Labneh

Hangop of labneh maken

In Nederland was het vroeger heel gewoon om zelf hangop te maken. Nu zie je het niet veel meer, maar mensen vragen steeds vaker om ‘labneh’. Labneh is hetzelfde als hangop.

Hangop – de naam zegt het al

Je maakt hangop of labneh door yoghurt te laten uitlekken door een 3 dubbel gevouwen vochtig gemaakt kaasdoek of een vochtige (linnen) theedoek. Je kan ook speciale linnen zakken kopen, die kan je behalve voor hangop ook voor het maken van verse kaas gebruiken.

Hangop – de naam zegt het dus al! Je giet yoghurt (of boerenkarnemelk) in de theedoek of lagen kaasdoek en bindt die dicht. Ik doe dat met een postelastiek, maar het kan ook met een touwtje.

Hangop maken

Vervolgens hang je de dichtgebonden doek op. Ik hang het aan een keuken rek, maar het maakt niet uit waar en hoe je het ophangt, zolang de plek redelijk koel is. Zorg dat je een ruime kom hebt klaar staan om eronder te zetten. Laat de yoghurt nu uitlekken.

Je zal verbaasd zijn hoeveel vloeistof en hoe snel het er uit lekt. Deze vloeistof is een soort zurig water en heel fris. Je kan het gewoon drinken of in een drankje verwerken, bijvoorbeeld met wat muntblaadjes en komkommer. Het smaakt heel anders dan de zure vloeistof die je overhoudt als je zelf ricotta maakt. Zelf vind ik die namelijk veel te zuur en helemaal niet lekker, terwijl ik de vloeistof van de hangop wel heel lekker vind.

Hoe lang uitlekken?

Kwark

Als je de hangop zo’n 3-5 uur laat uitlekken krijg je een soort dikke zacht zure kwark. Dit is heel lekker als toetje met wat bramen of voor ontbijt met keto muesli.

Consistentie van geitenkaas

hangop maken

Hoe langer je de hangop laat uitlekken, hoe dikker en droger het wordt. Dus als je de hangop zo’n 24 uur laat uitlekken, krijg je de consistentie van geitenkaas en je kan het dan ook echt in plakken snijden.

Als je dit wilt, is het beter om wat zout aan de yoghurt toe te voegen voordat je de yoghurt laat uitlekken. Natuurlijk geen zout toevoegen als je de hangop als toetje of ontbijt wilt gebruiken!

Consistentie van feta

Als je de hangop 36-72 uur laat uitlekken krijg je een iets kruimelige kaas die een beetje op feta lijkt. Als je dit wilt is het ook een goed idee om wat zout toe te voegen aan de yoghurt voordat je hem laat uitlekken en je kan ook al wat tijm aan de yoghurt toevoegen.

Notenmelkzak

Het is nog makkelijker om zelf hangop of labneh te maken met deze notenmelkzak. Deze zak heeft namelijk een lusje dus je kan hem makkelijk ophangen. Geen gedoe dus met theedoeken en elastiekjes!

Je kan hem bovendien gewoon in de wasmachine op 60° Celcius wassen. Behalve voor hangop kan je hem natuurlijk ook gebruiken om je eigen amandelmelk te maken, alleen veel lekkerder natuurlijk! Hier kan je lezen hoe je dat doet.

Karnemelk

Je kan hangop maken met yoghurt of karnemelk. Als je het met karnemelk wilt maken, heb je echte karnemelk nodig. De meeste karnemelk tegenwoordig heeft niks met karnen te maken en is een melkproduct wat een beetje zuur gemaakt wordt en soms ook toegevoegd suiker heeft en onder de naam ‘karnemelk’ verkocht mag worden. Het maakt niet uit of er biologisch op staat of niet.

Echte karnemelk heet tegenwoordig ‘boerenkarnemelk’. Nog beter is het als je zuivel bij de boer kan kopen en vraagt of hij ook echte karnemelk heeft. Verse karnemelk van de boer is de allerbeste karnemelk! Als er geen streekboer bij jou in de buurt zit, kijk dan of er een biologische winkel (bijvoorbeeld Ekoplaza) is die de karnemelk van de Weerribben verkoopt. Deze wordt nog wel op de ambachtelijke manier gemaakt en zij voegen geen suiker aan hun karnemelk toe!

Wat doe je met hangop (labneh)?

Hangop is heel lekker als toetje met wat bosvruchten. Ook lekker als ontbijt met keto muesli.

Verder kan je labneh in van allerlei dips verwerken, eigenlijk overal waar je kwark of yoghurt door zou doen, kan je ook labneh of hangop gebruiken.

Je kan ook smaakjes aan de hangop toevoegen. Bijvoorbeeld wat vanille extract of als dip bij een Arabisch of Mediterraans gerecht met wat Za’atar (Jonnie Boer) en eventueel wat citroen of sinaasappelrasp doorheen. Za’atar wordt gemaakt van een kruid dat zowel naar oregano als tijm smaakt, verder wordt er vaak sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad aan toegevoegd, al hebben verschillende landen verschillende recepten voor Za’atar.

Ook heel lekker is labneh met wat sumak (verkrijgbaar in Turkse winkels) en wat granaatappelpitten. Dat ziet er ook meteen heel feestelijk uit.

Genoeg mogelijkheden dus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.