Deze lekkere en kleurrijke Griekse salade met feta, munt en olijven is heel veelzijdig en past goed bij heel veel verschillende vlees en visgerechten, zoals biefstuk, lamskoteletjes maar ook bij vis op de BBQ
Je kan deze salade natuurlijk ook als een snelle en makkelijke lunch eten. Je kan combineren met bijvoorbeeld een broodje lamsburger, vleesrolletjes of kofte.
Munt in de Griekse keuken
In de Griekse keuken wordt munt in heel veel hartige gerechten gebruikt. Vaak wordt spearmint gebruikt, maar je kan ook pepermunt gebruiken. Deze soorten munt kan je meestal niet in de supermarkt kopen, daar vind je over het algemeen Marokkaanse munt. Marokkaanse munt is heel lekker voor (ice) thee maar minder geschikt voor salades omdat het wat grover is.
Munt van een tuincentrum
Als je van Grieks eten houdt, kan het dus een goed idee zijn om je eigen muntplant bij een tuincentrum te kopen.
Munt is een sterke plant, die de neiging heeft om flink uit te spreiden. Als je dit niet wilt, kan je de munt het beste in een pot groeien (eventueel op de vensterbank, maar niet in de volle zon). In de tuin kan de munt wel in de volle zon, want de wortels kunnen dan diep genoeg groeien om water te vinden (een pot droogt snel uit).
Griekse salade met feta, munt en olijven
Veel Griekse kaas wordt met schapenmelk of geitenmelk (of een combinatie) gemaakt. De kaas krijgt z’n karakteristieke smaak van het eten dat de schapen en/of geiten eten en de manier van bereiding. Vaak wordt kaas nog op de traditionele manier gemaakt. Elke streek heeft dan ook z’n eigen soort kaas.
Echte Griekse feta is een frisse, lichtzure en licht gezouten schapenkaas. Het is dus een kaas met een typisch eigen karakter. Dit is waarom een Griekse salade in Griekenland zo anders smaakt dan hier in Nederland. Bovendien wordt de smaak natuurlijk ook beïnvloed door de andere ingrediënten: zongerijpte tomaten, zon geblakerde munt en heerlijke verse olijven.
Om dit wat na te bootsen, kan je dus je eigen munt gebruiken en je kan als het mooi weer is, je tomaten een aantal uur in de zon laten liggen voordat je ze gaat gebruiken. Ze zullen dan veel meer smaak hebben vergeleken met tomaten direct uit de koelkast.
Witte kaas
Ook al gebruik je feta in het originele recept, je kan deze salade ook prima met witte kaas maken. Witte kaas is een kaas die je ook zelf thuis kan maken. Hier kan je lezen hoe je dat kan doen.
Griekse salade met feta, munt en olijven
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram feta of witte kaas
- 75 gram gemengde sla (pluksla, jonge spinazie, rucola en/of snijbiet)
- 100 gram olijven
- 2 middelgrote tomaten
- 150 gram komkommer
- 5 gram verse pepermunt of spearmint
- 1 theelepel oregano
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 0.5 citroen (zest en sap)
- peper en zout
Instructies
- Snij de feta of witte kaas in blokjes van ongeveer 1-2 cm.
- Was de tomaat en dep droog. Halveer de tomaten. Maak met een aardappelmesje een rondje zodat je met een theelepeltje de zaadjes er makkelijk uit kan halen.
- Snij de tomaat nu in kleine stukjes.
- Was de komkommer, dep droog en Schraap de zaadjes met een theelepeltje uit de komkommer. Snij de komkommer in blokjes.
- Was de gemengde sla en droog in een slacentrifuge of met wat keukenpapier. Doe de sla in een ruime kom.
- Was de munt en haal de blaadjes van de takjes. Gooi de takjes weg. Als de blaadjes groot zijn, knip ze dan in kleine stukjes. Als je pepermunt (mentha piperita) gebruikt is dit waarschijnlijk niet nodig.
- Laat de olijven uitlekken.
- Voeg de tomaat, komkommer, olijven en feta aan de sla toe.
- Voeg de feta en de munt toe.
- Meng het citroensap met de olijfolie en de oregano. Maak de dressing op smaak met peper en zout. Meng door de salade heen.