Vasten op een keto dieet

Leververvetting

De officiële naam voor leververvetting is ‘leversteatose’ of ‘steatosis hepatis’  Het betekent dat de lever steeds meer vet gaat opslaan in de levercellen. Hierdoor gaat het vet zich in de lever ophopen, vandaar de naam ‘leververvetting’.

Hoe kom je aan leververvetting?

Er zijn twee soorten leververvetting: alcoholische en niet-alcoholische leververvetting (NAFLD, Non-Alcoholic Fatty Liver Disease).

Vroeger kwam hoofdzakelijk alcoholische leververvetting voor. Dit werd veroorzaakt door jarenlang overmatig alcohol gebruik.

Tegenwoordig zien we vooral non-alcoholische leververvetting veroorzaakt door overmatig suikergebruik (vooral fructose).

Als we teveel fructose binnenkrijgen dan kan alleen de lever dit verwerken. De lever doet dit door het teveel aan energie in eerste instantie in de levercellen op te slaan. Als de levercellen helemaal vol zitten, wordt overbodige energie als vet rond de lever opgeslagen. Dan heb je dus leververvetting.

 

Welke voeding veroorzaakt leververvetting?

 

Leververvetting heeft niets te maken met het eten van vet. Denk maar aan ‘foie gras’ (ganzenlever), de ganzen worden niet met vet gevoerd om een vette lever te krijgen. Ze worden met graan gevoerd. Koolhydraten dus!

Ook bij mensen wordt leververvetting veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik en/of een te veel aan koolhydraten, vooral snelle koolhydraten (suikers, geraffineerde producten). 

Is leververvetting ernstig?

Als je de diagnose vervette lever hebt en hier niks aan doet, dan is leververvetting ernstig en uiteindelijk dodelijk. Het zal uiteindelijk leiden tot een chronische leverontsteking. Mensen met een chronische leverontsteking (NASH) hebben een verhoogde kans op levercirrose en uiteindelijk leverkanker.

4 op de 10 mensen met NASH (dus 40%) overlijdt aan hart-en vaatziekten als gevolg van een leverontsteking.

Een vervette lever is dus een ernstige ziekte.

Wie hebben leververvetting?

Vetleverziekte komt vooral voor bij mensen met overgewicht maar kan ook bij slanke mensen die veel alcohol drinken of te veel suiker gebruiken voor komen.

Het komt zowel bij oude als bij jonge mensen en inmiddels komt het zelfs steeds vaker bij kinderen voor.

Het is een hardnekkig misverstand om te denken dat je leververvetting krijgt van het eten van veel vet, dit is niet zo.

In het algemeen hebben mensen die een vervette lever hebben een bepaalde levensstijl en vooral hoge suikerconsumptie. De Fransen noemen leververvetting de ‘frisdrankziekte’, vanwege de vele suikers in frisdrank.

Hoe weet je of je vetleverziekte hebt?

De diagnose kan gemaakt worden via een echo, je hebt namelijk in de beginstadia (en die kunnen vele jaren duren want het is een langzame, sluipende ziekte) geen symptomen.

Een andere indicator dat je een vervette lever kan hebben is de omtrek van je middel. Je kan heel slank zijn, maar toch vet rond je middel hebben. Je kan hier lezen wat de omtrek van je middel zou moeten zijn en hoe je dit meet.

Hoe groot is dit probleem?

De schatting is dat 1 op de 4 Nederlanders aan leververvetting lijdt. Het is dus een heel groot probleem. Het is trouwens niet alleen een probleem bij mensen, maar ook bij onze huisdieren. Ook dierenvoer bevat steeds vaker suiker en snelle koolhydraten. Je kan hier meer over lezen bij keto kat

Wat kan je doen aan een vervette lever?

Het goede nieuws is, dat leververvetting als je tijdig actie onderneemt omkeerbaar is. Je kan er dus helemaal vanaf komen!

Hier kan je de vier manieren lezen waarmee je van je vervette lever af kan komen. Wil je meteen nu stappen ondernemen? Schrijf je dan nu in voor de Stop Leververvetting Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.