Tomaten groeien

April: tomaten zaaien

Het is nu een goede tijd om tomaten te zaaien. Je kan natuurlijk van allerlei soorten tomatenzaadjes kopen, maar je kan ook een paar schijfjes tomaat van de supermarkt gebruiken, want ook die bevatten veel zaadjes.

Zaai – of stekgrond

tomaten zaailingen

Tomaten hebben veel licht en vrij arme grond nodig.

Het kan zijn dat als je gewone potgrond gebruikt, je tomaten zaailingen te snel groeien en daardoor slap worden.Het is daarom beter om zaai of stekgrond te gebruiken.

Zaai de tomatenzaadjes of stukjes tomaat niet te diep,bedek ze met ongeveer 0,5 cm aarde.

Op de vensterbank

tomaten in overkapte bak in tuin

Ik gebruik zelf zaadjes die ik online gekocht heb, zodat ik verschillende variëteiten kan zaaien. Het is niet nodig om heel veel zaadjes te zaaien, want je hebt waarschijnlijk maar een paar tomatenplanten nodig. Ik zaai wel altijd iets extra, want niet elke zaailing is altijd even mooi en sterk. 

Ik zaai de grote Italiaanse tomaten in een speciaal verwarmd bakje op de vensterbank (gewoon een pot op de vensterbank is voor de meeste soorten tomaten ook prima) en ik zaai trostomaatjes in een overkapte planten bak in de tuin. De tomatenzaadjes doen het het beste als het zo’n 20 graden Celsius is. Je zal zien dat ze dan in ongeveer een week uitkomen.

Water

Het is belangrijk om te zorgen dat de aarde van de tomaten niet uitdroogt, maar ook niet zo nat is dat je schimmel krijgt. Geef je tomatenplantjes liever elke dag een beetje water dan in één keer heel veel. 

Verpotten

tomatenplantjes verpotten

Zodra je tomatenplantjes behalve de eerste 2 (kiem)blaadjes nog twee blaadjes gegroeid hebben, kan je ze gaan verpotten. De plantjes moeten nu de ruimte hebben om een goed wortelstelsel te ontwikkelen. Kies daarom je mooiste zaailings en zet elke zaailing in zijn eigen grotere pot met rijkere aarde. Nu kan je dus wel potgrond gebruiken! Je kan ook wat tomatenvoeding erbij geven want je zal merken dat ze nu snel gaan groeien.

Als je tomatenzaailingen te slap zijn, dan kan je ze wat dieper planten, zodat ze toch stevig genoeg zijn. De onderste twee blaadjes (kiemblaadjes) mogen dan in de aarde, zodat ze steviger staan.

Afharden

Rond half mei kunnen je tomatenplantjes geleidelijk afharden om vervolgens direct in de tuin geplant te worden of in een grote pot op het balkon. Dit kan niet in één keer! het proces van afharden duurt 1-2 weken afhankelijk van het weer.

Zet je potten met tomatenplantjes de eerste paar dagen een paar uur buiten als het mooi weer is. Dit kan geleidelijk langer worden, maar haal ze ’s nachts nog wel binnen. De nachten zijn vaak nog te koud. Na een week kan je ze ook ’s nachts buiten laten, tenzij het heel koud is of veel regent. Tomatenplantjes houden niet van veel regen.

Bloeien

bloeiende tomatenplant

De tomatenplanten gaan gedurende mei/juni bloeien.

Omdat ze zo snel groeien hebben ze vooral tijdens de bloei en de periode dat je tomaten ziet, extra voeding nodig.

Je kan in het tuincentrum speciale tomatenvoeding kopen of algemene moestuin mest.

Snoeien

Het is belangrijk om je tomatenplanten regelmatig te snoeien en vooral nieuwe scheuten die in de oksels van je tomatenplant groeien weg te halen. Je plant mag namelijk niet dichtgroeien. Om mooie tomaten te krijgen moeten de groene tomaten ruim voldoende licht krijgen. Haal dus vooral ook bladeren weg die het licht van je tros tomaten weghouden. De tros moet zoveel mogelijk licht krijgen.

Dit betekent natuurlijk niet dat je met een hele kale plant wilt eindigen. De plant moet namelijk nog aan fotosynthese kunnen doen. De bladeren hebben dus wel degelijk waarde! 

Een andere reden om te snoeien is dat de plant te zwaar kan worden en dan beschadigt de stengel. Haal daarom alle onderste takken tot de eerste tros tomaten weg. Zelf ondersteun ik de stengel ook meestal met een stevige bamboestok en wat tuindraad.

Afhankelijk van het soort tomatenplant, is het belangrijk om aan het einde van de zomer, de top van de plant te halen. Zo wordt alle energie gestoken in het rijpen van de nog groene tomaten.

Oogsten

Tomaten groeien

Vanaf het einde van de zomer of zodra je tomaten rood zijn (tenzij je voor een andere kleur tomaten hebt gekozen), kan je je tomaten oogsten.

Als het weer slechter wordt en je nog groene tomaten aan je plant hebt, kan je deze groene tomaten binnen op een warme plaats laten rijpen. Je kan dit proces versnellen door ze op een schaal met een rijpe appel of banaan te leggen. Tomaten die op deze manier rijpen hebben wel een iets mindere smaak, maar ze zijn prima in sauzen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.