Gegrilde groenten

Deze gegrilde groenten zijn een mooi kleurrijk, lekker, vegetarisch gerecht!

Om de groenten mooi te kunnen opstapelen, helpt het om ze in een grote kookring te leggen. Hierdoor krijg je de mooie ronde vorm en kan je een torentje maken. Kookringen komen in verschillende maten en materialen.

Voor dit gerecht gebruik ik een hoge metalen kookring met een diameter van 8 cm. Door de kookring eerst even met wat olijfolie in te vetten, kan je hem straks makkelijk optillen.

Labneh

Gegrilde groenten kan je goed met labneh serveren. Labneh is dikke uitgelekte yoghurt. Als je een Labneh zoals een Griekse yoghurt wilt, dan laat je je yoghurt een uurtje uitlekken, als je een heel dikke Labneh wil met de textuur van een zachte kaas, dan laat je de yoghurt 12-24 uur uitlekken. Je hebt geen speciale dingen nodig om Labneh te maken. Je kan de yoghurt gewoon door een theedoek die je vastbindt met een postelastiek en dan aan een haak ophangt met een kom eronder.

Hier kan je lezen hoe je Labneh maakt! Als je geen Labneh wilt maken dan kan je vaak ook in een Turkse winkel Labneh kopen. Je kan het eventueel ook door echte IJslandse Skyr (dus in IJsland gemaakte Skyr en niet IJslandse stijl Skyr!) vervangen. Hier kan je daar meer over lezen.

Gegrilde groenten met labneh

Gegrilde groenten met labneh

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vegetarisch
Keuken: Mediterraans, Midden-Oosten
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 399kcal

Ingrediënten

Groenten

  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 250 gram vleestomaat
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie

Basilicum puree

  • 1 teentje knoflook
  • 15 gram basilicumblaadjes
  • 30 ml extra vierge olijfolie
  • snufje zout

Vinaigrette

  • 2 eetlepels basilicum of korianderblaadjes
  • 1.5 eetlepels rode wijnazijn
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zout
  • vers gemalen zwart peper

Labneh

  • 500 ml Labneh
  • 1 theelepel Za’atar
  • 0.5 eetlepel citroenrasp

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175° Celcius.

Aubergine grillen

  • Was de aubergine en dep droog. Snij de aubergine in ronde plakken van 0,5 cm dik. Bestrijk elke aubergine plak aan beide kanten met wat milde olijfolie.
  • Verhit de grillpan (of koekenpan) op matig-hoog vuur en doe er 1 eetlepel milde olijfolie in. Spreidt de olijfolie uit over de bodem van de pan met een kwast. 
  • Grill de aubergine plakken in de hete pan. Elke plak na ongeveer 3-4 minuten keren en de andere kant ook 3-4 minuten grillen. Je wilt aan beide kanten een bruin lijntjes patroon zien. 
  • Laat de gegrilde aubergine plakken op een metalen rek afkoelen. 

Basilicum puree

  • Was de basilicum blaadjes (hou een stuk of 4 blaadjes apart om mee te garneren) en doe ze in de kom van een keukenmachine of handmixer. 
  • Maak de knoflook schoon en pureer met een knoflookpers of snij of hak het in kleine stukjes. Doe in de kom en voeg een snufje zout en olijfolie toe. Blend kort met de hand of met de pulsknop op de keukenmachine zodat je een mooie basilicumpuree krijgt.

Groente torentjes maken

  • Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en zet hier 4 metalen kookringen op. Leg een gegrilde plak aubergine in elke kookring. 
  • Doe een theelepel basilicum puree op de aubergine.  
  • Was de paprika’s en snij het kapje eraf. Haal dan de zaadlijsten met een mesje of met je vinger eruit. Spoel eventueel achter gebleven zaadjes er ook uit onder de kraan. Dep de paprika droog met keukenpapier (ook de binnenkant). Snij de paprika nu in ringen of in vlakken. Ringen stapelen het makkelijkst. Doe dit met alle paprika’s.
  • Leg eerst een ring rode paprika op de aubergine, gevolgd door een ring groene paprika. 
  • Leg hier dan weer een plak aubergine op en doe daar weer een theelepel basilicum puree op. 
  • Doe dit in elke kookring en maak torentjes totdat alle groenten gebruikt zijn. Helemaal bovenop leg je een plak tomaat. 
  • Duw je torentje een beetje naar beneden de kookring in, zodat hij compacter wordt en drizzle er een beetje olijfolie over. 
  • Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. 

Vinaigrette

  • De rest van de tomaat in stukjes snijden. Doe met de basilicumblaadjes, olijfolie, azijn en wat zout in een handblender. Blend in een vinaigrette.

Serveren

  • Zodra de groenten torentjes klaar zijn, schuif je elke kookring voorzichtig op een bordje. 
  • Haal vervolgens de kookring voorzichtig weg zodat de groenten mooi blijven staan.
  • Meng de labneh met de za’atar en citroenrasp. 
  • Leg een flinke eetlepel labneh naast het torentje en drizzle de groenten en het bordje met wat vinaigrette.
    Labneh
  • Garneer met een basilicumblaadje. 
    Gegrilde groenten met labneh

Nutrition

Calorieën: 399kcal | Bruto koolhydraten: 13g | Eiwit: 10g | Vetten: 35g | Sodium: 91mg | Kalium: 442mg | Vezel: 5g | Vitamine A: 1054IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 13mg | Vitamine E: 5mg | Vitamine K: 50µg | Calcium: 78mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 39µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 28mg | Fosfor: 48mg | Selenium: 1µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 8g | Macro Vetten: 77% | Macro Koolhydraten: 13% | Macro Eiwitten: 10%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.