's avonds niet eten

Hoe krijg je een goede lichaamscompositie?

Veel mensen beginnen met het keto dieet om af te vallen, maar het gaat natuurlijk nog meer om je gezondheid. Dit is waar deze speciale manier van vasten een grote rol bij kan spelen.

Er is steeds meer onderzoek dat het lang niet alleen gaat om wat we eten, maar dat wanneer we eten zeker zo belangrijk is.

‘s Avonds vasten

Zo blijkt uit dit onderzoek, dat het beter is om ‘s ochtends te ontbijten en vervolgens te lunchen en dan vanaf 14.00u ‘s middags te vasten tot ontbijt de volgende ochtend. Je kan natuurlijk wel water, zwarte koffie en thee zonder suiker drinken. Als je je slapjes voelt kan je eventueel wat zout of water met zout nemen. Een bad met magnesiumsulfaat mag natuurlijk ook tijdens de vast periode, maar een drankje met magnesiumcitraat moet gedurende je eetwindow (ontbijt tot 14.00u) genomen worden.

Deze manier van eten wordt ook wel Time Restricted Eating (TRE) of Time Restricted Feeding (TRF) genoemd: je hebt gedurende de dag een ‘eetwindow’ en een periode waarin je niet eet en die tijdstippen liggen vast.

Tijdstip wanneer je eet maakt uit

Intermittent fasting (if)

Dit onderzoek laat ook zien dat wanneer je eet ook uitmaakt als het om lichaamsvet verbranden gaat en het helpt om van een vervette lever af te komen.

Door meer lichaamsvet te verbranden krijg je een betere lichaamscompositie.

‘s Avonds heb je sowieso minder energie nodig. Als je ‘s avonds dus je grootste maaltijd (meeste calorieën) eet, heeft je lichaam lang niet al die calorieën nodig en wat overbodig is moet dus worden opgeslagen. Dus hoeveel vet je opslaat heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid calorieën die je eet, maar ook met wanneer je die calorieën eet.

‘s Ochtends is de kans dat je dat probleem hebt veel kleiner, want overdag verbrand je meer energie en de kans dat je de calorieën van je ontbijt en lunch ook daadwerkelijk verbruikt is veel groter.

Dus zoals ze in het Engels zeggen, ‘Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper’. 

Vervette lever & skinny fat

Het blijkt dat deze manier van eten goed kan helpen om van een vervette lever af te komen. Juist buikvet verbranden is heel moeilijk. Het is zelfs mogelijk om slank te zijn, maar toch buikvet te hebben: skinny fat. Als je skinny fat bent, dan heb je een goed gewicht en een normale BMI, maar je lichaamscompositie is verkeerd. Je hebt namelijk te veel lichaamsvet en onvoldoende spiermassa voor een goede gezondheid. Je kan er dus mooi slank uitzien, maar toch te veel lichaamsvet hebben. Je kan dit meten met een lichaamsanalyse weegschaal.

Als je het keto dieet langere tijd volgt, dan zal je lichaamscompositie langzamerhand veranderen en beter worden. Je kan dit proces echter versnellen door regelmatig te vasten in harmonie met je biologische klok.

Dus een manier van vasten, waarbij je niet meer na 14.00u ‘s middags eet, kan je helpen met buikvet verbranden, van een vervette lever af te komen en een betere lichaamscompositie te krijgen. Dit is belangrijk want artsen schatten dat ongeveer één op de drie Nederlanders aan een vervette lever lijdt. Bovendien hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum een verband gevonden tussen overgewicht, een vervette lever en een verminderde hartfunctie. Hier kan je daar meer over lezen.

Minder vet en meer spiermassa

Om een betere lichaamscompositie te krijgen wil je minder vetmassa en meer spiermassa krijgen. Behalve dat het een goed idee is om twee weken lang je avondmaaltijd over te slaan en op die manier je lichaamsvetpercentage te verlagen helpt het ook als je in die twee weken begint met meer spieren op te bouwen. Zo vang je twee vliegen in één klap en kan je je stofwisseling versnellen. Spiermassa heeft meer energie nodig dan vetmassa!

De meest effectieve manier om meer spiermassa te krijgen is door gewichtstraining, bijvoorbeeld met gewichten (dit kunnen gewoon flesjes gevuld met water zijn!). Hardlopen is cardio training, dit is ook gezond, alleen helpt het minder goed met je lichaamscompositie veranderen.

Gezonde maaltijden met voldoende eiwitten

Voor een goede lichaamscompositie is het van belang dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Voldoende eiwitten om te helpen met spieren opbouwen en niet te veel koolhydraten.

Hier kan je lezen hoe je uit kan rekenen hoeveel eiwitten je nodig hebt. Op het keto dieet is het helemaal niet moeilijk om natuurlijke eiwitten te eten. Hiervoor heb je geen eiwitshakes, eiwitrepen, etc. nodig.

Choline

Heel keto: gebakken eieren

Er is onderzoek dat een verband laat zien tussen een vervette lever en een choline tekort. Je lichaam kan choline zelf maken, maar het doet dit in kleine hoeveelheden. Het helpt dus om choline via je voeding binnen te krijgen en op het keto dieet is dit helemaal niet moeilijk. Vooral eidooiers zijn een heel goede bron van choline. Begin de dag daarom met een goed ontbijt met eieren!

3 reacties op “Hoe krijg je een goede lichaamscompositie?”

  1. O ja ik ben dus chronisch moe. Komt totaal niets uit mijn handen en veel op bed. Als daar in 14 dagen tijd verbetering in komt dan al blij. Ik heb nu gpl spuit dus dat onderdrukt hongergevoel waardoor het dieet voor mij goed te doen is. Moeilijkste is dag/ nacht ritme, beter gezegd een ritme, weten vol te houden.

  2. Pas diagnose gehad zware leververvetting. Juist met koolhydraatarme levensstijl 38 kg afgevallen in drie jaar. Door koolhydraatarm eten ook kunnen stoppen met insuline ( had hoogste dosis 3*66+100). Nu al maanden minder strikt koolhydraat geweest ivm stilstaan afvallen. Ga rond 3 januari beginnen met ontbijt+lunch en vasten . Heb je wellicht andere site/ info want vind er verder weinig over. Ik laat hier na maand wel weten hoe het gegaan is. Hoe weet je dat er na 14 dagen al resultaat was? Ik kan niet om de maand een echo doen. Bedankt voor info alvast

    1. Beste Edwin, ten eerste gefeliciteerd met hoeveel je al afgevallen bent en hoe dit met je diabetes geholpen heeft. Ik weet niet hoeveel koolhydraten je per dag eet, maar als je in ketose bent, zal het een stuk makkelijker voor je zijn om twee weken lang (of langer) twee maaltijden per dag te eten. Het is wel belangrijk om te zorgen dat je een gezond ontbijt en gezonde lunch eet en zeker gedurende deze periode geen alcohol drinkt. Misschien is de Stop Leververvetting Challenge een goede optie voor jou, je krijgt dan kant-en-klare weekmenu’s, dagelijkse e-mails met informatie en motivatie en WhatsApp-support.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.