Pesto is zo gemaakt en kan een goede bron van gezonde vetten zijn. Zelfgemaakte pesto kan je zo’n 2 weken goed houden in de koelkast.
Kant-en-klare pesto
Je kan natuurlijk kant-en-klare pesto kopen, alleen bevat die altijd zaad-olie, meestal zonnebloemolie (en soms ook nog eens suiker en/of glucosestroop!).
Het is steeds duidelijker dat het zaad-oliën zijn die hart-en vaatziekten veroorzaken en tot chronische ontstekingen leiden. Vroeger aten mensen vrijwel geen plantaardige vetten. In Nederland gebruikte je boter, reuzel, ossewit en andere natuurlijke vetten. In Italië werd vooral olijfolie maar ook dierlijke vetten gebruikt.
Macadamia nootjes of pijnboompitten?
Je kan van allerlei soorten pesto maken. Het voordeel van deze pesto is dat het nog lager in koolhydraten is dan een traditionele pesto gemaakt met pijnboompitten. Macadamia nootjes zijn heel laag in koolhydraten (5 gram netto koolhydraten), hoog in vezels en hoog in vet (bijna 75%). Dat is dus precies wat je op een keto dieet wilt!
Pijnboompitten kunnen ook met mate op het keto dieet gegeten worden. Je kan dus prima pesto van pijnboompitten maken, want je gebruikt maar weinig pesto per keer. Pijnboompitten bevatten bijna de dubbele hoeveelheid koolhydraten (9 gram netto koolhydraten per 100 gram), de helft aan vezels en bestaan voor ongeveer de helft uit vet.
Makkelijke courgette spaghetti
Courgette spaghetti is ook zo gemaakt, vooral als je een spiraalsnijder hebt. Je hoeft courgette spaghetti maar 2 minuten in kokend water te leggen en dan is het al gaar. Heel snel dus!
Energiebehoefte
Op het keto dieet is het heel belangrijk dat je in ketose kan blijven en daardoor (lichaams)vet kan verbranden. Je bereikt dit door weinig koolhydraten te eten en de juiste macro’s te gebruiken.
Als je net met het keto dieet begonnen bent zit je in een overgangsfase. Vaak ben je nog niet de hele tijd in ketose, dit komt onder meer door het dageraad fenomeen. Gedurende deze periode is het extra belangrijk dat je zorgt dat je voldoende calorieën binnenkrijgt, want anders loop je het risico dat je je stofwisseling gaat vertragen.
Deze maaltijd is niet heel hoog in calorieën en heel geschikt als je al fat-adapted bent. Als je het keto dieet nog niet zo lang volgt, dan kan je deze maaltijd met één van de desserts combineren om de hoeveelheid calorieën te verhogen.
Courgette spaghetti met macadamia pesto
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Macadamia pesto
- 40 gram basilicumblaadjes
- 60 gram macadamia nootjes
- 20 gram pijnboompitten
- 60 gram Parmezaanse kaas (Parrano is een vegetarisch alternatief)
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel citroenrasp
- 1 eetlepel citroensap
- 150 ml extra vierge olijfolie
- ⅛ theelepel versgemalen zwarte peper
Courgette spaghetti
- 1200 gram courgettes
- ½ theelepel zout
Instructies
Macadamia pesto
- Was de basilicum.
- Maak de teentjes knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
- Zest de citroen.
- Doe de basilicum, knoflook, macadamia nootjes, pijnboompitten en citroenzest in de kom van de keukenmachine.
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Voeg de Parmezaanse kaas, peper, olijfolie en citroensap aan de kom van de keukenmachine toe.
- Bewaar de pesto in de koelkast. Het is normaal als er wat olijfolie bovenop gaat drijven. Voor gebruik daarom even doorroeren.
- Je kan deze pesto eventueel ook invriezen in een ijsblokjes tray. Je kan hem dan 6 maanden bewaren. Per persoon ontdooi je dan elke keer 2-3 ijsblokjes pesto.
Courgette spaghetti
- Was de courgettes en snij de uiteinden er af.
- Zet de courgette in een spiraalsnijder en maak in spaghetti. Als hoofdgerecht gebruik je één courgette per persoon.
- Maak de juiste hoeveelheid courgette spaghetti. Voor een hoofdgerecht gebruik je één courgette per persoon.
- Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook. Zodra het water kookt, de courgette spaghetti toevoegen en 2 minuten laten koken.
- Laat de courgette spaghetti even in een vergiet uitlekken.
- Meng de macadamia pesto door de courgette spaghetti heen.
Voedingswaarden
Een heerlijk gerecht en vrij simpel te maken.
Zeker als je de pesto al van tevoren hebt gemaakt. En als je het jezelf nog makkelijker wilt maken kun je eventueel gesneden courgette-spaghetti uit de winkel halen. Een ideaal gerecht als je een drukke dag hebt en al van tevoren weet dat je laat thuis zult zijn. Met dit gerecht zet je dan toch snel een heerlijke voedzame maaltijd op tafel.