Chaffles zijn heel eenvoudige en snelle wafels die je met slechts 2 ingrediënten maakt: geraspte (kant-en-klare) mozzarella en ei. Bovendien zijn chaffles veel knapperiger aan de buitenkant dan wafels die je met amandelmeel maakt. Dat is ook niet vreemd, want ze bevatten relatief veel eiwit en het is dat eiwit wat bij verhitting voor het krokante korstje zorgt.
Chaffles zijn vooral hartige wafels. Ze smaken namelijk van zichzelf al iets zout door de geraspte kaas. Je kan deze chaffles maken met kant-en-klare geraspte mozzarella van de Jumbo, hier is wel wat aardappelzetmeel aan toegevoegd, maar dit is zo weinig dat je wel in ketose kan blijven. Je kan ze ook maken met geraspte jonge kaas en daar per portie 1 theelepel psylliumvezels aan toevoegen. De psyllium geeft de chaffles net wat extra stevigheid. Waarschijnlijk een soortgelijk effect als het toegevoegde zetmeel wat in de geraspte mozzarella van de Jumbo zit.
Warm of koud en met beleg naar keuze
Chaffles kan je zowel warm als koud eten. Je kan ze met kaas met eventueel wat rucola en basilicum of met kaas en ham of ander hartig beleg naar keuze eten. Ik denk zelf dat ze niet heel lekker zijn met frambozen en slagroom, dan kan je echt beter de wafels met amandelmeel nemen.
Chaffles bevatten ongeveer 60% vet, je kan de hoeveelheid vet verhogen door ze te combineren met beleg dat hoog in vet is of door ze te combineren met een kop koffie met slagroom.
Glutenvrij en vegetarisch
Chaffles zijn glutenvrij en vegetarisch. Tenminste de geraspte mozzarella van de Jumbo wordt gemaakt met microbieel stremsel en is dus vegetarisch.
Omega 3 verhogen
Omega 3 is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid en we krijgen bijna allemaal te weinig Omega 3 binnen via onze voeding. Supplementen met Omega 3 helpen ook niet echt, want ons lichaam kan die Omega 3 niet goed opnemen.
Het is wel een optie om je eieren te vervangen door Omega 3 eieren. Dit zijn eieren van kippen die extra lijnzaad krijgen. Lijnzaad bevat de ALA vorm van Omega 3. Ons lichaam kan die vorm niet goed omzetten in het broodnodig DHA en EPA, maar kippen (en koeien!) kunnen dit wel. Ik koop Omega 3 eieren van het merk Blije Kip bij de Jumbo, maar het kan prima zijn dat er ook andere merken zijn die ze verkopen.
Als je echter zelf kippen hebt, dan kan je je kippen dus extra lijnzaad gaan geven om nog gezondere eieren te krijgen!
Wafelmaker
Om deze chaffles te maken heb je een wafelijzer nodig. Wafelijzers zijn makkelijk verkrijgbaar en variëren van heel goedkoop tot best wel duur. Hier kan je meer over wafelijzers lezen.
Chaffles
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 50 gram geraspte mozzarella (of geraspte jonge kaas met 1 theelepel psylliumvezels)
- 1 ei
Instructies
- Verwarm je wafelijzer voor, als je een Cloer gebruikt verwarm het dan voor op stand 4. Je wafelijzer is op temperatuur als het groene lampje aangaat. Zet het wafelijzer dan op stand 3!
- Maak de geraspte mozzarella even los met je handen of met een vork en doe in een kom. Voeg het ei toe.
- Meng goed door elkaar heen. Voeg geen zout toe, want de mozzarella is al vrij zout.
- Doe je chaffle mix in het wafelijzer en spreidt het uit. Doe je wafelijzer dicht.
- Open je wafelijzer pas als het groene lampje weer aan gaat. Het kan zijn dat je stoom uit het wafelijzer ziet komen, dat is ok. Als je je wafelijzer te vroeg opent, plakken je wafels nog vast en kan je ze er niet uitkrijgen.
- Serveer de chaffles met hartig beleg naar keuze. Bijvoorbeeld Leerdammer of ham.