Heel keto: yoghurt met frambozen

Maak je eigen yoghurt

Wist je dat zelf yoghurt maken heel makkelijk is? Wat betreft ingrediënten heb je alleen melk en wat bio-yoghurt nodig.

Yoghurt maken: bacteriën fermenteren melk

Yoghurt wordt gemaakt door bepaalde soorten bacteriën aan melk toe te voegen. Die bacteriën fermenteren de melk en dan krijg je dus yoghurt. Er zijn verschillende soorten bacteriën die gebruikt kunnen worden. In Nederland zie je vaak Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Andere landen gebruiken ook andere bacteriën (ook wel yoghurt culturen genoemd).

Het soort bacterie die je gebruikt bepaalt de smaak en stevigheid van de yoghurt. Als je dus zelf yoghurt gaat maken is het belangrijk dat je als starter een yoghurt kiest die je dus lekker vindt. Jouw yoghurt gaat namelijk net zo smaken. Het moet wel eentje zijn die nog levende bacteriën bevat en er moeten geen smaakjes of andere dingen aan toegevoegd zijn.

Zelf haal ik verse (ongepasteuriseerde) melk bij de boer om yoghurt te maken. Je kan ook gewoon melk van de supermarkt gebruiken. Ik zou bij voorkeur volle melk gebruiken als je het keto dieet volgt. Op een keto dieet probeer je namelijk volle producten te gebruiken, met een hoger vetgehalte, want dan voel je je eerder verzadigd. Bovendien zijn volle producten gewoon lekkerder!

Ik maak meestal 1,5 liter yoghurt per keer, want ik heb een thermosfles van 1,5 liter. Eerst verwarm ik in een grote pan de melk tot zo’n 72°C. Houdt de melk zo’n 20-30 seconden op deze temperatuur.

Zelf yoghurt maken

Om yoghurt te maken doe je een bacterie-cultuur bij de melk. Die bacteriën moeten de melk dan gaan fermenteren. Je hoeft geen speciale startersetjes te kopen om yoghurt te maken. Gebruik gewoon yoghurt, maar zonder toegevoegde smaakjes, die je zelf lekker vind. Ik heb inmiddels yoghurt gemaakt met van allerlei soorten yoghurt als starter (zowel biologisch als niet biologisch) en dat is allemaal geen probleem. Als je maar zorgt dat je de juiste temperatuur hebt.

De juiste temperatuur:40-45° celsius

De juiste temperatuur is heel belangrijk. Als de melk te heet is, gaan de bacteriën dood. Als de melk te koud is, kunnen de bacteriën de melk niet fermenteren. Nadat ik de melk verwarmd heb, haal ik de pan van het vuur en zet ik hem in een gootsteen gevuld met koud water.

Zelf yoghurt maken

Ik roer de melk af en toe door, zodat er geen hete en koude plekken zijn en meet de temperatuur met een kookthermometer. Ik gebruik zelf deze thermometer. Met de magneet doe ik hem op de zijkant van de pan of op de gootsteen en ik leg de sonde in de pan met melk. Deze thermometer heeft een instelbaar temperatuur alarm en dat is heel handig als je yoghurt maakt.

Ik roer de melk in de pan af en toe door en zet het temperatuuralarm op 45° celcius. Zodra het alarm afgaat, check ik dat de melk nergens in de pan warmer dan 45° celsius is. Melk dus even goed doorroeren en op een aantal plaatsen meten.

Zelf yoghurt maken

Ik haal de pan dan uit de gootsteen en voeg 50 ml bio-yoghurt toe. Ik vind zelf de volle yoghurt van de Weerribben heel lekker, dus die voeg ik nu toe (50 ml is zo’n 3 eetlepels). Ik meng dit een beetje, maar het geeft niet of de yoghurt klonterig is. Je kan deze yoghurt bij de Ekoplaza kopen.

Gebruik biologische yoghurt als starter voor je yoghurt

Maak de yoghurt in een grote thermosfles

Ik spoel de thermosfles eerst om met warm kraanwater. Het kraanwater moet warm aanvoelen, maar je moet er wel je hand onder kunnen houden (dus niet te heet!).

Met een trechter schenk ik de melk (met toegevoegde yoghurt) nu in de thermosfles. Vervolgens sluit ik de thermosfles af en zet hem in de gangkast. Je wilt de thermosfles ergens zetten waar hij rustig staat zonder verplaatst te worden! Laat de thermosfles minimaal 12 uur en maximaal 24 uur staan.

Yoghurt in een thermosfles maken

Je yoghurt is dan klaar. Ik haal de yoghurt (die nu flink dik is geworden – al hangt dat af van het soort yoghurt die je als starter hebt gebruikt) met een flessenschraper uit de thermosfles en doe het in een grote glazen pot. Bewaar de yoghurt in de koelkast.

Yoghurt met een flessenschraper in een glazen pot doen

Wat kan je doen met die lekkere yoghurt?

Deze yoghurt is natuurlijk heel lekker met muesli of als toetje met wat fruit.

Zelf maak ik graag yoghurt-ijs. Yoghurt-ijs is heel fris van smaak en lekker met wat bosbessen erdoor heen.

Het smelt wel snel. Het helpt om het te serveren in glazen of metalen schaaltjes en die schaaltjes van te voren een aantal uur in de vriezer te zetten. Door het yoghurt ijs in een heel koud schaaltje te doen, smelt het namelijk een stuk minder snel!

Yoghurt kan je ook heel goed als basis voor lekkere dips bij bijvoorbeeld crudité’s gebruiken.

Heel keto: yoghurt met frambozen

Maak je eigen yoghurt

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 12 uur 15 minuten
Porties: 15 personen

Ingrediënten

  • 1.5 liter melk
  • 50 ml bio-yoghurt

Instructies

  • Haal de yoghurt die je als starter gaat gebruiken uit de koelkast. Doe 50 ml in een bakje en zet dat apart, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
    Gebruik biologische yoghurt als starter voor je yoghurt
  • Doe de melk in een ruime pan en verwarm tot 72 graden Celcius. Laat de melk zo'n 20-30 seconden op deze temperatuur.
  • Vul de gootsteen met koud water. Zet de pan met hete melk in de gootsteen. Doe de thermometer in de pan met melk en roer de melk af en toe door. De melk moet koelen toet 45° celsius.
    Zelf yoghurt maken
  • Zodra de melk voldoende afgekoeld is, de pan op het aanrecht zetten en de yoghurt er doorheen roeren. Het geeft niet of het klonterig blijft.
    Zelf yoghurt maken
  • Schenk in een thermoskan die je met handwarm water hebt omgespoeld. Laat de thermoskan 12-24 uur ergens staan, zonder hem te verplaatsen.
    Yoghurt in een thermosfles maken
  • Doe de yoghurt dan in een grote glazen pot of glazen fles en bewaar in de koelkast.
    Yoghurt met een flessenschraper in een glazen pot doen

Notities

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *