Een slowcooker is ideaal om deze Italiaanse tomaten-auberginesaus te maken. Het kan natuurlijk ook wel in een grote braadpan op het fornuis. Natuurlijk werd deze saus vroeger in Italië, altijd gewoon in een pan op het fornuis gemaakt.
Net zoals de traditionele Italiaanse tomatensaus, krijgt deze italiaanse tomaten-auberginesaus zoveel extra smaak door het lange koken op laag vuur. Dus dat is waarom een slowcooker zo ontzettend handig is.
Pasta met Italiaanse tomaten-aubergine saus
Deze Italiaanse tomaten-aubergine saus is lekker met konjac spaghetti of courgette pasta. Je kan deze saus ook met bloemkoolrijst of konjac rijst serveren.
Alleen saus
Je hoeft deze saus natuurlijk niet met iets erbij te eten. Je kan ook een bord met deze saus eten. Als je alleen de saus eet, kan je eventueel je portie groter maken of het combineren met een keto dessert.
Vries wat saus in
Het is een goed idee als je eenmaal toch bezig bent om wat extra saus te maken en in te vriezen.
Het is handig om altijd wat ingevroren pastasaus te hebben! Met een spiraalsnijder maak je in een paar minuten lekkere courgette spaghetti terwijl je deze saus in de magnetron opwarmt. Konjac spaghetti is natuurlijk nog sneller. Je hebt dan in een mum van tijd een lekkere maaltijd klaar! Als je konjac spaghetti gebruikt is het wel belangrijk dat je extra drinkt en maximaal 100 gram per persoon gebruikt (het zet namelijk uit in je darmen). Konjac spaghetti is niet geschikt voor kinderen of mensen die niet zo goed kunnen slikken.
Italiaanse tomaten-auberginesaus
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 6 eetlepels extra vierge olijfolie
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 200 gram champignons
- 500 gram rundergehakt
- 1 aubergine
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1-2 rode pepers
- 3 takjes oregano (0.5 eetlepel gedroogd kan ook)
- 3 takjes tijm (0.5 eetlepel gedroogd kan ook)
- 1 laurierblaadje
- peper en zout
Instructies
- Pel de ui en snij in kleine stukjes.
- Verhit ⅓ deel van de olijfolie in een braadpan en zodra de olie heet is, de ui toevoegen. Ongeveer 5 minuten op matig vuur fruiten totdat de ui zacht wordt.
- Als je een slowcooker gaat gebruiken, zet deze dan nu aan op 'hoog', zodat hij kan voorverwarmen.
- Met het brede vlak van een mes de teentjes knoflook plat duwen. Je kan dan het vliesje er heel makkelijk afhalen. Snij de knoflook in kleine stukjes.
- Maak de champignons schoon met een champignonborsteltje of een stukje keukenpapier. Snij ze in stukjes.
- Was de tijm en majoraan. Ik laat de takjes heel. Je kan in plaats van verse kruiden ook gedroogde tijm en gedroogde majoraan gebruiken. Voeg de champignons, knoflook, tijm en majoraan aan de ui toe en maak op smaak met peper. Laat 10 minuten op matig vuur garen met de deksel half op de pan.
- Zodra de champignons mooi bruin zijn, het champignon-ui mengsel in de slowcooker doen of in een kom apart zetten zodat je braadpan kan gebruiken voor het gehakt. Je kan natuurlijk ook een andere braadpan voor je gehakt gebruiken.
- Doe de rest van de olijfolie in de braadpan en voeg het gehakt toe. Voeg zout en peper naar smaak toe en bruin het gehakt aan alle kanten op matig – hoog vuur. Zodra het gehakt vocht begint te verliezen het vuur hoger draaien en af en toe roeren.
- Was de aubergine, dep droog en snij in blokjes.
- Was de pepertjes en snij in de lengterichting doormidden. Haal de zaadlijsten eruit en snij de pepertjes in kleine stukjes. Check hoe scherp ze zijn om te bepalen hoeveel je wilt toevoegen. Scherpe pepers ruik je al als je ze fijn snijdt en als je ze aan een hete pan toevoegt komt een soort damp vrij. Je kan ook voorzichtig je vinger likken waarmee je het gesneden pepertje hebt aangeraakt. Voeg zoveel de hoeveelheid toe naar smaak, de scherpte zal toenemen als het gerecht langer kookt.
- Voeg het aubergine-vruchtvlees, de fijngesneden pepertjes en het blaadje laurier aan het gehakt toe en laat een minuut of tien meekoken op matig-hoog vuur (vuur dus wat lager draaien).
- Zodra het gehakt en het aubergine vlees gegaard zijn, de pan van het vuur halen en het gehaktmengsel in de slowcooker doen of als je geen slowcooker gebruikt, in de kom met ui-champignons en apart zetten.
- Doe het gehaktmengsel nu bij de braadpan met champignons als je deze saus op het fornuis maakt of doe het in de slowcooker als je een slowcooker gebruikt.
- Voeg de tomatenstukjes uit blik toe en roer door. Laat nog 10 minuten garen op het fornuis of 4 uur op de lage stand in de slowcooker.
- Haal de takjes en het laurierblad uit de saus voordat je serveert.