Koriander-munt dip (raita)

Koriander-munt dip, ook wel ‘raita’ genoemd, is een lekkere, frisse Indiase dip voor bij pittige gerechten. Het liefst verse koriander en verse munt. Ik gebruik het liefst Engelse pepermuntblaadjes of spearmint-blaadjes, Marokkaanse munt kan wel maar is wat grover en meer geschikt voor thee dan voor dips.

Deze dip is vooral lekker bij pittige gerechten, zoals Indiase koolrabi en naanbrood. Het maakt deel uit van de raita’s, Indiase yoghurt dips met kruiden.

Maar het is ook lekker bij vis en gevogelte. Makkelijk en snel om te maken, kan ook prima van te voren gemaakt worden maar dan wel in de koelkast bewaren.

Als je net met het keto dieet begint …

Normaal gesproken maak je een raita met yoghurt, maar zelfs Griekse yoghurt met 10% vet is relatief laag in vet. Daarom raad ik aan om als je net met het keto dieet begint de Griekse yoghurt door creme fraiche te vervangen (zelfde hoeveelheid). Creme fraiche bevat namelijk 20% vet en zal je sneller een gevoel van verzadiging geven.

Het toevoegen van extra vetten is alleen nodig als je net met het keto dieet begint.

Fat adapted

Na ongeveer 2-3 maanden is je lichaam ‘fat adapted’ en dan kan je lichaam met groot gemak eigen lichaamsvet verbranden. Je zal dit zelf merken doordat je dan veel minder hongerig bent en met gemak maaltijden kan overslaan. Zodra je dat bereikt hebt, kan je de hoeveelheid vet in je eten wat gaan verminderen.

Je kan je maaltijden bijvoorbeeld zo gaan aanpassen dat je 70% van je calorieën in de vorm van vetten eet, 25% in de vorm van eiwitten en 5% in de vorm van koolhydraten. Je kan dit zelf makkelijk uitrekenen met de menuplanner of als je dat wilt dan kan je contact met mij opnemen en dan kan ik een persoonlijk menuplan voor je samenstellen.

Keto koriander-munt dip (raita)

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Dips & koude sausjes
Keuken: Indiaas
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten
Porties: 3 personen
calorieën: 76kcal

Ingrediënten

  • 30 ml Griekse yoghurt 10% vet
  • 15 ml extra vierge olijfolie
  • 15 ml mascarpone
  • 10 gram verse koriander
  • 10 gram verse munt
  • zeezout

Instructies

  • Was de munt en koriander en dep droog.
  • Rits de muntblaadjes van de takjes af en gebruik alleen de blaadjes. Knip de munt en koriander in kleine stukjes. Van de koriander kan je ook de steeltjes gebruiken.
  • Meng de olijfolie met de mascarpone met een staafmixer. Je moet in heel mooi gladde creme krijgen.
  • Meng deze creme nu met de yoghurt. Gebruik weer een staafmixer, zodat het heel goed en luchtig gemengd wordt.
  • Voeg nu de koriander en munt toe en maak op smaak met wat zout.

Notities

 
 

Nutrition

Calorieën: 76kcal | Bruto koolhydraten: 1g | Eiwit: 1g | Vetten: 8g | Sodium: 23mg | Potassium: 78mg | Fiber: 1g | Vitamin A: 65IU | Vitamin C: 0.2mg | Calcium: 60mg | Netto koolhydraten: 0g | Macro Vetten: 90% | Macro Koolhydraten: 5% | Macro Eiwitten: 5%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!