Keto champignonsoep

Keto champignonsoep

Je kan deze keto champignonsoep met gewone champignons maken of met een mix van verschillende paddenstoelen. Ik gebruik hier een combinatie van kastanje champignons en shitake.

Voorzichtig schoonmaken

Als je regelmatig paddenstoelen eet, is het een goed idee om te zorgen dat je een zacht borsteltje hebt om ze mee schoon te maken. Ze verliezen namelijk veel smaak als je ze met water schoon maakt en vooral als je duurdere paddenstoelen gebruikt, zoals de shitake, is dat heel zonde.

Gebruik het borsteltje dan ook uitsluitend voor je paddenstoelen. Zelf heb ik hier dit borsteltje voor. Het is zachter dan een gewoon groente borsteltje, want paddenstoelen beschadigen heel snel.

Eventueel met wat spek

Als je de basis voor deze keto champignonsoep maakt met de bleekselderij, ui en knoflook, zou je daar ook stukjes spek aan kunnen toevoegen en dat mee laten bakken voor extra smaak.

Hoog in vetten

De meeste soorten soep bevatten weinig vet. Dit is waarom op veel diëten soep heel populair is. Het idee is dat het je verzadiging geeft vanwege de grote hoeveelheid vocht (water). Dit is slechts een heel tijdelijke verzadiging en het werkt dus niet heel goed. Daarom heb je op de meeste diëten een constant hongergevoel. Het keto dieet werkt heel anders. Je krijgt je verzadiging niet door een volle maag (met als gevolg dat de rekreceptoren in de maagwand een seintje naar je hersenen sturen dat je vol zit), maar door de combinatie van vetten en eiwitten. Hier kan je daar meer over lezen en dit is waarom het eten van voldoende vetten zo belangrijk is.

Als je het keto dieet al langere tijd volgt en goed fat-adapted bent, dan kan je iets minder vet gaan eten. Toch blijft vet nog steeds je belangrijkste bron van energie, anders zou je uit ketose raken.

Keto champignonsoep

Keto champignonsoep

4.67 van 3 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vegetarisch, Soep, Voorgerecht
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 8g
Calorieën: 391kcal

Ingrediënten

  • 350 gram champignons
  • 100 gram shitake
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • paar takjes tijm
  • paar takjes platte peterselie
  • 30 ml extra vierge olijfolie
  • 250 ml mascarpone

Instructies

  • Maak de champignons en shitake met een zacht borsteltje of anders met wat keukenpapier schoon. Snij ze dan in plakjes. 
    paddestoelen met borsteltje schoonmaken
  • Maak de ui, knoflook en bleekselderij schoon en snij in heel kleine stukjes. 
    Bleekselderij, ui en knoflook in kleine stukjes snijden
  • Rits de blaadjes van de takjes tijm en gooi de takjes weg. Ik gebruik 1 theelepel tijmblaadjes voor 1,5 liter soep. Haal de blaadjes van de platte peterselie af en zet die apart. Knip of hak de steeltjes van de platte peterselie in kleine stukjes. 
    Tijmblaadjes van de takjes af ritsen
  • Verhit de olijfolie in een pan die groot genoeg is voor de soep. Zodra de olie heet is de bleekselderij, ui, knoflook, tijm en platte peterselie takjes toevoegen en het vuur lager zetten. Roer dit even door en laat het op matig laag vuur zo'n 5 minuten zachtjes koken
  • Voeg de paddenstoelen toe en roer even door. Laat op een laag vuur z’n 5 minuten zachtjes koken totdat ze zacht worden. 
  • Breng 1,5 liter water aan de kook. 
  • Zodra de paddenstoelen zacht zijn, haal je er 4 eetlepels uit en die doe je in een kommetje om ze apart te houden voor later. 
    Champignons apart zetten
  • Voeg het kokende water aan de pan toe en laat 15 minuten zachtjes doorkoken op matig-laag vuur met de deksel half op de pan. 
    Kokend water toevoegen aan de soep
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafblender. Als je een vrij lage pan hebt houd er dan rekening mee dat dit enorm spettert, zelfs als je een handblender hebt die je op de laagste stand zet. Om dit te voorkomen kan je ook beetje bij beetje pureren in een hoge beker. Maak op smaak met grof gemalen zwarte peper en zout. 
    Soep pureren
  • Voeg de mascarpone toe en roer goed door met een garde Als de mascarpone niet smelt, doe dan het gas weer aan en breng de soep weer aan de kook. Zodra de soep kookt het gas direct uitzetten en goed blijven roeren. 
    Mascarpone door de champignonsoep kloppen
  • Voeg de paddenstoelen die je apart had gezet weer aan de soep toe en serveer. 
    Mascarpone door de champignonsoep kloppen

Voedingswaarden

Calorieën: 391kcal | Bruto koolhydraten: 10g | Eiwit: 8g | Vetten: 36g | Sodium: 64mg | Kalium: 586mg | Vezel: 2g | Vitamine A: 1239IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 4mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 8mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 45µg | Calcium: 131mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 40µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 20mg | Fosfor: 147mg | Selenium: 24µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 8g | Macro Vetten: 82% | Macro Koolhydraten: 10% | Macro Eiwitten: 8%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.