Saltimbocca alla Romana is Italiaans voor kalfschnitzels uit Rome. Kalfschnitzels zijn heel eenvoudig te maken en hebben heel veel smaak. Bovendien is Saltimbocca alla Romana zo klaar.
Saltimbocca
Saltimbocca kan je op twee manieren maken. Ik maak het zoals involtini, dus ik leg een plak Prosciutto di Parma en een flink salieblad op een kalfschnitzel en rol hem dan op. Ik gebruik houten prikkertjes om hem bij elkaar te houden.
De andere manier is een platte kalfschnitzel waar je een flinke plak prosciutto oplegt en daar leg je dan 1 of 2 salie blaadjes op die je met een houten prikkertje vastzet.
Zout, peper en salie
Voordat je de prosciutto op de schnitzel legt is het belangrijk om je schnitzel met zout en peper op smaak te brengen. Vergeet ook het blaadje salie niet. Dit is een belangrijk onderdeel van de saltimbocca en geeft heel veel extra smaak. Salie geeft de schnitzels een heerlijk kruidige smaak.
Verse kruiden in de Italiaanse keuken
Als je net zoals ik heel erg van Italiaans eten houdt, dan is het een goed idee om zelf een aantal verse kruiden te groeien (in de tuin, balkon of keuken). De kruiden die ik het meest gebruik voor Italiaanse gerechten zijn basilicum, salie, platte peterselie, tijm en oregano. Je kan ze in groepjes bij elkaar planten, bijvoorbeeld salie, tijm en oregano zijn heel sterk en houden van zon. Basilicum en platte peterselie moeten regelmatig water hebben en kunnen niet goed tegen vorst (ik zet ze ’s winters binnen).
Saltimbocca alla Romana
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram kalfsschnitzels (elke schnitzel is 125 gram)
- 60 gram Prosciutto di Parma
- 4 flinke salie bladeren
- 100 gram roomboter
- 45 ml extra vierge olijfolie
- 4 eetlepels witte wijnazijn
- 50 ml kokend water
- peper en zout
Instructies
- Leg de schnitzels neer en strooi wat peper en zout op elke schnitzel.
- Bedek de schnitzel nu met een flinke plak Prosciutto di Parma.
- Leg aan de smalle kant van de schnitzel een blad salie op de Parma ham.
- Rol de schnitzel op en zet vast met twee houten prikkertjes.
- Doe de olijfolie en de roomboter in een braadpan. Zodra de boter gesmolten is leg je de saltimbocca in de braadpan en bruin je ze op hoog vuur aan alle kanten. Om ze te keren haal je de prikkertjes eruit en vervolgens doe je ze er weer opnieuw in.
- Zodra de saltimbocca aan alle kanten gebruind zijn zet je het vuur lager en voeg je de azijn en het kokende water toe. Doe een deksel op de pan en laat even stoven.
- Saltimbocca is heel snel gaar dus check regelmatig met de vleesthermometer, want het is het lekkerst als het lichtroze vanbinnen is. Je wilt daarom een kerntemperatuur van 45° Celsius.
- Serveer de saltimbocca met de jus.