Op het keto dieet eet je zeker als je net begint best veel eieren.
Toen ik net begon kon ik niet geloven door hoeveel eieren ik per week ging en mijn eerste boodschappenlijst was best wel een schok toen ik er 30 eieren op zag staan.
Als je het keto dieet al langer volgt, neemt de hoeveelheid eieren die je eet vaak af. Dit komt vooral omdat je dan vaker maaltijden overslaat (intermittent fasting).
Eieren zijn heel voedzaam
De reden dat je zeker in het begin veel eieren eet is dat eieren voedzaam zijn (en dit helpt met snel overschakelen naar drie maaltijden per dag zonder tussendoortjes) en snel om klaar te maken, dus heel geschikt voor ontbijt.
Dit gerecht is niet het allersnelste, maar in zo’n 10-20 minuten heb je dan ook wat lekkers. In het begin vind je dit misschien te lang duren voor een doordeweekse dag en dan is het misschien geschikter voor in het weekend, eventueel als brunch.
Zelf vind ik het nu heel gewoon om ‘s ochtends al wat uitgebreider te koken, ook op doordeweekse dagen. Dit is wel pas na enkele jaren het keto dieet gevolgd te hebben zo. Bij ons thuis wordt ontbijt eigenlijk steeds belangrijker en avondeten steeds minder uitgebreid. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het veel gezonder is om de meeste calorieën voor 14.00u te eten. Dit wordt ook wel Time Restricted Eating genoemd.
Verschillende soorten verse kruiden
Je gebruikt twee of drie verschillende soorten verse kruiden, zoals bijvoorbeeld dille, munt en platte peterselie. Deze kruiden zorgen voor de groene kleur.
Je hebt verbazend veel dille nodig, want dille heeft niet zo’n sterke smaak. Daar komt dan nog bij dat je alleen de fijne dille blaadjes en dus niet de steeltjes gebruikt. Ook van de munt gebruik je alleen de blaadjes en niet de steeltjes. Je kan echter wel de steeltjes van de platte peterselie (en natuurlijk ook de blaadjes) gebruiken. Juist peterselie steeltjes hebben veel smaak.
Als je deze verse kruiden niet kan vinden kan je natuurlijk een andere kruidencombinatie maken. Kies voor ‘zachte’ kruiden, dus niet houterige kruiden zoals tijm, majoraan, laurier, rozemarijn. Je zou bijvoorbeeld basilicum, munt en platte peterselie kunnen gebruiken. In dat geval zou je de feta door Taleggio of Mozzarella en Parmigiano Reggiano kunnen vervangen. Ik zou dan de tuinkers weglaten.
Tuinkers kan je ook goed door waterkers vervangen, maar dit is vaak lastiger te vinden. Je kan het vaak wel bij de groenteboer bestellen.
Goede pan voor fornuis en oven
Ik maak dit gerecht in een ge-emailleerde Le Creuset pan die zowel op het fornuis als in de oven kan. Dit is namelijk veel makkelijker. Als je ook zo’n soort pan (er zijn verschillende merken), dan kan je hier meer informatie vinden.

Ingrediënten
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 4 eieren
- 8 gram muntblaadjes (zonder steeltjes)
- 15 gram platte peterselie (blaadjes en steeltjes!)
- 10 gram dille (zonder steeltjes)
- 2 bosui
- 150 gram feta
- 0.5 bakje tuinkers
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
- Was de bosuitjes, dep droog met wat keukenpapier en haal het stukje met de worteltjes en eventueel lelijke bladeren er af. Snij de bosuitjes in ringetjes.
- Doe de olijfolie in een pan die straks ook in de oven kan en verwarm op matig hoog vuur. Zodra de olie heet is voeg je de bosuitjes toe en draai je het vuur lager. Laat een aantal minuten zachtjes bakken.
- Doe de eieren in een hoge beker van een handblender. Was de kruiden. Haal de dille en de munt van de steeltjes af en snij of knip in stukken. Knip of snij de platte peterselie (blaadjes en steeltjes) ook in stukjes en doe alle kruiden in de kom van de blender. Voeg zout en peper toe en meng alles goed door elkaar heen zodat je een groen schuimig eiermengsel krijgt.
- Voeg het eiermengsel aan de pan met bosuitjes toe. Meng door elkaar heen. Kruimel dan de feta over de pan.
- Zet de pan nu in de voorverwarmde oven en bak de eieren in 12-15 minuten gaar.
- Zodra de eieren bijna gaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze nog 5 minuten staan voordat je ze opdient (ze garen nu nog na). Was de tuinkers en dep droog. Strooi over de eierquiche.