Deze keto lijnzaad crackers zijn superlekker en heel makkelijk om te maken. Je kan ze prima mee naar school of werk nemen en je kan ze ook heel goed in een afgesloten doosje bewaren.
Zelf vind ik ze heel lekker met een plakje kaas met wat komkommer en radijs, met wat peper en zout. Ze zijn ook heel lekker met een plakje parmaham. Of met een gekookt of gepocheert eitje.
Gebroken lijnzaad in de koelkast bewaren
Deze crackers maak je niet met lijnzaadmeel, zoals mijn lijnzaadbroodjes, maar met gebroken lijnzaad. Je kan kant-en-klaar gebroken lijnzaad kopen, maar dit kan je maar kort goed houden. Het oxideert vrij snel (het wordt dan ranzig). Dat is niet gezond.
Het is daarom beter om heel lijnzaad te kopen en dit zelf even kort te malen als je gebroken lijnzaad wilt. Als je gebroken lijnzaad of lijnzaadmeel koopt, koop het dan in kleine hoeveelheden en bewaar het in de koelkast.
Lijnzaad: Omega 3
Lijnzaad bevat veel vitamines, mineralen en relatief veel eiwit. Vaak wordt er ook gezegd dat het veel Omega 3 bevat. Op zich klopt dit wel, alleen is de Omega 3 in de vorm van alpha-linolenic acid (ALA). Ons lichaam moet dit eerst omzetten naar eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) met behulp van bepaalde enzymen. Dit is een heel inefficiënt proces, dus veel Omega 3 zal je er niet uit krijgen.
De beste bronnen voor omega 3 olie blijven daarom vette vissoorten, zoals zalm, makreel, sardines etc. of algen.
Veel vezels
Toch kan lijnzaad heel goed zijn. Het bevat namelijk weinig koolhydraten en past daarom heel goed binnen een ketogeen dieet en het bevat heel veel vezels. En nog belangrijker, lijnzaad bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Het kan dus heel goed voor een gezonde darmwerking en een gezonde darmflora zijn en daardoor een boost voor je immuunsysteem.
Dit is echter niet voor iedereen. Het kan ook een opgeblazen gevoel en juist darmproblemen veroorzaken. Probeer dus eerst een klein beetje en kijk hoe jouw lichaam er op reageert.
Te veel lijnzaad: blauwzuur vergiftiging
Als je te veel lijnzaad gebruikt is dit niet gezond. Lijnzaad bevat cyanogenen. Je lichaam kan die omzetten in cyanide (blauwzuur). Er wordt daarom aangeraden om niet meer dan 15-45 gram lijnzaad per dag te gebruiken en dan bij voorkeur niet elke dag.
Lijnzaad crackers
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 125 gram gebroken lijnzaad
- 25 gram sesamzaadjes
- 180 ml water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° celsius.
- Meng de lijnzaad en sesamzaadjes door elkaar heen.
- Voeg het water toe, meng weer goed doorelkaar heen en laat dit mengsel 30 minuten staan, zodat de lijnzaad het water op kan nemen.
- Het water is nu opgenomen en je hebt een dikke massa.
- Rol dit lijnzaadmengsel tussen twee vellen bakpapier uit. Het is namelijk heel erg plakkerig.
- Snij met een scherp mes of een pizzacutter de vormen voor je lijnzaadcrackers uit. Straks is dat veel moeilijker want ze worden hard en gaan dan eerder brokkelen als je ze gaat snijden.
- Leg het vel bakpapier met de lijnzaadcrackers op een ovenplaat en bak ze in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven. De crackers moeten goed droog aanvoelen, anders eventueel langer bakken.
Hallo,
Hallo,
De vermelde voedingswaarden van de lijnzaad crackers,is dat het hele recept?Of per cracker,en hoeveel crackers zijn het in totaal van het recept?
mvg,
X
De vermelde voedingswaarden zijn per 100g.
Waarom staat er een min bij koolhydraten ?
Hallo, in lijnzaad zitten heel veel vezels. De koolhydraten verwijzen naar netto koolhydraten. Dit zijn het totaal aantal koolhydraten (in gram per 100 gram product) min het totaal aantal vezels (in gram per 100 gram product). Voor sommige producten, waaronder dus deze crackers, komt dit uit op een negatief getal. Toch betekent dit niet dat je ze onbeperkt kan eten. Sowieso, wil je niet meer dan 45 gram lijnzaad per dag als volwassene eten ivm de hoeveelheid blauwzuur. Met kinderen moet je al helemaal oppassen.