Als je op zoek bent naar een lekker ontbijt, dan is gebakken eieren met tomaat, spek en champignons een goede en makkelijke optie. Dit gerecht is een eenvoudigere versie van Engels ontbijt.
Eieren spelen een belangrijke rol, hier kan je meer lezen waarom eieren zo belangrijk zijn op het keto dieet.
Champignons: een goede bron van kalium
Het is een goed idee om regelmatig champignons te eten, want daar zit kalium (potassium) in. Andere goede bronnen van kalium zijn avocado, zalm, biefstuk en groene bladgroenten.
Als je weinig bewerkt voedsel binnenkrijgt, krijg je ook automatisch veel minder zouten binnen. Aan bewerkt voedsel zijn nu eenmaal veel zouten toegevoegd. Nou zijn zouten wel belangrijk voor ons lichaam, maar we moeten er niet te veel van binnenkrijgen. Dat geldt ook voor kalium.
Als je bijvoorbeeld een tekort aan kalium hebt kan je spierkrampen, trillende spieren, hartkloppingen of dat je je heel bewust wordt van je hartslag, krijgen. Hier kan je daar meer over lezen.
Je kan ook kalium supplementen kopen. Ik raad dit ten zeerste af. Een te veel aan kalium is namelijk heel gevaarlijk. Door je voeding zal je zelden een te veel aan iets binnenkrijgen (hier zijn een paar uitzonderingen op, zoals paranoten (selenium) en lever). Met supplementen is het risico op een overdosis veel en veel groter. Neem dus alleen kaliumtabletten als deze zijn voorgeschreven door je arts.
Knapperig ontbijtspek
Je kan deze gebakken eieren met tomaat, spek en champignons gewoon met plakjes ontbijtspek maken.
Als je wat plakjes ontbijtspek in stukjes snijdt en die een paar minuten in wat boter bakt, krijg je mooie knapperige stukjes spek om over je gebakken eieren te strooien.
Spek past heel goed binnen het keto dieet, want het is van nature hoog in vet. Daarom voeg je aan dit gerecht minder extra vet (dus minder boter) toe vergeleken met de vegetarische versie: gebakken eieren met tomaat en champignons. Desondanks heeft dit gerecht een iets hoger vetgehalte dan de vegetarische versie, dit komt deels door het toevoegen van spek en deels doordat het minder champignons en minder eieren bevat. De macro’s zijn dus anders, hier kan je meer over macro’s lezen.
Gebakken eieren met tomaat, spek en champignons
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 50 gram champignons
- 50 gram ontbijtspek
- 1 tomaat
- 4 eieren
- 1 blaadje salie
- 30 gram roomboter
Instructies
- Borstel de champignons met een champignonborsteltje (of een keukenpapiertje) en snij ze in plakjes.
- Smelt de helft van de boter in een koekenpan op matig vuur, zodat de boter niet bruin wordt.
- Voeg de champignons toe en laat ze zachtjes op matig vuur bakken. Knip het blaadjes salie over de champignons heen en laat de salie meebakken.
- Was de tomaat, dep droog en snij in plakjes.
- Schuif de champignons op één helft van de pan en leg de plakjes tomaat op de andere helft.
- In een andere koekenpan de rest van de boter smelten. Snij ondertussen het ontbijtspek in reepjes.
- Zodra de boter gesmolten is, de stukjes ontbijtspek toevoegen en op matig-hoog vuur in een paar minuten knapperig bakken. Af en toe even doorroeren.
- Keer de tomatenplakjes en de champignons voorzichtig om en strooi er wat peper en zout overheen terwijl het spek aan het bakken is.
- Haal het knapperige spek uit de pan en doe in een bakje. Breek de eieren nu in de pan waar nog vet van het spek in zit. Strooi peper en zout over de eidooiers. Zodra het eiwit stevig is zijn de eieren klaar.
- Leg de eieren op een bord en voeg de tomaat en champignons toe. Strooi de stukjes uitgebakken spek erover heen.