In dit recept voor keto bagels reken ik 2 keto kleinere bagels of 1 grote bagel per persoon.
Keto bagels: glutenvrij, makkelijk en kunnen ingevroren worden
Keto bagels maak je niet met tarwemeel, maar ze hebben wel een mooie elastische structuur. Verder zijn ze natuurlijk glutenvrij. Nog een voordeel is dat ze heel snel klaar zijn en je hebt bovendien niet veel ingrediënten nodig.
Je kan keto-bagels ook goed van tevoren maken en invriezen. ’s Ochtends even in het broodrooster en je hebt een lekker snel ontbijtje! Het loont dus om een grotere portie te maken.
Kant-en-klare geraspte mozzarella
Het is wel belangrijk dat je de juiste soort kaas gebruikt, want anders werkt dit recept totaal niet! De enige kaas waar het mij bij lukt is geraspte mozzarella kant-en-klaar uit de supermarkt. Ik heb het ook met jonge Gouda kaas geprobeerd, maar dat lukte totaal niet. Met heel fijn gesneden mozzarella bolletjes werkte ook niet heel goed.
Normaal gebruik ik geen kant-en-klare geraspte mozzarella omdat daar wat zetmeel aan toegevoegd wordt om te voorkomen dat het gaat klonteren. Maar voor dit gerecht heb ik dus een uitzondering gemaakt.
Lekker met roomkaas
Deze keto bagels zijn natuurlijk heel lekker met roomkaas. Je gebruikt maar een beetje roomkaas als ingrediënt dus je hebt nog meer dan genoeg over om er op te smeren.
Je kan heel veel verschillende soorten roomkaas kopen. Het heet allemaal roomkaas, maar heeft totaal verschillende ingrediënten en dat bepaalt of je in dit recept baksoda (baking soda) of bakpoeder moet gebruiken. Hier kan je mijn roomkaas review lezen.
Roomkaas van karnemelk: baksoda (baking soda)
Ik gebruik vaak roomkaas gemaakt met karnemelk (bijvoorbeeld van het merk WhiteLady van AH, Frischa van Hoogvliet of Milsa van Aldi).
Deze roomkaas bevat 16% vet en is gemaakt met karnemelk. Karnemelk is natuurlijk een beetje zuur, toch smaakt deze roomkaas echt niet zuur. Het heeft gewoon een lekkere frisse smaak. Als je deze roomkaas gebruikt, kan je baksoda als rijsmiddel gebruiken. Baksoda (baking soda, natriumbicarbonaat) heeft namelijk een zuur nodig om ge-activeerd te worden. Natuurlijk kan je ook gewone bakpoeder gebruiken.
Roomkaas gemaakt van gewone melk en/of room: bakpoeder
Als je een roomkaas gemaakt van melk of room gebruikt, kan dit niet. Dan moet je gewone bakpoeder gebruiken. Je kan gewoon dezelfde hoeveelheid bakpoeder als baksoda gebruiken. Gebruik altijd verse bakpoeder, oude bakpoeder werkt veel minder goed of zelfs helemaal niet!
Lekker met parma ham of goede kwaliteit zalm
Ik vind keto-bagels heel lekker met wat roomkaas en dan met parma ham of gerookte Sockeye zalm. Sockeye zalm is als het goed is wild gevangen zalm. Deze zalm is daardoor niet aan anti-biotica blootgesteld en heeft door tegen de stroom in te moeten zwemmen, veel meer spieren. Daardoor krijg je stevigere plakjes zalm, dus niet papperig. Hier kan je meer over wilde en gekweekte zalm lezen.
Prosciutto di Parma
Ik gebruik vaak parma ham in mijn gerechten, omdat het één van de weinige soorten ham is waar gegarandeerd geen nitriet aan wordt toegevoegd. Deze ham wordt nog steeds op de ouderwetse manier gedroogd en er wordt alleen wat zout aan toegevoegd. Hetzelfde geldt trouwens voor Prosciutto di San Daniele. Deze soorten ham worden minimaal 12 maanden (maar vaak veel langer) luchtgedroogd. Ze worden in flinterdunne plakjes gesneden en hebben veel smaak. Je hebt hier dus heel weinig van nodig!
Roomkaas en druiven: alleen op een koolhydraat-arm dieet, niet keto!
Verder zijn deze bagels natuurlijk ook heel lekker met roomkaas en druiven. Dat kan op een koolhydraat-arm dieet, maar helaas niet op een keto-dieet. Druiven bevatten namelijk heel veel koolhydraten. Het is niet voor niks dat je druivensuiker kan kopen!
Druiven bevatten 17 gram koolhydraten per 100 gram. En 1 druif weegt gemiddeld maar liefst 12 gram! Op een ketodieet is het de bedoeling dat alle maaltijden samen op een dag niet meer dan 20 gram koolhydraten bevatten, Als je dus 2 druiven zou eten, kost dat je al zo’n 4 koolhydraten. Als je een bagel met roomkaas en druiven wilt, wil je waarschijnlijk meer dan 2 druiven. Dat gaat dus niet op een keto-dieet. Zeker in het begin niet. Later zou het eventueel een keertje kunnen, als je de andere dagen dan weer heel strict bent.
Op een koolhydraat-arm dieet, waarbij je 50 gram koolhydraten per dag eet, is het natuurlijk geen probleem. Je kan waarschijnlijk niet in ketose blijven als je zo’n 50 gram koolhydraten eet, tenzij je heel veel spiermassa hebt en heel veel sport.
Keto bagels met gerookte zalm
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 85 gram amandelmeel
- 170 gram geraspte mozzarella
- 30 gram roomkaas
- 1 ei
- 1 theelepel baksoda (of bakpoeder)
- 1 theelepel psyllium
- 100 gram roomkaas (voor op de bagel)
- 100 gram gerookte zalm (voor op de bagel)
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 3 takjes dille
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225° celsius.
- Zet een kom die straks in de magnetron kan op je keukenweegschaal. Weeg het amandelmeel en zet je weegschaal dan opnieuw op nul.
- Voeg nu de mozzarella toe en zet de weegschaal daarna opnieuw op nul.
- Voeg de roomkaas toe.
- Meng de geraspte mozzarella kaas met het amandelmeel en de roomkaas al een beetje door elkaar heen.
- Zet dit beslag 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Haal het beslag uit de magnetron en roer even goed door.
- Zet het voor de tweede keer, 30 seconden lang op de hoogste stand in de magnetron.
- Klop ondertussen het ei los in een kommetje of beker.
- Voeg nu de baksoda of bakpoeder, de psyllium en de helft van het ei aan de kom met het beslag toe. Maak in een mooi elastisch deeg. Als het deeg te droog is meer ei toevoegen. Als het deeg te plakkerig is, een beetje extra psyllium toevoegen en de volgende keer minder ei toevoegen. Verdeel het deeg in 1 grote bal per persoon voor een grote bagel of 2 kleine balletjes per persoon voor kleine bagels. Maak het bolletje deeg in een worstje.
- Neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Vorm het worstje in een bagel-vorm. Zorg dat het gat in het midden vrij groot is, want het beslag gaat een beetje uitlopen. Bestrijk de bagels met losgeklopt ei, zowel aan de bovenkant als zijkanten.
- Strooi sesamzaad en/of maanzaad over de bagels heen.
- Leg de bagels op het vel bakpapier op de bakplaat. Leg ze niet te dicht op elkaar.
- Bak de bagels 10-15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bagels uit de oven als ze goudbruin zijn.
- Halveer de bagel en smeer een laag roomkaas op de onderste helft van de bagel.
- Beleg met een paar dunne plakjes zalm en wat dille.
- Strooi ook eventueel wat versgemalen peper over de bagel en doe de bovenkant er weer op.
Gisteren voor het eerst de keto-bagels gebakken. Ze zijn erg lekker! Het is fijn een keer iets anders mee te kunnen nemen naar het werk.
Nog een vraagje over de opgegeven nutrition: is die per portie/bagel?
Bedankt voor je reactie.
De voedingswaarden zijn 6 gram netto koolhydraten per persoon. Dus als je het recept op ‘1 persoon’ zet, dan zijn de voedingswaarden voor die hoeveelheid ingrediënten. Ik maak met die hoeveelheid beslag 2 bagels per persoon, maar je kan natuurlijk ook 1 veel grotere bagel maken.
Deze voedingswaarden zijn puur voor de bagels, dus niet voor eventueel beleg. Dat moet er nog bij opgeteld.