In Nederland was het vroeger heel gewoon om zelf hangop van yoghurt of karnemelk te maken. Nu zie je het niet veel meer. Hangop is hetzelfde als Labneh. Labneh kan je in heel veel gerechten verwerken en het is heel makkelijk om te maken. Bovendien past het meestal goed binnen het keto dieet.
Hangop – de naam zegt het al
Je maakt hangop of labneh door yoghurt te laten uitlekken door een 3 dubbel gevouwen vochtig gemaakt kaasdoek of een vochtige (linnen) theedoek. Je kan ook speciale linnen zakken kopen, die kan je behalve voor hangop ook voor het maken van verse kaas gebruiken.
Hangop – de naam zegt het dus al! Je giet yoghurt (of boerenkarnemelk) in de theedoek of lagen kaasdoek en bindt die dicht. Ik doe dat met een postelastiek, maar het kan ook met een touwtje.
Vervolgens hang je de dichtgebonden doek op. Ik hang het aan een keuken rek, maar het maakt niet uit waar en hoe je het ophangt, zolang de plek redelijk koel is. Zorg dat je een ruime kom hebt klaar staan om eronder te zetten. Laat de yoghurt nu uitlekken. Je zal verbaasd zijn hoeveel vloeistof en hoe snel het er uit lekt. Deze vloeistof is een soort zurig water en dat gooi je weg.
Wat voor yoghurt?
Je maakt labneh of hangop door yoghurt te laten uitlekken. Dit gaat natuurlijk een stuk makkelijker met een dunnere yoghurt, dus bijvoorbeeld Nederlandse volle yoghurt. Toch kan je ook best dikke Griekse yoghurt uit laten lekken, alleen duurt dit iets langer en verlies je wat minder vocht.
Hoe lang uitlekken?
Kwark
Als je de hangop zo’n 2 uur laat uitlekken krijg je een soort dikke yoghurt. Het lijkt een beetje op Griekse yoghurt. Dit is heel lekker als toetje met wat bramen of voor ontbijt met keto muesli. Dit is ook heel geschikt om dips mee te maken, zoals deze Ras-el-Hanout dip. Je kan labneh ook gebruiken om te marineren, zoals bij Paneer Malai Tikka.
Je kan de labneh zeker een week lang in de koelkast bewaren.
Consistentie van geitenkaas
Hoe langer je de labneh laat uitlekken, hoe dikker en droger het wordt. Dus als je de labneh zo’n 16 uur laat uitlekken, krijg je de consistentie van geitenkaas en je kan het dan ook echt in plakken snijden.
Als je dit wilt, kan je ook wat zout aan de yoghurt toe voegen voordat je de yoghurt laat uitlekken. Natuurlijk geen zout toevoegen als je de hangop als toetje of ontbijt wilt gebruiken!
Hoe langer je de hangop uit laat lekken, hoe meer wei eruit druppelt. De wei bevat de meeste koolhydraten. Wat je dan over houdt zijn vooral de eiwitten.
Nederlandse yoghurt bevat zo’n 4 gram eiwitten per 100 ml. Als je de 1000 ml yoghurt zo’n 4 uur laat uitlekken dan hou je ongeveer de helft (500 ml) over. De labneh die je nu hebt bevat daardoor zo’n 8 gram eiwitten en heel weinig koolhydraten. Het bevat ook niet heel veel vet, daarom is het een goed idee om wat slagroom toe te voegen.
Consistentie van feta
Als je de hangop 36-72 uur laat uitlekken krijg je een iets kruimelige kaas die een beetje op feta lijkt. Als je dit wilt is het ook een goed idee om wat zout toe te voegen aan de yoghurt voordat je hem laat uitlekken en je kan ook al wat tijm aan de yoghurt toevoegen.
Notenmelkzak
Het is nog makkelijker om zelf hangop of labneh te maken met deze notenmelkzak. Deze zak heeft namelijk een lusje dus je kan hem makkelijk ophangen. Geen gedoe dus met theedoeken en elastiekjes!
Je kan hem bovendien gewoon in de wasmachine op 60° Celsius wassen. Behalve voor hangop kan je hem natuurlijk ook gebruiken om je eigen amandelmelk te maken. Hier kan je lezen hoe je dat doet.
Karnemelk
Je kan hangop met yoghurt of karnemelk maken. Als je het met karnemelk wilt maken, heb je echte karnemelk nodig. De meeste karnemelk tegenwoordig heeft niks met karnen te maken en is een melkproduct wat een beetje zuur gemaakt wordt en soms ook toegevoegd suiker heeft en onder de naam ‘karnemelk’ verkocht mag worden. Het maakt niet uit of er biologisch op staat of niet.
Echte karnemelk heet tegenwoordig ‘boerenkarnemelk‘. Ekoplaza verkoopt echte karnemelk van de Weerribben. Deze wordt nog wel op de ambachtelijke manier gemaakt en zij voegen geen suiker aan hun karnemelk toe!
Wat doe je met hangop (labneh)?
Hangop is heel lekker als toetje met wat bosvruchten. Ook lekker als ontbijt met keto muesli.
Verder kan je labneh in van allerlei dips verwerken, eigenlijk overal waar je kwark of yoghurt door zou doen, kan je ook labneh of hangop gebruiken.
Je kan ook smaakjes aan de hangop toevoegen. Bijvoorbeeld wat vanille extract of als dip bij een Arabisch of Mediterraans gerecht met wat Za’atar (Jonnie Boer) en eventueel wat citroen of sinaasappelrasp doorheen. Za’atar wordt gemaakt van een kruid dat zowel naar oregano als tijm smaakt, al hebben verschillende landen verschillende recepten voor Za’atar.
Ook heel lekker is labneh met wat sumak (verkrijgbaar in Turkse winkels) en wat granaatappelpitten. Dat ziet er ook meteen heel feestelijk uit.
Genoeg mogelijkheden dus!