Wrap met zalm en roomkaas

Keto Review: Roomkaas

Bij roomkaas denk ik aan een verse, zachte kaas gemaakt van room en melk.

Roomkaas is een veel gebruikt ingrediënt op het keto dieet. Het bevat veel vet, weinig koolhydraten en is makkelijk te verwerken. Je kan roomkaas gebruiken om brood te maken, zoals keto hamburgerbroodjes, bagels, keto sauzen, zoals Mornaysaus, roomsaus met peterselie, keto kruidenkaas, maar ook als vulling voor wraps, fish pie, vleesrolletjes of vegetarische schotels, zoals Moussaka.

Wat is roomkaas?

Traditionele roomkaas is gemaakt van room en melk en bevatte veel vet. Om roomkaas te mogen heten moet roomkaas in Amerika minimaal 33% vet bevatten. Als het minder vet bevat mag het geen roomkaas heten en wordt het zuivelspread genoemd.

Ik geloof niet dat dit in Nederland geldt, want Frischa roomkaas bevat bijvoorbeeld 19% vet en MonChou roomkaas bevat 31% vet. De hoeveelheid vet kan dus enorm variëren.

In Nederlandse supermarkten vind je bovendien roomkaas op basis van melk of op basis van karnemelk. Roomkaas met karnemelk als ingrediënt smaakt vaak iets frisser en is goed met baksoda te gebruiken. De baksoda wordt geactiveerd door het zuur van de karnemelk.

Koolhydraten

Op het keto dieet wil je een roomkaas kiezen die laag in koolhydraten is.

Hierdoor valt het bekendste merk, Philadelphia, direct af. Original Philadelphia bevat 4 gram koolhydraten per 100 gram. Je kan echter heel veel soorten roomkaas of zuivelspread vinden met 3 gram koolhydraten per 100 gram en dat is dus zeker de moeite waard. Vaak gebruik je namelijk meer dan 100 gram in je recepten.

Vetten

Roomkaas helpt met de structuur en textuur van gerechten, maar ook met de macro’s. Het kan namelijk een goede bron van vetten zijn.

Sowieso wil je geen ‘light’ versie kiezen, als het zou kunnen wil je het liefst een roomkaas gemaakt van volle melk. Dat is niet zo makkelijk, zuivelspread is bijna altijd gemaakt met magere melk waar vervolgens room aan toegevoegd wordt. Het vetpercentage varieert tussen de 15% en 25%.

Geen toevoegingen

Aan industriële roomkaas worden vaak stabilisatoren toegevoegd. Dit wil je liever niet. Dus als de keus is tussen een iets lager vetpercentage maar geen toevoegingen dat zou ik daar voor kiezen.

Om roomkaas te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 1. room
 2. melk of karnemelk
 3. zuursel (concentraat van melkzuurbacteriën)
 4. zout

Roomkaas is een simpel product en is altijd vegetarisch, want het hoort geen stremsel te bevatten. Je kan roomkaas overigens heel eenvoudig zelf maken met room, karnemelk, citroensap en zout.

Als je op een bakje roomkaas andere ingrediënten tegenkomt, zoek dan een ander merk. Je wilt zo puur mogelijk eten, met zo min mogelijk toevoegingen. Dus je wilt liever geen roomkaas met weipermeaatconcentraat en/of johannesbroodpitmeel.

Welke roomkaas of zuivelspread?

Bijna alle supermarkten hebben wel een roomkaas die je op het keto dieet kan gebruiken.

 • Milsa (Aldi)
 • White Lady of AH Zuivelspread Naturel (AH)
 • Frischa (Hoogvliet, Dirk)
 • Zuivelspread Naturel (Jumbo)
 • MonChou

Koolhydraten in roomkaas

De hoeveelheid koolhydraten in roomkaas kan enorm per merk verschillen. Het is daarom belangrijk dat je de verpakking checkt. Zo bevat MonChou 2,4 gram koolhydraten per 100 gram. Milsa roomkaas (Aldi) bevat 2,8 gram koolhydraten per 100 gram.

AH Zuivelspread, Jumbo Zuivelspread en Frischa roomkaas bevatten 3 gram koolhydraten per 100 gram.

White Lady roomkaas bevat 3,3 gram koolhydraten per 100 gram. Philadelphia bevat 4 gram koolhydraten per 100 gram.

Andere toevoegingen

Je zou misschien denken dat roomkaas alleen uit melk, room en stremsel bestaat, maar dat is lang niet altijd zo.

Zo bevat Frischa: Verse kaas, zout, verdikkingsmiddel: johannesbroodpitmeel, carrageen. MonChou bevat room, melk, verdikkingsmiddel: E410 (johannesbroodpitmeel), zuursel, zout en stremsel.

Jumbo zuivelspread bevat gepasteuriseerde room 49,7% (melk), gepasteuriseerde magere melk, zout en zuursel (melk). AH Zuivelspread bevat 50% room, magere melk, zout en zuursel. White Lady bevat karnemelk, room (melk), zout en zuursel (melk)

Waarschijnlijk is E410 (johannesbroodpitmeel, locust bean gum) niet schadelijk voor mensen, al kan het soms een probleem zijn dat het verontreinigd is met zware metalen, bacteriën en/of schimmels (hier kan je daar meer over lezen).

Roomkaas Top 3

 1. AH Zuivelspread
 2. Jumbo Zuivelspread     
 3. White Lady

De beste keto roomkaas

De beste keto zuivelspread, laag in koolhydraten, hoger in vetten en zonder onnodige toevoegingen:

AH Zuivelspread

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.