Zelf harissa maken

Harissa

Je vraagt je misschien af, moet ik ook dit al zelf gaan maken? Het ligt eraan. Heel veel harissa in de winkels heeft toegevoegde suiker en zaad0liën, dat wil je dus niet op een keto dieet.

Toch kan het best zijn dat je ergens een merk vindt dat dat niet heeft, dan kan je dat merk natuurlijk wel gebruiken. Laat het me dan alsjeblieft weten, want dan kan ik dat hier vermelden!

Harissa zelf maken

Ik maak het daarom dus zelf. Het is niet moeilijk om te maken, maar je hebt wel een staafblender of keukenmachine nodig om een mooie gladde pasta te maken.

Invriezen of in een pot

Ik gebruik harissa niet heel vaak en als ik het gebruik, gebruik ik kleine hoeveelheden. Daarom vries ik het in in een ijsblokjes tray. Als je het wel regelmatig gebruikt, kan je het prima in een glazen pot in de koelkast bewaren.

Wat kan je ermee doen?

Ik gebruik het om deze kipspiesjes mee te marineren. Verder gebruik ik het in gerechten waar je sambal voor nodig hebt, dus in saté saus en sajoer boontjes.

Zelf harissa maken

Harissa

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Marinade & kruidenmix
Keuken: Marokkaans
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 300 ml
Netto koolhydraten: 0g
Calorieën: 1kcal

Ingrediënten

  • 70 gram gemengde (hete) chili’s
  • 1 rode paprika
  • 3 stukken zongedroogde tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kurkuma
  • 30 ml extra vierge olijfolie
  • 0.5 citroen
  • 0.5 theelepel karwijzaadjes of venkelzaadjes Verkrijgbaar bij AH
  • 0.5 theelepel komijnzaadjes Verkrijgbaar bij AH
  • 0.5 theelepel korianderzaadjes Verkrijgbaar bij AH

Instructies

  • Verwarm de gril en/of oven voor op 175º Celcius.
  • Week de zongedroogde tomaatjes 10-15 minuten in wat kokend water zodat ze net onder staan.
  • Spoel de paprika en chilipepers af en dep droog met keukenpapier. Leg ze dan onder de gril totdat ze beginnen te blisteren (ongeveer 15-30 minuten).
  • Rooster nu de karwijzaadjes, komijnzaadjes en korianderzaadjes een paar minuten in een droge koekepan (dus geen olie toevoegen) op matig hoog vuur.
  • Maak de zaadjes dan fijn met een vijzel en doe ze dan in een beker voor een handblender of een kleine kom voor een keukenmachine.
    Hier let je op als je een vijzel wilt kopen
  • Zodra de chili pepers en paprika klaar zijn, iets laten afkoelen en de zaadlijsten eruit halen. Trek ook zoveel mogelijk het vel eraf en snij het vlees in stukjes. Doe in de beker voor de handblender.
  • Laat de tomaatjes uitlekken en snij in kleine stukjes. Voeg toe aan de beker/kom.
  • Maak de knoflook schoon en snij in kleine stukjes. Voeg toe aan de beker/kom. Voeg nu ook het zout, de kurkuma, olijfolie en het sap van de citroen toe en blend met de blender tot een pasta.
  • Je kan deze harissa pasta gebruiken om kip te marineren (zie recept voor Harissa kip of spiesjes). Wat je niet direct nodig hebt, kun je in een glas afgedekt in de koelkast bewaren of in een ijsblokjes tray invriezen.

Voedingswaarden

Calorieën: 1kcal | Bruto koolhydraten: 1g | Eiwit: 1g | Vetten: 1g | Sodium: 8mg | Kalium: 2mg | Vezel: 1g | Vitamine A: 15IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 1mg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 1µg | Calcium: 1mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 1µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 1mg | Fosfor: 1mg | Selenium: 1µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 0g | Macro Vetten: 53% | Macro Koolhydraten: 24% | Macro Eiwitten: 24%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.