wel of geen supplementen

Wel of geen supplementen?

Is het nodig om dagelijks supplementen te slikken? Zonder vitaminen en mineralen kan je niet leven. Je hebt ze nodig om gezond te blijven. Het zijn microvoedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij heel veel verschillende processen in je lichaam.

Zowel een tekort als een overschot is slecht voor je. Bovendien is het belangrijk dat je vitamines en mineralen in de juiste verhoudingen binnenkrijgt.

Dit is dan ook een belangrijke reden om heel voorzichtig te zijn met supplementen. Met vitaminen en mineralen is het zeker niet zo dat je kan zeggen ‘baadt het niet, schaadt het niet’!

Ziekten door een tekort

Vroeger kwamen ook in Nederland vitamine en mineralen tekorten regelmatig voor. Die tekorten veroorzaakten ziekten zoals scheurbuik (vitamine C tekort), beriberi (vitamine B1 tekort) en Engelse ziekte (vitamine D en calcium).

Tegenwoordig komen deze ziekten niet meer voor in Nederland. Desondanks lopen bepaalde groepen een groter risico op een vitamine en/of mineralen tekort. Zo heeft onderzoek aangetoond dat mensen met ernstig overgewicht vaker een tekort hebben. Ook als je een bepaalde voedselallergie hebt zou dit kunnen leiden tot een tekort en vegetariërs moeten ook extra oppassen.

Onderzoek heeft ook laten zien dat bepaalde voedingsstoffen de opname van vitamines en mineralen kunnen verstoren. Dit kan dan ook tot tekorten leiden. Een voorbeeld hiervan is suiker. Hier kan je daar meer over lezen.

Wel of geen supplement?

Als je denkt dat je een tekort hebt, kan je dit via een bloedonderzoek laten testen. Toch is dit niet altijd heel betrouwbaar, want een bloedonderzoek is een momentopname. Het laat dus zien dat op dat moment je wel of niet een tekort hebt.

De beste manier om te zorgen dat je geen tekorten krijgt of als je een tekort hebt om hier iets aan te doen is door zelf te koken en gevarieerd te eten. Gelukkig zitten de meeste  vitamines en mineralen in tal van verschillende voedingsstoffen.

In Nederland hebben we voor een groot deel van het jaar niet heel veel zon en daarom is het advies van de Gezondheidsraad dat bepaalde groepen mensen extra vitamine D nemen.

Ook hier geldt dat je zoveel mogelijk wilt zorgen dat je lichaam voldoende vitamine D heeft door een combinatie van gezonde voeding (met voldoende dierlijke vetten) en via zonlicht. Helaas zal dit gedurende de herfst, winter en het voorjaar in Nederland niet voldoende zijn voor de meeste mensen.

Ik kies dit vitamine D3 supplement

Vitamine D3

Zelf kies ik er dan ook voor om gedurende het najaar, de winter en het voorjaar een vitamine D supplement te nemen. Het is niet goed om te veel vitamine D te nemen, want je lichaam kan vitamine D opslaan. Een te veel kan dus opgeslagen worden en uiteindelijk zelfs tot vergiftiging leiden. Kijk dus uit als je een supplement koopt, want veel supplementen bevatten gigantisch hoge hoeveelheden vitamine D. Dit geldt natuurlijk zowel voor kinderen als volwassenen.

Zelf neem ik dagelijks 10 mcg, dit is voldoende voor een volwassene, die verder gezond is en gezond leeft. Ik gebruik daarom dit supplement.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.