Koriander-munt dip, ook wel ‘raita’ genoemd, is een lekkere, frisse Indiase dip voor bij pittige gerechten. Het liefst verse koriander en verse munt. Ik gebruik het liefst Engelse pepermuntblaadjes of spearmint-blaadjes, Marokkaanse munt kan wel maar is wat grover en meer geschikt voor thee dan voor dips.
Deze dip is vooral lekker bij pittige gerechten, zoals Indiase koolrabi en naanbrood. Het maakt deel uit van de raita’s, Indiase yoghurt dips met kruiden.
Maar het is ook lekker bij vis en gevogelte. Makkelijk en snel om te maken, kan ook prima van te voren gemaakt worden maar dan wel in de koelkast bewaren.
Als je net met het keto dieet begint …
Normaal gesproken maak je een raita met yoghurt, maar zelfs Griekse yoghurt met 10% vet is relatief laag in vet. Daarom raad ik aan om als je net met het keto dieet begint de Griekse yoghurt door creme fraiche te vervangen (zelfde hoeveelheid). Creme fraiche bevat namelijk 20% vet en zal je sneller een gevoel van verzadiging geven.
Het toevoegen van extra vetten is alleen nodig als je net met het keto dieet begint.
Fat adapted
Na ongeveer 2-3 maanden is je lichaam ‘fat adapted‘ en dan kan je lichaam met groot gemak eigen lichaamsvet verbranden. Je zal dit zelf merken doordat je dan veel minder hongerig bent en met gemak maaltijden kan overslaan. Zodra je dat bereikt hebt, kan je de hoeveelheid vet in je eten wat gaan verminderen.
Je kan je maaltijden bijvoorbeeld zo gaan aanpassen dat je 70% van je calorieën in de vorm van vetten eet, 25% in de vorm van eiwitten en 5% in de vorm van koolhydraten. Je kan dit zelf makkelijk uitrekenen met de menuplanner of als je dat wilt dan kan je contact met mij opnemen en dan kan ik een persoonlijk menuplan voor je samenstellen.
Keto koriander-munt dip (raita)
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 ml Griekse yoghurt 10% vet
- 10 gram verse koriander
- 10 gram verse munt
- zeezout (optioneel)
Instructies
- Doe de koriander takjes in een kom met heel koud water.
- Haal de muntblaadjes van de takjes. Gooi de takjes weg en doe de muntblaadjes in een kom met koud water.
- Laat de koriander en munt uitlekken in een vergiet.
- Hak de muntblaadjes en de koriander (blaadjes en steeltjes) in stukjes.
- Meng de kruiden door de yoghurt heen.
- Maak eventueel op smaak met wat zout.