Tja, in Italië zijn kipkroketjes rond en niet langwerpig zoals onze Hollandse kroketten. Ik heb deze Italiaanse kip kroketjes in de koekenpan in extra vierge olijfolie gebakken.
Hollandse kroketten uit de friteuse
Als je deze kroketten zou frituren, dan zou je ze best in de traditionele Hollandse kroket-vorm kunnen maken. Je hoeft ze dan namelijk niet te draaien, dus de kans dat ze breken is veel kleiner. Bovendien zullen je kip kroketten steviger zijn als je ze frituurt.
Gezonde vetten om te frituren
Als je je kip kroketjes wilt frituren, gebruik dan wel een gezond soort vet. Frituur dus niet in zaad-oliën, zoals zonnebloemolie.
Je kan het beste in dierlijk vet zoals ossenwit of reuzel frituren, maar het is ook een optie om in extra vierge olijfolie te frituren. Vroeger werd gedacht dat je niet in extra vierge olijfolie kon frituren, maar dat was gebaseerd op het idee dat hoe gezond een frituurvet was afhing van het rookpunt van het vet. Dit blijkt echter helemaal niet belangrijk te zijn, want waar het echt om gaat is hoe het vet zich gedraagt in ons lichaam. Inmiddels weten we dat het rookpunt helemaal geen goede maatstaf is.
Gekookt kippenvlees
Als ik kippensoep of kippenbouillon gemaakt heb, dan heb ik heel veel kippenvlees over.
Ik gebruik namelijk 1 kilo soepkip of kippenpoten om kippensoep te maken. Ongeveer 30% bestaat uit botten. Dus ik hou dan zo’n 700 gram vlees over. Hier kan je deze lekkere Italiaanse kip kroketjes mee maken. Je kan het kippenvlees natuurlijk ook in een maaltijdsalade gebruiken.
Italiaanse kip kroketjes
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Béchamelsaus
- 140 ml slagroom
- 70 ml mascarpone
- 100 gram roomkaas
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 0.25 theelepel nootmuskaat
- snufje peper
Kipkroketten
- 700 gram gekookte kip
- 2 eieren
- peper en zout
- 100 gram (grof gemalen) amandelmeel
Instructies
Béchamelsaus
- Verwarm de oven voor op 100° celsius.
- Rasp de Parmezaanse kaas en voeg aan de kip toe.
- Doe alle ingrediënten voor de Béchamelsaus in een steelpannetje en verwarm op een matig vuur. Blijf goed roeren. Zodra de kaas gesmolten is en je een dikke redelijk gladde saus hebt, is de saus klaar.
Kip kroketten
- Haal alle botjes uit de kip en snij de kip in kleine stukjes.
- Doe de stukjes kip in een kom en voeg nu de bechamelsaus toe. Meng goed door elkaar heen.
- Breek de eieren en voeg die aan de kip toe.
- Als het mengsel te nattig is, voeg dan wat amandelmeel toe.
- Doe het amandelmeel in een kom of bord. Maak van het kipmengsel kleine platte kroketjes en haal die door het amandelmeel.
- Verhit milde olijfolie in een koekenpan op matig-hoog vuur. Zodra de olie heet is, leg je een aantal platte kroketjes in de koekenpan en draai je het vuur naar matig. Bak de kroketjes aan beide zijden goudbruin. Dit gaat heel snel en als je een deksel op de pan legt gaat het nog sneller.
- Leg de kroketten die je klaar hebt op een schaal in de voorverwarmde oven om ze warm te houden.