Zelfgemaakte crème fraîche

Crème fraîche maken

Hier kan je lezen hoe ontzettend makkelijk het is om je eigen crème fraîche te maken.

Waarom zelf crème fraîche maken?

Ik vind het heel leuk om zelf ingrediënten te maken. Bovendien is het handig als je weet hoe je je eigen crème fraîche maakt. De meeste mensen op het keto dieet hebben wel room in huis. Om crème fraîche te maken heb je alleen 35% slagroom en een beetje yoghurt of boerenkarnemelk nodig.

Een ander voordeel van zelf crème fraîche maken is dat je zelf de smaak bepaalt. Afhankelijk van hoeveel yoghurt of karnemelk en hoe lang je de room verzuurd is je crème fraîche heel mild van smaak of ’tangy’ (wat scherper (niet heet), zuurder). Zelf vind ik lang niet alle crème fraîche uit de supermarkt lekker, sommige merken vind ik soms bijna naar stijfsel smaken in plaats van een mooie frisse smaak. Dit probleem heb je niet als je zelf crème fraîche maakt.

Wat is crème fraîche?

Crème fraîche is traditioneel gewoon verzuurde room. Dit gebeurt als je verse room te lang op een te hoge temperatuur (20°-25° Celsius) laat staan. De van nature in de verse room aanwezige bacteriën zorgen er voor dat de verse room niet bederft maar verzuurd. Dit is waarom de room dus echt vers moet zijn. Gepasteuriseerde room bevat namelijk geen bacteriën meer.

Tegenwoordig is crème fraîche gemaakt met gepasteuriseerde room. Dit is waarom je deze room moet aanzuren. Het wordt dan dus aangezuurde room.

Juiste vetgehalte

Als je room koopt kan je kiezen uit 30% of 35% vet. Vaak bevatten de goedkopere soorten slagroom 30% vet (bijvoorbeeld Konings) en de duurdere soorten slagroom 35% vet. Om crème fraîche te maken heb je room met 35% vet nodig.

Digitale keukenthermometer en glazen pot

Temperatuur is belangrijk. Als de room niet lang genoeg rond de 20°-25° Celsius blijft, zal hij niet verzuren. Ik doe de aangezuurde room daarom in een thermoskan en laat het vervolgens 24-48 uur in de afgesloten thermoskan staan. Daarna doe ik het in een glazen pot en zet het in de koelkast om op te stijven.

Als het echter warmer is (dag en nacht) dan kan je de aangezuurde room direct in een glazen pot schenken en hem zo 24 uur laten staan om te rijpen voordat je de aangezuurde room in de koelkast zet om verder op te stijven.

Als je de room moet verwarmen, zorg dan dat je een goede thermometer bij de hand hebt. Ik gebruik een digitale keukenthermometer, maar een andere thermometer kan ook. Je wilt namelijk niet dat de room heter dan 25° Celsius wordt want dan doodt je te veel melkzuurbacteriën en zal je room niet goed kunnen verzuren.

Je hoeft geen speciale glazen pot te kopen. Ik hergebruik glazen potten van groenten, mosterd etc. Elke pot met een metalen deksel is goed. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de pot heel goed schoon is. Ik was de pot direct voordat ik hem wil gebruiken op het sterilisatie programma in de vaatwasser. Laat de pot omgekeerd op een schone theedoek uitlekken (dus niet afdrogen) en vul de pot pas als hij wat afgekoeld is. Je hoeft de pot dus niet uit te koken en je hoeft de crème fraîche niet te pasteuriseren nadat je de pot gevuld hebt.

Wat doe je met die lekkere crème fraîche?

Op het keto dieet is het de bedoeling dat de grootste hoeveelheid van je calorieën uit gezonde vetten komen. HIer kan je daar meer over lezen.

Crème fraîche kan ook een goede bron van gezonde vetten zijn. Je kan de crème fraîche natuurlijk in dips of in sauzen gebruiken, maar deze crème fraîche is mild genoeg om hem in plaats van yoghurt met keto muesli te eten. Zelf serveer ik zelfgemaakte crème fraîche met wat bosvruchten als een snel en lekker toetje.

Zelfgemaakte crème fraîche

Crème fraîche maken

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Keuken: Frans
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 1 dag
1 dag
Totale tijd: 2 dagen 5 minuten
Porties: 8 porties
Netto koolhydraten: 1g
Calorieën: 110kcal

Ingrediënten

 • 250 ml slagroom
 • 30 ml volle yoghurt of boerenkarnemelk

Instructies

 • Vul een thermoskan met water dat 25° Celsius (niet heter) is en doe de deksel op de kan.
  Yoghurt in een thermosfles maken
 • Verwarm de slagroom totdat het 20° Celsius is.
 • Voeg nu de yoghurt of karnemelk toe en breng de temperatuur weer op 20° Celsius. Iets warmer mag ook, maar niet warmer dan 25° Celsius.
  Room met yoghurt op temperatuur brengen
 • Leeg de thermoskan en doe de aangezuurde room in de thermoskan. Doe de thermoskan dicht en laat 24 uur staan (niet schudden, niet openen).
 • Na 24 uur schenk je de nog wat dunne creme fraîche in schone glazen potten en zet je die potten 24 uur in de koelkast. Daarna is je creme fraîche klaar voor gebruik. Je kan het 7-10 dagen in de koelkast bewaren.
  Crème fraîche in glazen pot schenken

Voedingswaarden

Calorieën: 110kcal | Bruto koolhydraten: 1g | Eiwit: 1g | Vetten: 12g | Netto koolhydraten: 1g | Macro Vetten: 93% | Macro Koolhydraten: 3% | Macro Eiwitten: 3%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.