Vezels en obstipatie

Chronische obstipatie

Ongeveer 20% van de bevolking heeft regelmatig last van obstipatie. Het is dus een veelvoorkomend probleem. Als je niet elke dag ontlasting hebt, betekent dat nog niet dat je ook obstipatie hebt. Hoe vaak je moet poepen is nogal persoonlijk.

Wanneer heb je obstipatie?

Je hebt obstipatie als je:

  • harde, droge ontlasting hebt
  • veel moeite hebt met poepen
  • minder dan twee of drie keer per week ontlasting hebt.

Meer vezels, meer ontlasting

vezels

Vaak wordt gedacht dat chronische obstipatie wordt veroorzaakt door te weinig vezels te eten. Als je obstipatie hebt, krijg je daarom waarschijnlijk het advies om meer vezels te eten en meer te drinken.

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van meer vezels leidt tot een grotere hoeveelheid ontlasting. Dat is natuurlijk niet zo vreemd! Als je meer onoplosbare vezels eet, moet je lichaam die op een gegeven moment toch uitscheiden, uitpoepen dus. Dat hoeft natuurlijk niet als je ze niet eet.

Onoplosbare vezels geven je ontlasting meer volume en doordat je dus grotere ontlasting krijgt, kan je ontlasting je darmen als een soort borstel schoonvegen. Bovendien zorgt dit extra volume er voor dat je ontlasting je darmen stimuleert en zo in beweging blijft. De oplosbare vezels vormen een geleiachtige massa, die het makkelijker maakt voor je ontlasting om door je darmen heen te bewegen. 

Het is dan dus de combinatie van de twee soorten vezels die zorgen voor een grotere, gladde hoeveelheid zachtere ontlasting die makkelijker en sneller door je darmen heen je lichaam uit kan.

Bij sommige mensen kan een vezelrijk dieet helpen, omdat het de hoeveelheid ontlasting vergroot. Dit is echter niet het geval als je aan chronische obstipatie lijdt.

Vezels en obstipatie

obstipatie

Mensen met chronische of ernstige obstipatie hebben geen baat bij veel vezels. Bij hen maakt het eten van vezelrijke voeding de obstipatie juist erger. Het eten van meer vezels leidt tot meer opgeblazenheid en meer gasvorming, tot meer pijn en een verergering van de obstipatie.

Onderzoeken (waaronder meta-analyse, dus onderzoekers die kijken naar de gegevens van een heel groot aantal studies) laten zien dat:

  • een vezelarm dieet niet de oorzaak is van chronische obstipatie
  • een vezelrijk dieet chronische obstipatie kan verergeren

Mensen met chronische obstipatie kunnen juist veel baat hebben bij veel minder of zelfs helemaal geen vezels!

Myths and misconceptions about chronic constipation

Deze studie keek naar wat er gebeurde als mensen met chronische obstipatie meer vezels aten, minder vezels aten of helemaal geen vezels aten. Het bleek dat mensen die helemaal geen vezels meer aten, van 1x ontlasting per 3-4 dagen, naar 1x ontlasting per dag gingen! Het eten van minder vezels leidde tot 1x ontlasting in de 2 dagen en veel vezels tot 1x ontlasting in de 6-7 dagen.

Het advies om veel vezels te eten als je aan obstipatie lijdt, is niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

Uitdroging en obstipatie

Al is het bewezen dat als je te weinig drinkt en daardoor uitdrogingsverschijnselen hebt, dit tot obstipatie kan leiden. In zo’n situatie kan meer drinken wel werken.

Minder fysiek actief en obstipatie

Er is ook een verband gevonden tussen verminderde fysieke activiteit en obstipatie. Je ziet dit bijvoorbeeld bij bejaarden.

Carnivoor dieet voor obstipatie

Het carnivoor dieet is een dieet waarbij je geen plantaardige producten eet. Je eet dus alleen dierlijke producten en vetten.

Vaak wordt gedacht dat het carnivoor dieet een soort extreem keto dieet is omdat je nul gram koolhydraten eet. Dit is niet zo. De macro’s zijn namelijk heel anders.

Op een carnivoor dieet kan het makkelijk gebeuren dat je 40% van je calorieën uit eiwitten haalt en 60% uit vetten. Dit betekent dat je lichaam eiwitten gaat omzetten in glucose en je dus niet in ketose zal zijn. Het carnivoor dieet is dus zeer koolhydraatarm (nul gram koolhydraten!) maar heel anders dan het keto dieet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.