Vruchtensap en verhoogd risico op kanker

Vruchtensap vergroot het risico op kanker

Jarenlang is ons verteld dat vruchtensap heel gezond is, maar er is steeds meer bewijs dat vruchtensap het risico op kanker vergroot. Hoe zoeter fruit smaakt, des te meer vruchtensuiker het bevat. Normaal bevat fruit ook vezels en die zorgen er voor dat je lichaam de suiker uit fruit langzamer opneemt. In vruchtensap zijn die vezels kapot gemaakt. Een glas vruchtensap is daarom vrijwel hetzelfde als een glas frisdrank voor ons lichaam.

Frans onderzoek

Een groot Frans onderzoek, NutriNet-Santé genaamd, gebaseerd op de gegevens van maar liefst 101.257 gezonde Franse volwassenen, waarvan 79% vrouwen waren, heeft laten zien dat het regelmatig drinken van vruchtensap de kans op kanker vergroot.

Je denkt misschien ach daar heb je weer zo’n onderzoek, maar dit onderzoek is wel net even anders. Dit onderzoek is gebaseerd op de gegevens van heel erg veel deelnemers (en dat vergroot de kans dat de resultaten ook inderdaad kloppen), en bovendien over een periode van 9 jaar uitgevoerd. Het is ook statistisch gezien gedegen uitgevoerd. Hier komt dan nog bij dat dit niet het eerste onderzoek is wat laat zien dat er een verband is tussen suiker en kanker.

vruchtensap is niet gezond

Wat dit onderzoek anders maakt is dat er specifiek een onderscheid is gemaakt tussen het drinken van 100% vruchtensap en frisdrank. Dit is hoe de onderzoekers er achter kwamen dat het voor je lichaam niet uitmaakt of je vruchtensap drinkt of frisdrank drinkt. Dus niet alleen het drinken van frisdrank leidt tot een groter risico op kanker, ook het drinken van 100% vruchtensap vergroot het risico op kanker.

Deelnemers aan dit onderzoek hadden ten minste twee 24-uurs online gevalideerde dieetvragenlijsten ingevuld, ontworpen om hun gebruikelijke inname van 3.300 voedingsmiddelen en dranken te meten, en werden maximaal negen jaar opgevolgd. Gedurende die tijd werden bijna 2.200 gevallen van kanker gediagnosticeerd, waaronder 693 borstkanker.

Voor elke 100 ml vruchtensap een 18% grotere kans op kanker

De onderzoekers vonden dat een toename van de consumptie van suikerhoudende dranken met 100 ml in verband gebracht kon worden met een 18% verhoogd risico op algehele kanker en een 22% verhoogd risico op borstkanker. Wat verrassend was, was dat het drinken van 100% vruchtensap net zoals het drinken van frisdrank het risico op kanker verhoogt. Bovendien is er een direct verband tussen de hoeveelheid die je drinkt en hoeveel groter het risico op kanker is.

Hoeveel vruchtensap verhoogt het risico op kanker

Uit dit grote Franse onderzoek blijkt dat als je slechts één glaasje vruchtensap of frisdrank per dag drinkt, het risico op kanker al toeneemt. Je praat dus helemaal niet over heel grote hoeveelheden.

Vruchtensap vergroot het risico op kanker

Slechts 100 ml (dat is een klein wijnglaasje) maakt al een verschil. Hoe meer je drinkt hoe groter het risico wordt.

Dit geldt natuurlijk niet als je soms een keer vruchtensap drinkt, maar wel als je het regelmatig drinkt.

Natuurlijke of toegevoegde suikers

vruchtensuiker is ook suiker

De reden dat zowel frisdrank als vruchtensap de kans op kanker vergroten is hoogst waarschijnlijk de hoeveelheid suiker.

Het maakt dus niet uit of suiker van nature ergens in zit (zoals fructose in vruchtensap) of dat het aan het drinken is toegevoegd (zoals kristalsuiker of andere soorten suiker in frisdrank).

Vruchtensap en visceraal vet

Ons lichaam zet energie uit suiker om in lichaamsvet, dit geldt ook voor energie uit vruchtensuiker.

visceraal vet is vet rond je organen

Dit vet wordt vervolgens opgeslagen als visceraal vet rond vitale organen, zoals de lever en alvleesklier.

Visceraal vet leidt tot chronische ontstekingen en die worden in verband gebracht met kanker.

Dit geldt trouwens niet alleen voor mensen met overgewicht, waar het hier om gaat is waar je lichaam vet opslaat. Je kan dus ook slank zijn en toch vet rond je organen hebben! Dit heeft dus vooral te maken met hoeveel suiker/snelle koolhydraten je eet.

De consumptie van suiker verhoogt bovendien je bloedsuikerspiegel en ook dit wordt met een verhoogd risico op kanker in verband gebracht.

Vruchtensap vergroot het risico op kanker

Een hogere consumptie van suikerhoudende dranken (frisdrank of puur vruchtensap) wordt geassocieerd met een groter risico op algemene kanker en borstkanker. De onderzoekers concluderen dat gezondheidsadvies om minder suikerhoudende dranken, en dus ook minder puur vruchtensap, te drinken, kan bijdragen aan het verminderen van de incidentie van kanker.

Kortom, jarenlang is ons verteld dat het drinken van vruchtensap heel gezond is en dit klopt dus niet. Vruchtensap is in feite suikerwater, want de van nature voorkomende vezels uit fruit zijn kapotgemaakt als je fruit uitperst. Je kan dit niet goedmaken door later weer wat vezels of ‘stukjes fruit’ toe te voegen.

Eet een heel stuk fruit

Eet dus gewoon een heel stuk fruit. Dit geldt ook voor kinderen!

een heel stuk fruit bevat ook vezels

Juist de vezels in fruit zorgen ervoor dat de suiker uit fruit geleidelijk wordt opgenomen in je bloed en dat is dus veel beter dan een enorme stoot suiker in één keer.

Bovendien is de kans dat je ‘overeet’ als je een heel stuk fruit eet veel kleiner dan als je vruchtensap gaat drinken.

Veel mensen kunnen makkelijk meerdere glazen vruchtensap drinken, maar kan je ook een kilo sinaasappels eten?

Het is bovendien een misverstand om te denken dat je fruit nodig hebt om aan je mineralen en vitamines te komen. Broccoli bevat bijvoorbeeld meer vitamine C dan sinaasappels. Het is gewoon pure marketing dat sinaasappels zo vol met vitamines zouden zitten en niet op feiten gebaseerd.

Onderzoek downloaden

Hier kan je het onderzoek downloaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.