Dit gehaktbrood is lekker stevig en kan je dus makkelijk meenemen naar werk, school of op een picknick.

Tomatenpuree, Parmezaanse kaas en ei

Je bindt het gehakt met een beetje tomatenpuree, flink wat Parmezaanse kaas en een ei. Hierdoor krijg je een mooie stevige vulling. Verder bedek je je bakvorm eerst met bakpapier en dan bekleed je hem met plakjes spek.

Je gebruikt maar weinig tomatenpuree, want tomatenpuree is hoog in koolhydraten. Het bevat zo’n 14,5 gram koolhydraten per 100 gram.

Parmezaanse kaas helpt met het binden, maar geeft ook veel extra smaak en het is heel gezond. Hier kan je daar meer over lezen. Hetzelfde geldt voor eieren, ook die kunnen als een superfood beschouwd worden. Dit is dus een heel simpel gerecht maar boordevol met voedingsstoffen. Dit is waarom je je in het algemeen geen zorgen hoeft te maken dat je niet voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt op het keto dieet.

Goede kwaliteit gehakt zonder toegevoegd water

Het is belangrijk om goede kwaliteit gehakt te gebruiken voor je gehaktbrood. Als er namelijk water aan je gehakt is toegevoegd, dan komt dit water vrij tijdens het bakken en wordt het een soppige bedoening. Kies als het kan daarom vers gehakt van de slager. Mocht je wel supermarkt gehakt kopen, check dan dat er geen water aan is toegevoegd.

Vlees moet wat vet bevatten

Het is belangrijk dat het gehakt dat je voor je gehaktbrood gebruikt, voldoende vet bevat, want anders krijg je een heel droog gehaktbrood. Dat is veel minder lekker.

Gebruik daarom geen mager rundergehakt, maar rundergehakt waar voldoende vet in zit. Je kan natuurlijk ook prima half-om-half gehakt gebruiken.

Gehaktbrood

  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 700 gram rundergehakt
  • 200 gram ontbijtspek
  • 50 gram Parmigiano Reggiano
  • 1 ei
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel oregano

Serveren

  • 1 eetlepel oregano
  1. Verwarm de oven voor op 170° Celsius voor een hete lucht oven en anders op 190° Celsius.

  2. Bekleed een bakvorm zowel op de bodem als de zijkanten met bakpapier. Leg nu zowel op de zijkanten als de bodem plakjes ontbijtspek. Overlap ze zo nodig.



  3. Maak de ui en knoflook schoon en snij in heel kleine stukjes. Doe het zelfde met de bleekselderij. Doe de olijfolie in een koekenpan en zodra de olie heet is, de ui en knoflook toevoegen. Laat [timer minutes=5]5 minuten[/timer] op laag-matig vuur zachtjes bakken.



  4. Voeg zodra de ui wat glazig is, de fijngesneden selderij stengel toe (loof van selderij kan ook fijn gesneden en gebruikt worden). Laat nog een [timer minutes=2]paar minuten[/timer] meebakken op matig vuur en neem dan van het vuur af.

  5. Rasp de Parmezaanse kaas.



  6. Meng het gehakt, de gebakken ui/knoflook/selderij, tomatenpuree, geraspte Parmezaanse kaas, peper, zout, oregano en een los geklopt ei vlot door elkaar heen (niet meer mengen dan nodig is).



  7. Duw de gehaktvulling losjes in de bakvorm.



  8. Bedek met de rest van het ontbijtspek.



  9. Bak in[timer minutes=60] 60 minuten[/timer] gaar in de voorverwarmde oven. Leg na 15-30 minuten eventueel een stuk aluminium folie op de bovenkant als het spek te donker wordt.

  10. Haal uit de bakvorm en strooi nog wat oregano er overheen. Laat je gehaktbrood [timer minutes=10]10-15 minuten[/timer] staan voor dat je het gaat aansnijden, anders is het te droog!



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *