Meten of je in ketose bent met ketostix

Wat doe je als je uit ketose bent?

Ook als je het keto dieet al langere tijd volgt, kan het voorkomen dat je per ongeluk uit ketose komt. Dit is waarom het een goed idee is om af en toe te checken of je wel in ketose bent. Heel wat mensen denken dat ze in ketose zijn, maar als ze testen blijken ze helemaal niet in ketose te zijn. Dat is jammer, want dan heb je wel de ‘nadelen’ van het keto dieet (weinig koolhydraten kunnen eten), maar niet de voordelen (goed vet kunnen verbranden).

Aanwijzingen dat je mogelijk uit ketose bent

Er zijn een aantal aanwijzingen die er op kunnen duiden dat je niet in ketose bent:

 1. koud voelen
 2. hongerig zijn
 3. chagrijnig
 4. moe
 5. heel veel zin in zoetigheid hebben

Uitvinden waarom je uit ketose bent

Je zal de eerste niet zijn die merkt dat je inderdaad uit ketose bent, terwijl je wel het gevoel hebt dat je het keto dieet goed gevolgd hebt. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 1. te grootte portie zuivel
 2. te veel nootjes
 3. te veel groente uit de amber-kleurige groep (groente met meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram)
 4. eiwitshakes, bars etc. (je lichaam kan te veel eiwit omzetten in glucose)
 5. zoetstoffen
 6. te veel stress
 7. te veel exercise

Snel weer in ketose komen?

Hoe langer je het keto dieet al volgt (en hoe beter fat-adapted je bent), hoe makkelijker je weer in ketose zal komen. Er zijn in principe 5 manieren om weer in ketose te komen:

 1. keto dieet weer strikt volgen en checken dat je niet meer dan 20 gram koolhydraten eet, een normale portie eiwitten en dat 75% van je caloriebehoefte uit gezonde vetten komt (je kan dit doen door over te schakelen op één van de kant-en-klare menu’s), het is ook belangrijk dat je maximaal 3 maaltijden per dag eet en niet na 20.00u. ’s avonds eet.
 2. intermittent fasting – sla ontbijt of ontbijt en lunch over, maar zorg dan wel dat je niet gaat snacken. Het is oké om 2 maaltijden of zelfs 3 maaltijden in een korter tijdsbestek te eten (bijvoorbeeld gedurende een periode van 4 uur, maar het is niet ok om continu te snacken). En zorg ook dat je niet na 20.00u eet.
 3. 1-2 dagen vetvasten en dan weer door met keto dieet
 4. Drink Bulletproof koffie met MCT olie voor ontbijt en/of lunch (niet bulletproof koffie én eten, want de bulletproofkoffie is in plaats van een maaltijd). MCT olie bevat exogene ketonen (je drinkt in feite ketonen) en daardoor raak je dus in ketose. Dit is vooral de moeite waard als je het moeilijk vind om weer in ketose te komen, omdat je je heel hongerig voelt of heel erg naar zoetigheid verlangt. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste MCT olie gebruikt.
 5. Ga eerst sporten en eet daarna pas je keto maaltijd (maar ga niet snacken voor of na het sporten!).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.