxybutyraat (BOHB) is waarschijnlijk de beste ontstekingsremmer die je kan hebben, effectiever dan bijvoorbeeld NSAIDs of statines.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.