stress verminderen

In 2 minuten stress verminderen?

Iedereen heeft weleens met stress te maken, dat is ook helemaal niet negatief. Echter chronische stress is wel een probleem voor je gezondheid. Bovendien kan chronische stress het veel moeilijker maken om af te vallen en je buikvet kwijt te raken. Stress en overgewicht gaan vaak hand in hand, hier kan je lezen hoe dat komt en wat je er aan kan doen.

Acute stress situatie

Er is inmiddels onderzoek dat laat zien dat je stress het snelst kan verminderen door te reageren zoals de oermens gedaan zou hebben. Dit gaat terug op het ‘fight or flight’ idee. Dus vechten of vluchten.

Een snelle manier om stress te verminderen is om een aantal minuten zo hard als je kan in een kussen stompen of een stuk gaan rennen, zo hard als je kan! Dit verlaagt je cortisol niveau het snelste.

Dus in een acute stress situatie zullen andere strategieën zoals yoga, mindfullness, wandelen waarschijnlijk veel minder of helemaal niet effectief zijn.

Cardio in plaats van krachttraining

Dit is waarom cardio training een betere manier is om stress te verminderen dan krachttraining. Met cardio training verhoog je je hartslag en je lichaam wordt maximaal alert. Dit is hoe onze voorouders ook op stress reageerden, want ze moesten óf vechten óf vluchten. Ons lichaam is niet veel veranderd vergeleken met toen en zo’n reactie werkt dus ook nu nog het beste.

Het kan ook een goede optie zijn om de 2 minuten durende cardio workout (warming up) te doen in Mijn Fitness Dagboek. Het gaat er dus niet eens om dat je uren en uren gaat trainen, het gaat erom dat je een snelle ontlading van je stress bereikt.

Chronische stress verminderen

Het is belangrijk om te kijken of je de oorzaak van je stress kan aanpakken. Als dat kan zou dit het allerbeste zijn, want zo kan je daadwerkelijk stress verminderen.

Ik geloof niet dat je kan ‘leren’ om beter of anders met stress om te gaan. Dit is namelijk niet logisch als je kijkt hoe ons lichaam werkt. Het is veel waarschijnlijker dat de ene mens veel gestresster is dan de andere vanwege omstandigheden en vooral of je voelt dat je controle over een situatie hebt of door de situatie of door anderen ‘geleefd’ wordt.

Er zijn heel veel onderzoeken die laten zien dat werknemers die moeten doen zoals hen gezegd wordt en weinig invloed op hun eigen situatie kunnen uitoefenen aan veel meer stress lijden dan de directeur van een groot bedrijf die heel veel verantwoordelijkheid heeft en lastige beslissingen moet nemen. Dit komt doordat als je zelf de leiding hebt, je zelf dingen kan bepalen. Als je ondergeschikt bent kan je dit niet, je bent dan dus veel machtelozer. Hier valt dan ook niet tegenop te trainen! Dat is meer een soort ‘blaming the victim’ – het enige dat op termijn zal helpen is om je omstandigheden te veranderen.

Structuur in je leefstijl

Toch kan het je op kortere termijn mogelijk helpen om bepaalde activiteiten die je prettig vindt in je leefstijl in te bouwen. Denk dan bijvoorbeeld aan dit soort activiteiten:

  • Yoga
  • Mediteren
  • Mindfullness
  • een hobby nemen
  • sporten

Naar buiten gaan in de frisse lucht kan ook heel goed zijn om je hoofd leeg te maken en je zinnen te verzetten, denk dan aan:

  • wandelen
  • joggen
  • fietsen
  • tuinieren
  • in de tuin/balkon een boek lezen

Niet teveel!

Als je niet heel fit bent, ga dan niet opeens heel veel sporten, heel veel rennen, fietsen etc. Lees hier waarom je daar enorm mee moet uitkijken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.