Deze venkelsalade met avocado en zalm is snel klaar en heel lekker. Bovendien zit deze salade vol met voedingsstoffen. Je zou kunnen zeggen dat het maar liefst 5 superfoods combineert: venkel, avocado, zalm, extra vierge olijfolie en Parmezaanse kaas.
Superfoods
In deze venkelsalade met avocado en zalm gebruik je één venkelknol voor twee personen. Zo’n venkelknol weegt gemiddeld 300 gram. Venkel is een heel gezonde groente, al bevat het relatief veel koolhydraten. Het voordeel van dit gerecht is dat je de venkel rauw eet en daardoor de vezels beter in tact blijven.
Net als venkel zit ook avocado vol met voedingsstoffen. Avocado is bovendien een bron van gezonde vetten, net als extra vierge olijfolie. Zalm, vooral wilde zalm – zoals Sockeye zalm, is bovendien een heel goede bron van Omega 3 vetzuren. Parmezaanse kaas is niet alleen een goede bron van calcium, maar ook tal van andere vitamines en mineralen.
Mandoline
Deze venkelsalade met avocado en zalm is zo klaar. Als je ingemaakte eieren hebt, kan je die goed in deze salade gebruiken, anders moet je even een paar eieren koken, maar dat duurt maar 7-8 minuten. Zo klaar dus.
De venkel wil je in dunne sliertjes snijden, dit gaat het mooiste en makkelijkste met een mandoline. Het loof van de venkel heeft veel smaak en gaat heel goed met zalm samen, dus snij het loof in kleine stukjes en doe ook door de salade heen.
Macro’s
Dit gerecht bevat voldoende vetten, maar de verhouding tussen eiwitten en koolhydraten is niet helemaal ideaal. Vaak kan je dat corrigeren met een bijgerecht of dip, maar in dit geval is dat lastig.
Bovendien is de hoeveelheid bruto koolhydraten erg hoog. Hoog genoeg om uit ketose te raken. Weliswaar bevat deze salade veel vezels en is de hoeveelheid netto koolhydraten daardoor acceptabel, maar helaas werkt niet iedereen’s stofwisseling op dezelfde manier. Het is mogelijk dat je door deze salade uit ketose raakt, maar het is ook mogelijk dat dit niet gebeurt. De kans dat je uit ketose raakt, kan je wel verkleinen.
Appelazijn
Er zijn inmiddels meerdere onderzoeken die hebben laten zien dat je een stijging in je bloedsuikergehalte door het eten van koolhydraten kan verminderen door voor de maaltijd een glas water met 2 theelepels appelazijn te drinken. Dit is gewone appelazijn, dus geen speciaal product.
Als je deze salade wilt eten, terwijl je nog niet zo lang met het keto dieet bezig bent, dan kan dat een goede optie zijn. Als je wel al fat-adapted bent, dan is het waarschijnlijk geen probleem. Mocht je echter merken dat je uit ketose komt, dan is het wel een optie om de volgende keer voordat je de salade eet een glas water met twee theelepels appelazijn te drinken.
Venkelsalade met avocado en zalm
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 300 gram venkel
- 1 avocado
- 2 eieren
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel pijnboompitten
- 75 gram gerookte Sockeye zalm
- 1 eetlepel appelazijn
- 30 ml extra vierge olijfolie
- ⅛ theelepel peper
- ⅛ theelepel zout
Instructies
- Kook de eieren 7 minuten in kokend water. Laat onder een koude kraan afkoelen. Pel de eieren dan en snij in stukjes.
- Snij de venkel in dunne reepjes bijvoorbeeld met een mandoline.
- Snij de toppen van de venkel in kleine stukjes om mee te garneren.
- Was de venkel in een kom met water (er kan wat zand binnenin de venkel zitten) en laat in een vergiet uitlekken.
- Snij de avocado door midden en verwijder de pit. Snij het vruchtvlees in blokjes.
- Snij de gerookte zalm in reepjes.
- Snij een paar plakken van de Parmezaanse kaas en snij die in reepjes.
- Maak de vinaigrette door de olijfolie, appelazijn, peper en zout met elkaar te mengen.
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpannetje zonder toegevoegd vet totdat ze beginnen te kleuren. Dit gaat heel snel!
- Doe de venkel, zalm, eieren en avocado in een kom. Meng de vinaigrette er doorheen.
- Garneer met de Parmezaanse kaas, venkeltoppen en de pijnboompitten.