ketonen als brandstof

6. Hoe word je een goede vetverbrander?

Om slank te worden en te blijven, moet je een goede basisstofwisseling en een goede hormoonhuishouding hebben, alleen dan kan je een vetverbrander worden.

En als je snel wilt afvallen dan is het natuurlijk heel belangrijk dat je een goede vetverbrander wordt.

Helaas, er bestaan geen afslankpillen als vetverbranders en er zijn ook geen natuurlijke vetverbranders. Keto-pillen die dit beloven bestaan niet! Ze worden wel verkocht, alleen ze zullen niet werken! Geef je geld hier dus niet aan uit, want je wordt bedonderd!

Supplementen helpen ook niet, tenzij je een vitamine of mineralen tekort zou hebben. Keto supplementen zijn dus ook volstrekte onzin. Maaltijdvervangers die beloven vetverbranders te zijn? Echt, als dat zou kunnen, zou niemand toch meer te dik zijn? Vetverbrandende thee? Groene thee kan helpen om je hongergevoel te onderdrukken en kan veel catechines bevatten, maar uiteindelijk zal je niet door de groene thee veel gaan afvallen.

Als je echt snel wilt afvallen dan moet je zorgen dat zowel je basisstofwisseling als je hormoonhuishouding goed kunnen werken.

Onze basisstofwisseling kan versnellen en vertragen

Je basisstofwisseling bepaalt het minimale aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om te functioneren. Dus de energie die het nodig heeft om te ademhalen, je hart te laten kloppen, bloed rond te pompen, etc. De energie die je gebruikt voor activiteiten, zoals lopen, sporten, etc. is hier niet bij inbegrepen.

Hoeveel energie je nodig hebt voor je basisstofwisseling hangt af van een aantal factoren:

 • man of vrouw (mannen hebben in het algemeen een hogere BMR)
 • leeftijd (jongere mensen hebben een betere basisstofwisseling)
 • lengte
 • gewicht
 • hoe lang je al overgewicht hebt
 • of je veel diëten hebt gevolgd.

Basisstofwisseling op ‘spaarstand’

Je lichaam kan zich namelijk tot op zekere hoogte aanpassen aan hoeveel voeding het krijgt. Dit is ook logisch, want in de oertijd waren de jagers lang niet altijd succesvol en toch is het menselijk ras niet uitgestorven. Dus in tijden van schaarste kan ons lichaam onze stofwisseling aanpassen.

Ieder mens heeft een soort basisgewicht. Je lichaam wil op dat gewicht blijven. Dus stel je weegt al 20 jaar 70 kilo en gaat dan een week heel veel extra eten, dan zal je waarschijnlijk toch na die week nog steeds in de buurt van de 20 kilo wegen. Je lichaam zal namelijk proberen op dit gewicht te blijven en zo mogelijk je stofwisseling versnellen. Echter, als je wekenlang heel veel extra gaat eten dan zal je wel degelijk aankomen.

Hetzelfde geldt dus voor afvallen. Jij kan wel heel weinig gaan eten, maar je lichaam probeert zich hier zoveel mogelijk aan aan te passen door op een soort ‘spaarstand’ te gaan. Wat je dan ziet is dat je in het begin van het dieet wel even goed afvalt, maar daarna past je lichaam zich aan en wordt je stofwisseling steeds trager. Uiteindelijk eet je bijna niks meer en val je toch niet af. Zodra je dan opgeeft en weer gewoon gaat eten, kom je direct heel veel aan (je lichaam wil weer een voorraadje aanleggen voor het geval er weer een magere tijd komt en weer zo snel mogelijk terug naar zijn ‘basisgewicht’, eigenlijk heel slim dus). Dit is uiteindelijk hoe wij als mensen een hongerwinter kunnen overleven. Het is dus een overlevingsmechanisme. En dat verklaart dus ook waarom het zo moeilijk is om af te vallen en dat gewicht er ook af te houden als je al heel lang overgewicht hebt gehad.

Hormoonhuishouding

Hoe val ik snel af? Dat heeft lang niet alleen met je stofwisseling te maken. Het gaat namelijk ook om je hormoonhuishouding.

Normaal gesproken gebruikt je lichaam glucose (‘suiker’) als de belangrijkste voedingsstof (brandstof). Zodra je koolhydraten eet, gaat je bloedsuikergehalte omhoog en gaat je lichaam insuline aanmaken om je bloedsuikergehalte te reguleren en te zorgen dat je lichaamscellen glucose op kunnen nemen. Insuline wordt ook wel het vetopslaghormoon genoemd, want als je insuline niveau hoog is, gaat je lichaam overtollige energie als glycogeen en daarna vet opslaan.

Zolang je insuline niveau hoog is kan je lichaam geen vet verbranden. Je hoeft helemaal niet veel koolhydraten te eten om je insuline niveau al omhoog te krijgen, dus een koekje kan dat al veroorzaken.

Dit is dus waar je hormoonhuishouding een belangrijke rol speelt. Zelfs als je lichaam regelmatig kleine beetjes koolhydraten binnenkrijgt, zal het genoeg insuline aanmaken om te voorkomen dat je lichaam opgeslagen vet kan verbranden. Om vet te kunnen verbranden moet je insuline niveau heel laag zijn en moet je lichaam glucagon in plaats van insuline gaan aanmaken.

Hoe wordt je een goede vetverbrander?

Je bereikt dit door heel erg weinig koolhydraten te eten. Dit is waarom het keto dieet een strict koolhydraatbeperkt dieet is.

Om lichaamsvet te kunnen verbranden moet je insuline niveau laag blijven. Dat doe je door HELEMAAL geen suiker en bovendien ook geen voedingsstoffen die door je lichaam makkelijk in glucose (suiker) worden omgezet, dus voedingsstoffen hoog in zetmeel (=koolhydraten) eten.

Maar dat is niet het enige. Om een echte fatburner te worden, moet je ook voldoende eiwitten eten (vandaar dat sommige mensen denken dat het keto dieet een eiwit dieet is) en voldoende gezonde vetten (zodat je voorkomt dat je stofwisseling gaat vertragen). Dus om vet te kunnen verbranden eet je meer vet. Bij voorkeur eet je vette vis (zalm, sardientjes, makreel, etc.) en vettere stukken vlees (dus half-om-half gehakt in plaats van mager gehakt) en natuurlijke vetten, zoals roomboter, olijfolie, kokosolie, etc.

Je kan ook afvallen door heel veel te gaan sporten, maar dat gaat lang zo snel niet en het gewicht wat eraf gaat komt er heel waarschijnlijk weer aan zodra je weer minder gaat sporten. Sporten kan namelijk je stofwisseling wel activeren, maar het kan niet je hormoonhuishouding in evenwicht brengen. Als je echter sporten met het keto dieet combineert dan zal je wel nog sneller kunnen afvallen, want het zal elkaar versterken. Het is dan het beste om voor maaltijden te sporten. Toch werkt het keto dieet ook heel goed als je niet sport, dus het is geen noodzaak om af te vallen.

Ketose: vet verbranden 

Het is gelukt! Je bent in ketose!

Als je lichaam onder invloed van het hormoon glucagon vet gaat verbranden, dan komen er ketonen vrij. Je lichaam gaat die ketonen dan als brandstof gebruiken. Je bent dan in ketose.

Fat adapted: nog een stap verder!

Het feit dat je in ketose bent is een heel belangrijke eerste stap. Je lichaam is nu ‘fat adapted’ aan het worden. Het leert om vet als brandstof te gebruiken.

Dit is een proces, wat bij de meeste mensen minimaal 1-3 maanden in beslag neemt. Het is dus wel even een kwestie van doorzetten. Zodra je lichaam geleerd heeft dat het vet als brandstof kan gebruiken, wordt het een stuk makkelijker. Je kan nu namelijk af en toe je niet aan het keto dieet houden (cheat day) en meer koolhydraten eten en daarna gewoon weer doorgaan met het keto dieet. Je lichaam kan nu switchen van vetverbrander naar suikerverbrander en terug!

Ketonen in je urine: ketostix

Met ketose sticks (bijvoorbeeld ketostix) kan je meten of je in ketose bent. Door over een papieren strip heen te plassen kan je na 15 seconden aflezen hoeveel ketonen er in je urine zitten. Heel makkelijk, snel en goedkoop dus.

Vooral als je het keto dieet al langere tijd volgt, kan je een vals-negatieve uitslag krijgen. Dat betekent dat je geen ketonen in je urine kan meten, terwijl je wel degelijk in ketose bent. Dat komt omdat je lichaam tegen die tijd zo goed is geworden om ketonen als brandstof te gebruiken, dat je ze niet meer in je urine uitscheidt.

Je kan in mijn keto shop ketostix bestellen.

Ketonen in je bloed: CareSens Dual (bloedglucose en ketonen)

Je kan ketonen ook in je bloed meten. Dit is duurder maar ook preciezer. Het is alleen de vraag of het echt nodig is om het zo precies te meten.

Ketonen in je adem

Tot slot, is het ook mogelijk om via je adem te meten of je in ketose bent of niet.

Signalen dat je in ketose bent

Als je gezond bent, merk je zelf in het algemeen wel dat je in ketose bent. Dingen die je misschien merkt zijn:

 • niet hongerig
 • meer dorst
 • droge mond en ’s ochtends een vieze smaak in je mond (dit is vooral in het begin)
 • slechte adem (vooral in het begin, gaat na een tijdje weg)
 • gewichtsverlies
 • centimeters rond taille kwijtraken
 • goed kunnen concentreren
 • helder van geest
 • meer energie
 • groter uithoudingsvermogen

Het kan dus prettig en motiverend zijn om te meten of je in ketose bent, maar het is zeker niet noodzakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *