Italiaanse gehaktballen met rozemarijn

Italiaanse gehaktballen met tomaatjes

Deze Italiaanse gehaktballen maak je in de oven. Ze krijgen hun smaak door de kruiden die je toevoegt, maar ook door de manier waarop je ze maakt.

Je maalt het vlees met de kruiden fijn in een keukenmachine en hierdoor krijgen de gehaktballen een heel andere textuur.

In dit recept maak ik 8 grote gehaktballen, maar je kan natuurlijk ook kleine gehaktballetjes maken. Die kun je dan makkelijk mee naar werk nemen of als snack voor een feestje. Deze gehaktballen zijn ook erg populair bij kinderen en kunnen ook mee in hun lunchdoos.

Gehakt zonder conserveermiddelen

Ik koop gehakt bij voorkeur bij mijn slager. Het is misschien iets duurder, maar er is in elk geval geen water en conserveermiddelen aan toegevoegd.

Gehakt in de supermarkt bevat conserveermiddelen om verkleuring en bederf tegen te gaan. Bij conserveermiddelen denken de meeste mensen aan E-nummers, maar groente- en fruit extracten en ‘natuurlijke’ aroma’s kunnen gebruikt worden om E-nummers te verbloemen. Je wilt dus liever ook geen gehakt met granaatappel extract.

Vers gehakt bederft snel

Hier staat natuurlijk wel tegenover dat als je vers gehakt bij je slager koopt, het veel sneller bederft. De reden dat gehakt vaak conserveer middelen bevat is omdat je tijdens het malen van het vlees de bacteriën die van nature aan de buitenkant van het vlees zitten door het hele vlees heen verspreid. Hier kan je weinig aan doen.

Als je dus gehakt bij de slager koopt is het belangrijk om het gehakt nog dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag te gebruiken en in de tussentijd gekoeld te bewaren. Mocht je het gehakt langer willen bewaren, vries het dan direct nadat je het gekocht hebt in.

Rozemarijntakken

Op de foto’s in het recept heb ik de rozemarijntakjes door de gehaktballen gestoken voordat ik ze in de oven deed. Ik heb de bovenkant van de takjes wel in aluminiumfolie gewikkeld omdat ik niet wilde dat de rozemarijn zou verbranden. Dit werkt dus niet.

Het is daarom een beter idee om de takjes apart te houden en pas in de gehaktballen te steken als ze gaar zijn. De rozemarijn die je van de takjes afgehaald hebt en fijnhakt die strooi je wel over de gehaktballen voordat ze de oven in gaan.

Hoe weet je dat je gehaktballen gaar zijn?

De makkelijkste manier om te checken of je gehaktballen gaar zijn is door een vleesthermometer te gebruiken. Die steek je in het midden van de gehaktbal en afhankelijk van het soort vlees kan je aflezen of ze gaar zijn.

In dit geval gebruik ik rundergehakt en het wijzertje moet dus op de koe op de thermometer gericht zijn (heter mag ook maar kouder mag niet).

Italiaanse gehaktballen met rozemarijn

Italiaanse gehaktballen

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Vlees
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 705kcal

Ingrediënten

  • 1000 gram rundergehakt
  • 80 gram rode ui (1 kleinere rode ui)
  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • 1/8 theelepel gemalen komijn
  • peper en zout
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • 10 cherry tomaatjes
  • 15 gram basilicumblaadjes
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 8 takjes rozemarijn

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
  • Maak de rode ui en knoflook schoon en snij in stukjes.
    kleine rode ui
  • Doe de ui, knoflook, specerijen en het gehakt in een keukenmachine en maal fijn.
    ui en specerijen in de keukenmachine doen
  • Voeg de twee eieren toe aan de keukenmachine en maal door elkaar heen.
    eieren en gehakt in de keukenmachine doen
  • Haal het gehaktmengsel uit de keukenmachine en verdeel in porties. Ik verdeel het eerst in vieren en dan elk kwart in tweeën om 8 gehaktballen te krijgen. Draai van elke portie een gehaktbal.
    gehakt in porties verdelen
  • Smeer een ovenschaal met een beetje olijfolie in en leg de gehaktballen in de ovenschaal.
    gehaktballen
  • Haal de blaadjes van de rozemarijntakjes af, maar laat de bovenste paar centimer aan het takje zitten. Hou de takjes apart om te serveren (dus niet zoals op de foto in het gehakt steken, want dat werkt niet goed).. De rozemarijn die je eraf hebt gehaald fijn hakken.
    Rozemarijn van een deel van de takjes halen
  • Was de tomaatjes en halveer ze. Haal de pitjes uit de tomaatjes. Strooi zout en peper over de tomaatjes. Leg de halve tomaatjes tussen de gehaktballen. Strooi de fijngehakte rozemarijn over de gehaktballen en de tomaatjes.
    Tomaatjes halveren en de zaadjes eruit halen.
  • Drizzle de olijfolie over de gehaktballen en de tomaatjes heen en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Laat 30 minuten bakken. Je kan met een vleesthermometer checken of het gehakt gaar is.
    Tomaatjes en olijfolie aan het gehakt toevoegen.
  • Steek de rozemarijntakken in het gehakt om te garneren. Als je ze namelijk meebakt, ook al doe je er aluminium folie omheen, dan worden ze bruin en dat staat niet zo mooi.
  • Strooi de basilicumblaadjes over de gehaktschotel heen voordat je hem opdient.
    Garneer met basilicum blaadjes

Nutrition

Calorieën: 705kcal | Bruto koolhydraten: 5g | Eiwit: 47g | Vetten: 54g | Sodium: 206mg | Potassium: 863mg | Fiber: 1g | Vitamin A: 554IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 11mg | Vitamin B5: 2mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 6µg | Vitamin C: 13mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 2mg | Vitamin K: 22µg | Calcium: 89mg | Copper: 1mg | Folate: 41µg | Iron: 6mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 57mg | Phosphorus: 465mg | Selenium: 45µg | Zinc: 11mg | Netto koolhydraten: 4g | Macro Vetten: 70% | Macro Koolhydraten: 3% | Macro Eiwitten: 27%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.