Wie houdt er niet van lekkere keto cheeseburgers?
Vers gehakt van de slager
Zelf burgers maken is heel makkelijk. Het is wel belangrijk om te zorgen dat je vers en goede kwaliteit rundergehakt (of lamsgehakt) gebruikt.
Gehakt is gemalen vlees, dus de buitenkant van een stuk vlees komt ook aan de binnenkant van het gehakt te zitten. Aan de buitenkant van vlees zitten altijd wel bacteriën. Normaal geeft dat niet zo, want juist de buitenkant wordt heel heet tijdens braden of koken. Dit is waarom je normaal gesproken moet zorgen dat je gehakt altijd heel goed gebruind is, want dat doodt alle bacteriën.
Als je je burger niet helemaal gaar aan de binnenkant wilt hebben, moet je dus heel vers gehakt hebben. De bacteriën hebben dan minder tijd gehad om zich te vermeerderen. Als je naar je slager gaat kan hij het gehakt ter plaatse voor je maken, verser kan niet! Bovendien wil je goede kwaliteit vlees, ook weer om de kans op bacteriën te verminderen.
Lekker op een hamburgerbroodje
Deze keto cheeseburgers zijn ook heel lekker op een hamburgerbroodje. Hier kan je lezen hoe je zelf fantastische hamburgerbroodjes kan maken.
Je kan echter ook een paar ijsbergsla blaadjes gebruiken in plaats van een broodje. Vooral ijsbergsla is heel lekker bij deze keto cheeseburgers, omdat het knapperig is.
Sausje
Gewone ketchup is niet keto, maar je kan wel met avocado en tomaten je eigen ketchup maken. Een andere optie is Tzatziki of een pittige paprikadip, zoals in het recept voor deze keto cheeseburger.
Keto Cheeseburgers
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Burgers
- 600 gram rundergehakt
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels pittige paprikapoeder
- 0.5 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 45 ml extra vierge olijfolie
- 60 gram fontina (of cheddar)
- 100 gram ijsbergsla (grote bladeren)
- 50 gram komkommer
- 2 middelgrote tomaten
- peper en zout
Pittige paprikasaus
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 eetlepel pittige paprikapoeder
- 0.5 theelepel knoflookpoeder
- chilipoeder (optioneel)
Instructies
- Verwarm de grill voor op 175° Celsius.
- Doe het gehakt met de specerijen in een kom.
- Meng goed door elkaar heen en verdeel het gehakt dan in porties.
- Maak elke portie in een burger.
- Verwarm de grillpan op hoog vuur. Zodra de pan goed heet is de olijfolie toevoegen.
- Leg de burgers in de hete grillpan en bak ze 2-3 minuten voordat je ze omkeert. Bak de andere kant ook 2-3 minuten. Je burgers zijn dan medium-rare, want ze gaan ook nog even onder de grill.
- Snij de fontina in plakken of rasp het. Zodra de burgers bruin zijn, leg je de fontina er op.
- Zet de burgers een paar minuten onder een voorverwarmde grill. De tijd hangt af van hoe je je burgers wilt: medium-rare of doorgebakken. Laat de fontina smelten.
Pittige paprika saus
- Meng de mayonaise, crème fraîche, paprikapoeder en knoflookpoeder door elkaar heen. Proef even en als je het niet pittig genoeg vindt voeg dan wat chilipoeder toe.
Burger in elkaar zetten
- Leg een paar bladen ijsbergsla op een bordje. Leg de burger op de ijsbergsla. Doe wat saus op de burger en leg een paar plakjes tomaat en een plakje komkommer op de burger. Strooi er wat zout en peper overheen.