Intermittent fasting (if)

Wat is intermittent fasting?

Lekker ontbijten met keto pannenkoeken

Als je net met het keto dieet begint is het belangrijk dat je ’s ochtends ontbijt. Zo verminder je de kans dat je later op de ochtend gaat snacken. Eén van je eerste doelen op het keto dieet is namelijk om drie maaltijden per dag, zonder snacks tussendoor, te eten. 

Meten of je in ketose bent met ketostix

Als je het keto dieet al meerdere weken goed gevolgd hebt zal je vrijwel de hele tijd in ketose zijn.

Hierdoor weet je dat je lichaam steeds beter vet kan verbranden en dit geldt niet alleen voor het vet in je maaltijden, maar ook voor lichaamsvet.

Je lichaam heeft nu continu toegang tot energie (in de vorm van opgeslagen lichaamsvet) en dit is waarom je hongergevoel gaat afnemen zelfs als je nog niet gegeten hebt!

’s Ochtends geen honger?

Het kan dus zijn dat je op een gegeven moment ’s ochtends wakker wordt en nog helemaal geen honger hebt. Dit is het moment dat je lichaam een signaal geeft dat het klaar is om te beginnen met intermittent fasting. Intermittent fasting betekent zo nu en dan een maaltijd overslaan.

Niet tussendoor snacken

Het is wel belangrijk dat als je een maaltijd over gaat slaan, dat je niet terug gaat naar een oud eetpatroon waarbij je loopt te snacken. Het doel op het keto dieet is nog steeds om maximaal 3 maaltijden per dag te eten.

Maaltijden in een korter tijdsbestek

Wat je wel kan doen als je net met intermittent fasting begint is je maaltijden in een korter tijdsbestek te eten. Je eet dan dus nog steeds drie maaltijden, maar een veel korter tijdsbestek.

Stel dat je normaal dit schema (ongeveer) volgt:

07.00 u ontbijt

12.00 u lunch

18.00 u avondeten

Dan zou je de maaltijden in een korter tijdspan kunnen eten, omdat je om 07.00 u nog geen honger hebt, maar om 10.00 u wel trek hebt, bijvoorbeeld:

10.00 u ontbijt

13.00 u lunch

18.00 u avondeten

Bulletproof koffie met MCT C8 olie

Het is dus als je net met intermittent fasting begint, nog steeds een goed idee om iets voor een laat ontbijt en je gewone lunch mee naar werk of school te nemen. Hierdoor voorkom je dat je zodra je wel honger krijgt iets wat niet keto is gaat eten.

Je kan bijvoorbeeld een paar gekookte eieren of een klein potje olijven meenemen naar school of werk bovenop je gebruikelijke lunch. Een blikje tonijn met een tube mayonaise kan ook. Je kan dit makkelijk mee naar werk nemen.

Een andere optie is om wel te ontbijten, maar met een bulletproof koffie of een keto cappuccino met kokosmelk

Probeer niet na 20.00 u te eten

Het is niet de bedoeling om alles naar later op de avond op te schuiven. Onderzoek heeft uitgewezen dat je lichaam calorieën die je ’s avonds eet, veel sneller als lichaamsvet opslaat dan calorieën die je ’s ochtends of ’s middags eet. Dit is waarom je bij voorkeur niet na 20.00 u ’s avonds wilt eten en al zeker niet ’s avonds gaan snacken!

Er is een direct verband tussen ’s avonds snacken, verstoorde slaap, verhoogde stress en overgewicht!

Langzaam uitbouwen

De makkelijkste manier van intermittent fasting is om geleidelijk steeds iets later te ontbijten. Dus als je normaal om 7.00u ontbijt, dan veschuif je het eerst naar bijvoorbeeld 9.00u en een aantal dagen (of weken) later naar 10.00u.

Dit blijf je doen totdat je ontbijt samenvalt met lunch en dan vervalt je ontbijt dus en schakel je voor die dag over naar 2 in plaats van 3 maaltijden. Doe dit alleen als je geen honger hebt! Het is echt de bedoeling dat dit automatisch gaat. Bovendien is het helemaal niet nodig om dit elke dag te doen, het is voor je stofwisseling juist beter als je afwisselt.

Eten uit gewoonte

Doorbreek het eten uit gewoonte

In het begin heb je misschien het gevoel dat je moet eten, omdat je dit al jaren doet. Je eet dan uit gewoonte (dit komt door ghreline, een hongerhormoon dat reageert op de biologische klok). Je doel is dus om te leren herkennen wanneer je uit gewoonte eet en wanneer je eet omdat je honger hebt. Dit is een proces en kan een aantal weken in beslag nemen.

Je zal op een gegeven moment verbaasd zijn hoeveel extra tijd je overhoudt omdat je zo makkelijk maaltijden kan overslaan. Dit kan een enorme vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.