Deze kabeljauw in kappertjes-tomatensaus is een heel lekker en simpel Italiaans visgerecht. Je kan het zowel met diepvries als met verse kabeljauw maken. Als je diepvries kabeljauw gebruikt, is het wel belangrijk dat de vis ontdooid is. Je kan de vis het beste de avond van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast leggen. Je moet namelijk erg oppassen als je vis in de magnetron ontdooit, want het is zonde als het dan deels al gaat koken tijdens het ontdooien.

Weinig ingrediënten

Wat dit gerecht typisch Italiaans maakt is het feit dat je maar weinig ingrediënten nodig hebt. Door ze op een bepaalde manier te combineren krijgt je gerecht een heel lekkere en net even andere smaak. Het is dus niet een gerecht waar alles in de pan wordt gegooid en klaar. De volgorde en de tijd dat iets kookt is hierbij echt belangrijk.

Kappertjes zijn bloemknopjes van de kappertjesplant

Kappertjes zijn de bloemknopjes van de kappertjesplant, de Capparis spinosa. Ze worden geoogst voordat de bloemen uitkomen. Deze bloemknopjes kan je niet rauw eten, ze moeten eerst of in azijn of zout ingemaakt worden. Ze hebben een blauw-groene kleur en een frisse, zurige smaak.

Er zijn verschillende soorten kappertjes, qua smaak zijn ze vergelijkbaar, maar ze verschillen qua grootte. Je ziet ook regelmatig veel grotere kappertjes, de zogenaamde appelkappertjes, die hebben een steeltje. Eigenlijk zijn dit geen echte kappertjes, want het zijn de onrijpe vruchten van de kappertjesplant en dus niet de bloemknopjes. Appelkappertjes hebben dan ook een sterkere smaak.

Voor dit recept wil je de kleine, echte kappertjes gebruiken.

Kappertjes en rijpe tomaten: een gouden combinatie

In de Italiaanse keuken worden kappertjes vaak met tomaten gecombineerd, want het is een heel lekkere combinatie.

Kappertjes kunnen in azijn of in zout ingemaakt zijn. In dit recept gebruik je kappertjes ingemaakt in azijn. Het is belangrijk dat je mooie rijpe tomaten gebruikt (of als je tomaten uit blik gebruikt, lees dan mijn tomaten in blik review). Als je tomaten nog niet helemaal rijp zijn, dan kan je ze het beste in een fruitschaal in de zitkamer verder laten rijpen (of buiten in de zon als de zon schijnt).

De kappertjes geven dan een iets zure ondertoon aan het zoet in de tomaten. Als je zure tomaten hebt, is dat dus niet lekker. In Italië is dat eigenlijk nooit een probleem, want de meeste mensen koken met verse, zongerijpte tomaten.

Kabeljauw

Dit gerecht werkt het beste met kabeljauw, want dat is een mooie stevige vis. Het zou eventueel ook met koolvis kunnen, maar ik zou geen pangasius gebruiken. Kabeljauw is een mooie veelzijdige vis met voldoende smaak en wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken.

Goede braadpan

Kabeljauw in kappertjes-tomatensaus wil je niet te snel garen. Hierdoor geef je de saus de tijd om in te koken, zodat het veel meer smaak krijgt. Het is daarom een goed idee om dit gerecht in een braadpan te maken, bij voorkeur een gietijzeren braadpan.

Kabeljauw in kappertjes-tomatensaus

Een simpel en heel lekker visgerecht.

 • 500 gram kabeljauwfilet
 • 60 gram rode ui ((kleine ui))
 • 2 teentjes knoflook
 • 600 gram middelgrote tomaten
 • 150 gram groene paprika
 • 30 gram kappertjes
 • 15 gram platte perterselie
 • 120 ml extra vierge olijfolie
 1. Maak de ui schoon en snij in kleine stukjes. 2. Maak de knoflook schoon door met de zijkant van een groot mes de knoflook plat te slaan. Je kan dan het velletje er makkelijk afhalen. Snij de knoflook nu in kleine stukjes. 3. Verhit de olijfolie in een braadpan op medium hoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak [timer minutes=3]3-4 minuten[/timer] totdat de ui zacht wordt. 4. Was de paprika en dep droog. Haal de zaadlijsten eruit en snij de paprika dan in dunne repen. Voeg de repen paprika toe aan de ui en knoflook en bak ze een paar minuten, zodat ze wat zachter beginnen te worden. 5. Was de tomaten en snij in stukjes. 6. Voeg de stukjes tomaat toe aan de braadpan en laat [timer minutes=10]10 minuten[/timer] meebakken, zodat het vocht inkookt. 7. Voeg nu de kappertjes toe en laat[timer minutes=5] 5 minuten[/timer] op een laag vuur pruttelen. 8. Bestrooi de visfilet met zout en peper en leg ze dan in de tomatensaus. Laat [timer minutes=12]10-15 minuten[/timer] koken op laag vuur, tot dat de vis gaar is. 9. Doe de platte peterselie even in een kom met koud water. Dep daarna droog en snij in stukjes. Garneer de visschotel met de platte peterselie.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *