kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen: smaakmakers

Kruiden en specerijen zijn echte smaakmakers en het is dus niet vreemd dat ze al eeuwen een belangrijke rol in de keuken innemen. Ze kunnen je eten veel extra smaak geven en hun gebruik kan bovendien gezondheidsvoordelen hebben. Er is zelfs onderzoek dat laat zien dat sommige kruiden en specerijen kunnen helpen met afvallen!

Extra smaak

Elke keuken heeft zijn eigen combinatie van specerijen. Dit is waarom Hongaarse runderlappen heel anders smaken dan bijvoorbeeld Maleisisch stoofvlees! Het is vaak een specifieke combinatie van kruiden en specerijen die je eten zo lekker maakt.

Kruiden en specerijen zijn dus een goede manier om je eten net dat beetje extra smaak te geven!

Kopen en bewaren

Hele specerijen kan je langer bewaren dan gemalen specerijen. Voor alle kruiden en specerijen geldt dat je ze koel (maar niet in de koelkast) en donker moet bewaren. Na verloop van tijd krijgen ze wel steeds minder smaak en geur, toch bederven ze niet, maar na een aantal jaar geven ze veel minder smaak aan je eten. Koop daarom kleine hoeveelheden, je hebt niks aan een hele grote zak kaneel als je dit niet binnen een aantal maanden tot een jaar opmaakt!

Kant-en-klare mixen

Het loont om je eigen kruiden en specerijen mixen te maken. Kant-en-klare kruidenmixen bevatten vaak toevoegingen, zoals suiker en/of zetmeel en passen daarom niet binnen het keto dieet. De reden van die toevoegingen is vaak dat ze de kostprijs van de mix verlagen, je betaald voor goedkoop vulmiddel. Je eigen mixen hebben daarom vaak veel meer smaak en geur. Als je wel een kant-en-klare mix wilt kopen, check dan de ingrediënten, je wilt echt alleen de kruiden en specerijen als ingrediënten hebben en geen andere toevoegingen!

Verse of gedroogde kruiden

Verse kruiden zijn zondermeer duurder, tenzij je ze in je tuin of op het balkon groeit. Verse kruiden hebben echter wel heel veel smaak en kunnen een betere bron van vitamines en mineralen zijn. Nu is het natuurlijk wel zo dat je maar relatief weinig kruiden gebruikt, dus ze zijn nooit een enorme grote bron van vitamines en minderalen, maar alle beetjes helpen natuurlijk. De belangrijkste reden om voor verse kruiden te kiezen is echter de extra smaak die ze aan je eten geven.

Gesjoemel met specerijen

Vooral met specerijen kan nogal gesjoemeld worden. Specerijen zijn in het algemeen niet goedkoop, maar omdat je maar heel kleine hoeveelheden koopt valt de prijs wel mee. Vooral met dure en speciale specerijen, zoals saffraan wordt nogal eens gesjoemeld. Saffraan is duur. Goedkope echte saffraan bestaat niet.

Op het moment is er ook veel vraag naar kurkuma (turmeric) en dat heeft ook tot fraude geleidt. Koop daarom van een gerenommeerd merk. Het kost niet veel extra en je hebt dan een betere kans dat je ook daadwerkelijk krijgt wat je denkt dat je krijgt.

Online kopen

Je kan ook online kruiden en specerijen kopen, maar ook dan geldt: kies een betrouwbare leverancier. Zelf koop ik regelmatig minder gangbare specerijen, zoals bijvoorbeeld asfoetida, online. Kies bij voorkeur voor kleine verpakkingen en als iets heel goedkoop is, vergeleken met wat je gewend bent, laat het dan liggen. Koop ook geen kruiden en specerijen die afgeprijsd zijn omdat ze dicht bij hun houdbaarheidsdatum zitten.

Koolhydraten in kruiden en specerijen

Normaal gesproken gebruik je geen heel grote hoeveelheden kruiden en specerijen en is de hoeveelheid koolhydraten die ze van nature bevatten geen groot probleem. Toch houd ik hier in mijn recepten wel degelijk rekening mee. Ik tel kruiden en specerijen dus mee als ik de voedingswaarden van gerechten bereken. Dit gebeurt lang niet in alle keto producten en online keto recepten. Vooral als je rond de 20 gram koolhydraten per dag zit, raad ik echter aan om dit wel altijd te doen, het kan namelijk net het verschil betekenen van in ketose blijven of uit ketose komen.

Op verpakkingen en ook in voedingswaarde tabellen zal je regelmatig zien dat een bepaalde specerij of kruid helemaal geen koolhydraten bevat. Dit klopt niet. De reden dat de producenten dit mogen doen, is omdat ze uitgaan van het feit dat je maar een piepkleine hoeveelheid gebruikt (bijvoorbeeld 0,5 gram) en daardoor is de hoeveelheid koolhydraten in zo’n portie ook heel erg klein. Onder een bepaald niveau hoeft de hoeveelheid niet op het etiket vermeld te worden. De uitzondering is als een zeer kleine hoeveelheid toch een allergische reactie kan veroorzaken, dan moet het wel altijd vermeld worden.

Je kan ervan uitgaan dat de meeste specerijen voor ongeveer 50%-80% (!) uit koolhydraten bestaan. Als je netto koolhydraten gebruikt, dan trek je de hoeveelheid vezels van het totaal aantal koolhydraten af en hou je veel minder koolhydraten over. Als je je kruiden en specerijen fijnmaalt tot een poeder gaan de vezels kapot en dan is het waarschijnlijk geen goed idee om netto koolhydraten te gebruiken. Bij hele kruiden en specerijen is dit geen probleem.

Iets anders om op te letten is de hoeveelheid die je gebruikt. Veel producenten gebruiken 0,5 gram om de hoeveelheid koolhydraten te vermelden, dit is lang niet altijd een realistische hoeveelheid, een theelepel kaneel bevat bijvoorbeeld al 2 gram. Hier kan je meer informatie vinden over koolhydraten (en ook de andere voedingsinformatie) in specerijen en kruiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.