Vasten op een keto dieet

Leververvetting

Wat is een vervette lever?

De officiële naam voor leververvetting is ‘leversteatose’ of ‘steatosis hepatis’  Het betekent dat de lever steeds meer vet gaat opslaan in de levercellen. Hierdoor gaat het vet zich in de lever ophopen, vandaar de naam ‘leververvetting’.

Hoe kom je aan leververvetting?

Er zijn twee soorten leververvetting: alcoholische en niet-alcoholische leververvetting (NAFLD, Non-Alcoholic Fatty Liver Disease).

Vroeger kwam hoofdzakelijk alcoholische leververvetting voor. Dit werd veroorzaakt door jarenlang overmatig alcohol gebruik.

Tegenwoordig zien we vooral non-alcoholische leververvetting veroorzaakt door overmatig suikergebruik (vooral fructose).

Als we teveel fructose binnenkrijgen dan kan alleen de lever dit verwerken. De lever doet dit door het teveel aan energie in eerste instantie in de levercellen op te slaan. Als de levercellen helemaal vol zitten, wordt overbodige energie als vet rond de lever opgeslagen. Dan heb je dus leververvetting.

 

Welke voeding veroorzaakt leververvetting?

 

Leververvetting heeft niets te maken met het eten van vet.

Het wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik en/of overmatig suikergebruik.

Vooral fructose en suikers die fructose bevatten leiden tot een vervette lever.

Suikers die fructose bevatten zijn met name sucrose (half glucose en half fructose) en glucosestroop (meer fructose dan glucose). Glucosestroop wordt ook wel glucose-fructose stroop. High Fructose Corn syrup of HFCS genoemd.

Heel veel kant-en-klare voeding bevat glucosestroop. Maar ook (vers) vruchtensap en smoothies bevatten heel veel fructose en die kunnen daarom ook zeker bijdragen aan leververvetting.

Je hoeft je geen zorgen te maken als je hele stukken fruit eet, want ook al bevat een appel fructose, het bevat ook veel vezels. Door die vezels ‘overeet’ je niet zo snel, want je raakt eerder verzadigd. Dit is niet het geval met vruchtensap of drankjes die vruchtensap bevatten. Deze bevatten in het algemeen geen vezels (of te weinig of kapotgemaakte vezels) en je neemt hier dus al snel te veel van.

Niet alle suiker is hetzelfde

Bij suiker denk je waarschijnlijk aan witte tafelsuiker (kristalsuiker), maar er zijn ook nog andere soorten suiker.

Suikers behoren allemaal tot de koolhydraten. Sommige suikers zijn mono-sacharides (bestaan uit één koolhydraatmolecuul) en andere suikers zijn di-sacharides (bestaan uit twee koolhydraatmoleculen).

 

Glucose

Glucose komt van nature voor in zetmeelrijke producten, zoals granen en in van allerlei zetmeelrijke groenten (aardappels, bieten, wortels) en ook fruit.

Elke cel in ons lichaam kan glucose als brandstof gebruiken. Als we koolhydraten eten, dan zet ons lichaam ze om in glucose. Ons bloedsuikergehalte (glucose in ons bloed) stijgt dan en onze alvleesklier maakt insuline aan. Door een verhoogd insuline gehalte worden alle lichaamscellen in staat gesteld om glucose op te nemen (als ze dat nodig hebben).

Als we een te hoog glucose gehalte in ons bloed hebben, dan zorgt insuline ervoor dat dit verlaagt wordt door overbodige glucose op te slaan als glycogeen en vet.

Glucose wordt dus snel door ons bloed opgenomen en heeft dan ook een grote invloed op onze bloedsuikerspiegel.

Vruchtensuiker (fructose)

Fructose zit van nature in fruit, honing, agave en bepaalde groenten, zoals bieten en mais. Rietsuiker bevat ook fructose.

Tafelsuiker (sucrose)

Tafelsuiker heet ook ‘sucrose’ of ‘sacharose’

Het bestaat voor de helft uit glucose en voor de helft uit fructose. Het is daarom een di-sacharide.

Melksuiker (lactose)

Lactose is een suiker die in melk zit. Het bestaat uit glucose en galactose. Het is dus een di-sacharide. Om het te kunnen gebruiken moet ons lichaam het eerst opbreken in glucose en galactose en het doet dat met behulp van het enzym lactase. Zodra ons lichaam lactose opgebroken heeft, kunnen de glucose en galactose in ons bloed opgenomen worden en als brandstof gebruikt worden.

Is leververvetting ernstig?

Als je de diagnose vervette lever hebt en hier niks aan doet, dan is leververvetting ernstig en uiteindelijk dodelijk. Het zal uiteindelijk leiden tot een chronische leverontsteking.

Mensen met een chronische leverontsteking (NASH) hebben een verhoogde kans op levercirrose en uiteindelijk leverkanker.

4 op de 10 mensen met NASH (dus 40%) overlijdt aan hart-en vaatziekten als gevolg van een leverontsteking.

Een vervette lever is dus een ernstige ziekte.

 

Wie hebben leververvetting?

Vetleverziekte komt zowel bij mensen met overgewicht als slanke mensen voor.

Het komt zowel bij oude als bij jonge mensen en inmiddels komt het zelfs bij kinderen voor.

Het is een hardnekkig misverstand om te denken dat je leververvetting krijgt van het eten van veel vet, dit is niet zo.

In het algemeen hebben mensen die een vervette lever hebben een bepaalde levensstijl en vooral hoge suikerconsumptie.

De Fransen noemen leververvetting de ‘frisdrankziekte’, vanwege de vele suikers in frisdrank.

 

Hoe weet je of je vetleverziekte hebt?

De diagnose kan gemaakt worden via een echo, je hebt namelijk in de beginstadia (en die kunnen vele jaren duren want het is een langzame, sluipende ziekte) geen symptomen.

Een andere indicator dat je een vervette lever kan hebben is de omtrek van je middel. Je kan heel slank zijn, maar toch vet rond je middel hebben. Je kan hier lezen wat de omtrek van je middel zou moeten zijn en hoe je dit meet.

Kijk ook naar dit filmpje, hoe je heel simpel met een touwtje kan meten of je in de gevarenzone zit of niet.

Hoe groot is dit probleem?

De schatting is dat 1 op de 4 Nederlanders aan leververvetting lijdt.

Het is dus een heel groot probleem. Het is trouwens niet alleen een probleem bij mensen, maar ook bij onze huisdieren.

 

Wat kan je doen aan een vervette lever?

Het goede nieuws is, dat leververvetting als je tijdig actie onderneemt omkeerbaar is. Je kan er dus vanaf komen.

Afhankelijk van hoe snel je van je leververvetting af wilt komen zijn er drie mogelijkheden.

1. Koolhydraatarm dieet

Onderzoek heeft uitgewezen dat een koolhydraatarm dieet, zoals het keto dieet, leververvetting helemaal ongedaan kan maken.

Voor meer informatie hierover is hier de link naar het onderzoek (in het Engels).

2. Keto dieet

Hoe minder koolhydraten je eet, hoe meer je lichaam genoodzaakt is om lichaamsvet te verbranden om aan zijn energie te komen.

Je vetmetabolisme wordt door het keto dieet veel sneller op gang gebracht dan op een koolhydraatarm dieet, vandaar dat je met een keto dieet nog sneller van je leververvetting af kan komen.

3. In 2 weken van je vervette lever af

Dit onderzoek laat zien dat door op een bepaalde manier te vasten, je zelfs in twee weken tijd helemaal van je leververvetting af kan komen.

Door te vasten wordt, een bepaald gen in je lichaam ge-activeerd waardoor je een bepaald eiwit (GADD45β) gaat aanmaken. Dit eiwit blijkt het metabolisme van de lever te kunnen resetten. En het effect is blijvend!

Het blijkt namelijk dat bij mensen met een vervette lever het gen dat dit regelt niet goed werkt en als gevolg ze niet genoeg van het eiwit GADD45β aanmaken. Als er niet genoeg van dit eiwit is, gaat de lever vet opslaan, wat dus leidt tot leververvetting.

Door het produceren van dit eiwit, wordt de hoeveelheid vet die in de lever aanwezig is genormaliseerd en bovendien wordt het suikermetabolisme ook verbeterd.

Om dit te bereiken hoef je niet helemaal te vasten, je moet alleen je avondmaaltijd overslaan. Je mag dus wel ontbijten en lunchen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het er niet alleen omgaat wat je eet maar dat wanneer je eet nog veel belangrijker is.

Als je twee weken lang zorgt dat je vanaf 14.00u ’s middags tot je ontbijt de volgende ochtend, helemaal niet eet (dus ook geen snacks!) en na 14.00u alleen water drinkt,  je een heel goede kans hebt dat je na die twee weken van je vervette lever afbent. Dus je mag gewoon ontbijten en gewoon lunchen en drinken wat je wilt drinken tot 14.00u ’s middags, daarna alleen nog maar water tot ontbijt de volgende dag.

 

Anecdotisch bewijs

Mijn man had al jarenlang een vervette lever. Hij wist dit doordat hij jaren geleden een echo had laten maken.

Nadat hij het keto dieet een tijd had gevolgd en heel veel was afgevallen, heeft hij opnieuw een echo laen maken. Ondanks dat hij nu een prima gewicht had, had hij toch nog steeds een vervette lever.

Hij heeft toen besloten om twee weken vanaf 14.00u ’s middags niet meer te eten tot ontbijt de volgende ochtend. Daarna zijn we twee weken met vakantie gegaan. In die tijd heeft hij meer koolhydraten dan hij normaal eet gegeten (af en toe een biertje, een bord pasta, een broodje, ijs etc.). Niet zo veel als mensen die een standaard Westers dieet volgen, maar wel veel meer dan op een ketogeen dieet.  Toen we weer thuiskwamen, bleek dan ook dat hij een paar kilo was aangekomen. Ondanks dit, was hij nog wel steeds heel slank.

Hij had voordat we weggingen al een afspraak voor een echo gemaakt, Hij was dan ook heel opgelucht dat de echo uitwees dat zijn vervette lever totaal verdwenen is. Zijn lever ziet er nu helemaal perfect uit.

Sinds we terugzijn, volgt hij ook weer gewoon het keto dieet en de extra kilo’s waren er dan ook in een mum van tijd af.

 

Vervette lever? Wacht niet af, neem maatregelen!

Onderschat het risico van een vervette lever niet.

Op het moment dat je klachten begint te krijgen is het te laat, dan kan alleen nog een levertransplantatie je helpen en levertransplantaties zijn in deze gevallen lang niet altijd succesvol. Wees dit dus voor!

 

Hulp nodig?

Je leefstijl veranderen is natuurlijk nooit makkelijk. Ik heb daarom forums opgezet voor leden, zodat je steun aan elkaar hebt en een plek waar je je vragen kunt stellen en ervaringen kunt uitwisselen. Bovendien heb je als lid van keto recepten natuurlijk ook toegang tot de gewichtstracker, weekmenu’s en nog veel meer!

Een vervette lever is ernstig. Wacht dus niet af, maar neem vandaag nog maatregelen. Wil je de verschillende mogelijkheden eerst doorspreken om te kijken wat het beste voor jou is? Boek dan een consult hieronder, of klik hier voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *