Pappa al pomodoro (tomatensoep)

Pappa al pomodoro is een traditionele Toscaanse tomatensoep met brood. Deze soep is bijzonder geschikt voor een glutenvrij of ketogeen dieet, want je gebruikt keto brood om hem in te dikken. Keto brood is natuurlijk ketogeen, koolhydraatarm en meestal glutenvrij. Bovendien is het vaak supersnel klaar.

Eerst de basis voor de soep maken

Ik maak pappa al pomodoro meestal verdeeld over twee dagen, maar dat hoeft natuurlijk niet. De eerste dag rooster ik de tomaten. Dit vormt de basis van de soep en is ook het meeste werk. Die geroosterde tomaten bewaar ik dan in een kom in de koelkast, maar je zou ze ook in kunnen invriezen en de soep dan later afmaken. Het afmaken is namelijk heel snel (10-15 minuten). Je kan natuurlijk ook de afgemaakte soep invriezen, maar dat neemt zo veel ruimte in de vriezer in.

Soep afmaken

De tweede dag maak ik dan de soep (dat is dan echt zo gebeurd). Het afmaken van de soep is namelijk maar 10-15 minuten werk. Het is een kwestie van bouillon (van een blokje) erbij gieten en het keto brood plus wat basilicumblaadjes er doorheen doen.

Complete maaltijd

Deze pappa al pomodoro vormt een complete maaltijd als je hem combineert met keto broodjes met boter, kruidenkaas en Prosciutto di Parma.

Prosciutto di Parma is een Italiaanse ham die nog op de traditionele manier gemaakt wordt. Er wordt dan ook alleen maar zout aan toegevoegd en geen andere conserveermiddelen/smaakmakers etc.

Pappa al pomodoro (tomatensoep)

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Soep
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 89kcal

Ingrediënten

  • 1,5 kilo middelgrote tomaten
  • 0,5 bolletje knoflook
  • 1 liter groente bouillon (van bouillonblokje)
  • 3 supersnelle keto broodjes
  • 1 theelepel oregano
  • 20 gram basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • 2 eetlepels extra vierge olijf olie
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° celsius (hete lucht oven) of 200° celsius voor andere ovens.
  • Was de tomaten en dep ze droog. Snij ze dan in de lengte doormidden. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en leg de tomaten hier bovenop.
  • Maak de knoflook en uien schoon en snij in stukken. Strooi ze dan over de tomaten heen. Strooi de oregano en zout en peper over de tomaten heen en drizzle met olijfolie.
  • Zet de tomaten in de voorverwarmde oven en rooster ze 50-60 minuten. Ze zijn klaar als ze zacht zijn en je de velletjes er zo af kan trekken.
  • Schep de tomaten, het vocht, de uien, knoflook etc nu in een pan als je de soep meteen wilt maken en anders in een kom om in de koelkast te bewaren. Haal alle vellen van de tomaten af en gooi die weg.
  • Maak 1 liter groente bouillon (of kippebouillon) met een bouillonblokje.
  • Giet de bouillon bij de tomaten.
  • Was de basilicum en snij in stukjes, maar hou een paar blaadjes apart om mee te garneren. Voeg toe aan de soep en pureer met een staafblender.
  • Maak nu 2 supersnelle keto broodjes (zie de inleiding voor de link), maak ze in de magnetron en doe ze daarna in het broodrooster. Als je broodjes ook los bij de soep wilt serveren moet je er meer maken.
    keto broodje in broodrooster
  • Scheur de twee broodjes die in de soep gaan in stukken. Voeg aan de soep toe.
  • Voeg een scheutje rode wijnazijn toe en maak op smaak met peper en zout. Garneer met een paar blaadjes basilicum.
  • Serveer met meer supersnelle broodjes, eventueel met wat kaas, Prosciutto di Parma, een plakje komkommer en wat alfalfa.
    Keto broodje met ham, kaas, komkommer en alfalfa

Nutrition

Calorieën: 89kcal | Bruto koolhydraten: 10g | Eiwit: 2g | Vetten: 5g | Sodium: 13mg | Potassium: 602mg | Fiber: 3g | Vitamin A: 2258IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 1mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin C: 35mg | Vitamin E: 2mg | Vitamin K: 38µg | Calcium: 36mg | Copper: 1mg | Folate: 41µg | Iron: 1mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 31mg | Phosphorus: 62mg | Zinc: 1mg | Netto koolhydraten: 7g | Macro Vetten: 48% | Macro Koolhydraten: 43% | Macro Eiwitten: 9%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.