Baba ganoush

Baba ganoush

Ik heb de allerlekkerste Baba ganoush gegeten in een heel klein Egyptisch restaurantje in Londen. Het restaurantje heet(te) Ali Baba en bestond uit een kamer met een paar tafeltjes met plastic tafelkleedjes en een TV met Arabische programma’s in de achtergrond. Wat je daar ook bestelde, het was altijd heerlijk.

Snelle baba ganoush

Dit recept is een soort snelle versie. Om echte baba ganoush te maken moet je de aubergines zwart laten blisteren op een hoog vuur. Dit geeft een soort bitter en rokerig smaakje aan de baba ganoush.

Ik gebruik een short cut en mijn baba ganoush is dan ook een stuk milder. Ik rooster de aubergines niet, maar pak ze in in magnetron folie en doe ze een paar minuten in de magnetron op de hoge stand. De aubergines zijn dan zo gaar. Met behulp van een keukenmachine of staafmixer is je aubergine dip zo klaar.

Tahini

Om baba ganoush te maken heb je ook tahini nodig. Tahini is een pasta gemaakt van geroosterde sesamzaadjes, olie en zout (optioneel). Het is net als amandelpasta heel makkelijk zelf te maken.

Extra vierge olijfolie

Om een dip te maken moet je wat extra vloeistof toevoegen. Ik voeg vrij veel extra vierge olijfolie toe, want het maakt de baba ganoush mooi romig en zorgt dat de macro’s beter binnen het keto dieet passen. Bovendien voeg ik wat citroensap toe, dit gaat het verkleuren tegen en geeft extra smaak.

Extra vierge olijfolie kan wat grassig smaken. Als je daar niet van houdt kies dan een milder smakende extra vierge olijfolie, bijvoorbeeld Taggiasche olijfolie of een Griekse extra vierge olijfolie.

Lekker met kibbeh of kofte

Deze dip is heel lekker bij kibbeh of bij kofte.

Serveer met extra olijfolie en chili poeder

Baba ganoush

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Dips & koude sausjes
Keuken: Egyptisch
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Porties: personen
Netto koolhydraten: 4g
Calorieën: 163kcal

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ¼ theelepel zout
  • 1 eetlepel tahini
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie (Taggiasche of een andere mildere extra vierge olijfolie)
  • 1 eetlepel citroensap

Om te garneren

  • theelepel chili poeder
  • eetlepel extra vierge olijfolie

Instructies

  • Was de aubergine en pak hem in in magnetron folie. Leg hem 2-3 minuten in de magnetron op de hoogste stand. Hij is klaar als hij zacht is en makkelijk in te drukken is.
    Aubergine in magnetronfolie wikkelen
  • Laat de aubergine even afkoelen. Pel de knoflook en snij in kleine stukjes.
  • Snij het groene steeltje van de aubergine af en snij de aubergine in blokjes.
    Snij de aubergine in blokjes
  • Doe de aubergine blokjes in de kleine kom van een keukenmachine of staafblender.
    Doe de aubergine blokjes in de kleine kom van een keukenmachine
  • Voeg de knoflook, zout en gemalen komijn aan de kom toe en blend tot een puree. Pers de citroen uit. Voeg tijdens het pureren kleine beetjes olijfolie en citroensap toe.
  • Serveer met wat olijfolie en de chili poeder erover heen gestrooid.
    Serveer met extra olijfolie en chili poeder

Voedingswaarden

Calorieën: 163kcal | Bruto koolhydraten: 8g | Eiwit: 2g | Vetten: 15g | Sodium: 150mg | Kalium: 279mg | Vezel: 4g | Vitamine A: 57IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 4mg | Vitamine E: 2mg | Vitamine K: 11µg | Calcium: 18mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 29µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 20mg | Fosfor: 57mg | Selenium: 2µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 4g | Macro Vetten: 77% | Macro Koolhydraten: 18% | Macro Eiwitten: 5%

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating