Kippenlevertjes met Marsala: keto maaltijd

Lever: een superfood?

Lever zit boordevol met vitamines en mineralen. 

Alle soorten lever zijn een hele goede bron van vitamine A, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur) en B12. Het is ook een goede bron van koper, ijzer, fosfor, selenium en CoQ10 .

Varkenslever en kippenlevertjes zijn bovendien een heel goede bron van vitamine B2.

Normaal gesproken kan je als je echte voeding eet niet snel een teveel van een bepaald vitamine of mineraal krijgen. Lever is misschien één van de uitzonderingen. Zo bevat 100 gram kippenlevertjes al snel 9800 microgram vitamine A. Leverworst van de slager moet officieel voor 30% uit lever bestaan en bevat ongeveer 4500 microgram vitamine A per 100 gram leverworst.

Zelf heb ik nog nooit gehoord van iemand die ziek is geworden door het eten van te veel lever, maar vooral kleine kinderen en zwangere vrouwen moeten opletten dat ze niet teveel (maar ook weer niet te weinig!) vitamine A binnenkrijgen.

Vaak denken mensen dat lever ongezond is, omdat de lever het ontgiftingsorgaan van mens en dier is. Dit is een misverstand want de lever haalt afvalstoffen, waaronder zware metalen, uit ons bloed maar slaat ze niet op, maar scheidt ze uit. Toch is het natuurlijk altijd een goed idee om biologische lever te kopen als je de keus hebt.

Je hebt maar een kleine portie lever nodig. Als je niet van lever houdt, zou je ook je eigen paté kunnen maken. Ook dit is helemaal niet moeilijk. Je kan natuurlijk ook leverworst kopen. De hoeveelheid lever die daar ook daadwerkelijk in zit kan nogal variëren. Het is dus een beter idee om slagersleverworst te kopen en aan je slager te vragen hoeveel lever er per 100 gram leverworst inzit. Dan heb je een beetje een idee of je ook daadwerkelijk de vitamines en mineralen uit lever binnenkrijgt. Vandaar dat ikzelf er de voorkeur aan geef om of kippenlevertjes of paté te maken, dan weet je precies wat je eet.

LEEFTIJD

AANVAARDBARE BOVENGRENS VITAMINE A

(MICROGRAM PER DAG)

1-3 jaar

800

4-6 jaar

1.100

7-10 jaar

1.500

11-14 jaar

2.000

15-17 jaar

2.600

18 jaar en ouder

3.000

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.