Keto blini’s met roomkaas en zalm kan je als voorgerecht, party food of brunch serveren. In dit recept voor 2 personen maak je 8 blini’s met een kleine kookring van zo’n 9 cm. Als je de blini’s met roomkaas en zalm als voorgerecht wilt serveren, halveer de porties dan.
Keto blini’s met roomkaas en zalm
Keto blini’s zijn een klein soort pannenkoekje. Normaal maak je blini’s met zelfrijzend bakmeel, maar dat is natuurlijk niet keto. Dus voor keto blini’s gebruik je amandelmeel met bakpoeder.
In dit recept serveer je de keto blini’s met roomkaas en zalm. Zalm is een goede bron van Omega 3 vetzuren en die heb je nodig om chronische ontstekingen tegen te gaan. Hier kan je daar meer over lezen.
Je wilt echter niet te veel amandelmeel gebruiken, want dan heb je nog steeds te veel koolhydraten, toch heeft je beslag wel volume nodig.
Heel luchtig
Keto blini’s zijn heel luchtig en hebben iets weg van een kruising tussen poffertjes en eierkoeken.
Je krijgt ze zo luchtig door het beslag met de eidooier te maken en er vervolgens stijfgeklopt eiwit door te vouwen. Hier kan je zien hoe je een ei kan splitsen. Het stijfgeklopte eiwit zorgt voor volume en luchtigheid.
Toppings voor keto blini’s
Je kan keto blini’s met roomkaas en zalm eten, maar je kan ze ook met andere toppings eten.
Blini’s zijn lekker als voorgerecht of hapjes voor een feestje of een uitgebreide brunch of lunch. Je kan behalve hartige toppings ook ‘zoete’ toppings, bijvoorbeeld wat cottage cheese met frambozen of bramen gebruiken.
Ideeën voor keto blini toppings:
- roomkaas met ham
- roomkaas met kipfilet en tuinkers
- stokvispastei
- crème fraïche met kaviaar of zalm kuit
- cottage cheese met frambozen of bramen
- mascarpone met chia frambozenjam
Kleine ronde keto blini’s met roomkaas en zalm
Het liefst maak je een heleboel kleine blini’s. Je kan hier goed ingevette kookringen voor gebruiken. Ik gebruik een kookring van 6 cm. Het is het handigst als je meerdere kookringen van 9 cm hebt, want dan kan je de blini’s veel sneller bakken.
Het is heel belangrijk dat je de blini’s gaart op matig-laag vuur. Je wilt ze namelijk mooi goudbruin aan beide kanten hebben. Kleine blini’s garen beter en je kan ze makkelijker draaien. Bovendien kan je dan verschillende toppings gebruiken.
Keto blini’s met roomkaas en zalm
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Blini beslag
- 30 gram extra fijn amandelmeel (Notenshop)
- 1 ei
- 20 ml water
- 0.25 theelepel bakpoeder
Topping
- 100 gram roomkaas Milsa (Aldi)
- 50 gram gerookte zalm
- zwarte peper
- snufje zout
- 0.5 eetlepel bieslook
Bakken
- 5 ml extra vierge olijfolie (½ eetlepel)
Instructies
Blini beslag
- Splits het ei. Doe de eidooier in een beslagkom en het eiwit in een hoge beker om straks stijf te kloppen.
- Voeg het water met een snufje zout toe aan de kom met de eidooier.
- Klop goed door elkaar heen, totdat het gaat schuimen. Je hebt op dit moment maar een heel klein beetje beslag.
- Doe het amandelmeel in een andere kom. Voeg het bakpoeder door een theezeefje (zodat je geen klontjes krijgt) en meng door elkaar heen.
- Voeg het amandelmeel toe aan de kom met de losgeklopte eidooier en meng door elkaar heen. Je hebt nu nog steeds maar een klein beetje beslag.
- Klop het eiwit heel stijf met een snufje zout. Als je de kom met stijfgeklopt eiwit op z'n kop houdt, mag het eiwit niet bewegen. Je kan dit het beste met een handmixer (met één garde zodat het in een hoge mengbeker past) doen, want het eiwit moet goed in volume toenemen.
- Vouw het eiwit voorzichtig door het beslag met een metalen lepel (niet kloppen).
- Het geeft niet als er nog wat witte stukjes eiwit zichtbaar zijn, dat is beter dan dat je de lucht uit het eiwit haalt.
Blini's bakken
- De truc is om de blini's op laag vuur te bakken. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Vet één of meer kookringen in met wat olijfolie of roomboter. Doe een eetlepel beslag in elke kookring en laat op laag vuur garen.
- Bak de blini's totdat de bovenkant iets steviger wordt en haal dan voorzichtig de kookring eruit. Keer de blini en bak de andere kant zonder de kookring. Vul de kookring opnieuw met een eetlepel beslag.
- Afhankelijk van de grootte hoeft elke blini minder dan een minuut per kant te garen. Zodra een blini stevig is, uit de pan halen en op een bord laten afkoelen. Ga zo door totdat al je beslag op is.
Topping
- Klop de roomkaas los in een kom. Leg op elke blini wat gerookte zalm en daarop een grote lepel roomkaas. Garneer met wat bieslook.