Keto kip ovenschotel met pesto en olijven

Ik maak deze keto kip ovenschotel met zelfgemaakte pesto. Als je een staafblender of keukenmachine hebt is pesto heel makkelijk en snel om te maken.

Kant-en-klare pesto

Je kan pesto kant-en-klaar in de supermarkt kopen, alleen dat soort pesto past niet binnen het keto dieet. Zo zit er bijvoorbeeld in Grand d’Italia pesto:

  1. Zonnebloemolie
  2. basilicum (29%)
  3. aardappels
  4. glucose siroop
  5. cashewnoten
  6. Grana Padano kaas (4,5%) (met ei-proteïne)
  7. Pecorino Romano kaas (4,5%)
  8. zout
  9. extra vergine olijfolie
  10. pijnboompitten (1%)
  11. natuurlijke aroma’s
  12. knoflook
  13. geconcentreerd citroensap

Zonnebloemolie probeer je op het keto dieet helemaal te vermijden. Het is een zaad-olie die onder meer in verband gebracht wordt met de toename in hart-en vaatziektes. Op het keto dieet probeer je overigens een heel aantal plantaardige oliën te vermijden, hier kan je lezen waarom dat is – ze zijn helemaal niet gezond!

Aardappels en glucosestroop horen natuurlijk ook niet binnen het keto dieet. Dit geldt overigens echt niet alleen voor de Grand d’Italia pesto, maar voor (vrijwel) alle kant-en-klare pesto’s. Het heeft ook niks met de prijs te maken.

Het goede nieuws is dat je als je een staafblender of keukenmachine hebt, heel makkelijk en heel snel met maar een paar gezonde ingrediënten een heerlijke pesto maakt.

Feta of witte kaas

Je kan deze kip ovenschotel met pesto en olijven met feta maken. Feta is een Griekse schapenkaas, die alleen in Griekenland gemaakt mag worden. Je kan feta ook door witte kaas vervangen. Witte kaas kan je zelf maken als je dit leuk vindt.

Gezond

Deze keto kip ovenschotel met pesto en olijven is heel gezond! Kip is een goede bron van tryptofaan en vitamines. Olijven en olijfolie zijn een goede bron van gezonde vetten en polyfenolen. Parmezaanse kaas bevat ook heel veel voedingsstoffen, het is onder meer een goede bron van calcium.

Gietijzeren braadpan of ovenschaal

De kip moet eerst op het fornuis gebruind worden en gaat daarna de oven of de slowcooker in. Ik gebruik een gietijzeren braadpan, want die kan eerst op het fornuis en dan direct de oven in. Bovendien houdt gietijzer warmte heel goed vast dus je gerecht gaart heel goed.

Je kan natuurlijk ook een ander soort braadpan gebruiken en de kip in een ingevette ovenschaal doen.

Kan ook in de slowcooker

Je kan dit gerecht heel makkelijk in de oven maken, maar je kan het natuurlijk ook in de slowcooker maken. Zet de slowcooker dan op de lage stand en bak de kip in 4-6 uur gaar.

keto kip ovenschotel met pesto en olijven 4

Keto kip ovenschotel met pesto en olijven

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Gevogelte
Keuken: Grieks
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 690kcal

Ingrediënten

  • 700 gram kippenpoten
  • 200 gram groene olijven
  • 200 gram feta
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie

Pesto

  • 15 gram basilicum
  • 1 klein teentje knoflook
  • 15 gram pijnboompitten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • ¼ theelepel versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200º celsius als je de oven gaat gebruiken. Als je de slowcooker gebruikt, zet die dan alvast aan.

Pesto

  • Maak de knoflook schoon en snij in stukjes.
    pel de knoflook en snij in heel kleine stukjes
  • Rasp de Parmezaanse kaas.
    Rasp de Parmezaanse kaas
  • Was de basilicumblaadjes en dep droog. Doe de knoflook, Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes in de beker van een staafblender of de kleine kom van een keukenmachine.
  • Voeg nu de olijfolie en de peper toe. Parmezaanse kaas bevat vrij veel zout, dus je hoeft geen zout toe te voegen. Blend tot een gladde pesto (saus).
    voeg olijfolie en peper toe en blend tot een gladde pesto saus

Kipschotel

  • Doe de olijfolie in een pan op matig-hoog vuur. Snij elke kippenpoot in 2-3 stukken. Hou he bot en vel erbij. Zodra de olie heet is de kip in de pan doen en op hoog vuur aan alle kanten bruinen. Zodra de kip aan alle kanten bruin is het vuur naar matig-hoog zetten.
  • Snij de feta en knoflook in stukjes. Laat de olijven uitlekken in een vergiet.
  • Als je de kip in de oven gaat maken, doe de kip dan nu in een ingevette ovenschaal tenzij je braadpan in de oven mag. Als je een slowcooker gebruikt, doe je kip nu in de voorverwarmde slowcooker.
  • Strooi de feta blokjes over de kip.
    strooi de feta over de kip
  • Verdeel de olijven over de kip.
    Verdeel de olijven over de kip
  • Schenk de pesto over de kip.
    Verdeel de pesto over de kip
  • Bak in 30 minuten in de voorverwarmde oven gaar of in 4 uur in de slowcooker op de hoge stand of 6-8 uur op de lage stand.
    Bak in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven

Nutrition

Calorieën: 690kcal | Bruto koolhydraten: 6g | Eiwit: 29g | Vetten: 62g | Sodium: 1621mg | Potassium: 299mg | Fiber: 2g | Vitamin A: 795IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 5mg | Vitamin B5: 2mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 2µg | Vitamin C: 1mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 6mg | Vitamin K: 35µg | Calcium: 436mg | Copper: 1mg | Folate: 25µg | Iron: 2mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 51mg | Phosphorus: 431mg | Selenium: 29µg | Zinc: 3mg | Netto koolhydraten: 4g | Macro Vetten: 80% | Macro Koolhydraten: 3% | Macro Eiwitten: 17%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.