Citroenvla met bramen

Citroenvla met bramen

Zelf citroenvla maken zodat het toch keto is, is net wat lastiger dan op de standaard manier vla maken. Er zijn namelijk twee grote verschillen tussen keto citroenvla en een standaard citroenvla. Je gebruikt namelijk geen suiker (of andere zoetstof) en hierdoor heb je veel minder volume. Bovendien gebruik je geen maizena.

Maizena

Normaal voeg je namelijk vaak wat maizena toe om je vla te binden. Dit is super makkelijk en heel snel. Maizena is heel fijngemalen maismeel en dit wil je niet op het keto dieet gebruiken.

Gelatine

Gelukkig is er nog een andere makkelijke manier om je citroenvla te binden, namelijk met een blaadje gelatine. Dit duurt wel iets langer, want je citroenvla moet in de koelkast kunnen opstijven.

Binden met alleen eidooiers

Je kan ook zonder maizena en zonder gelatine op de ouderwetse manier citroenvla maken, door volledig met au bain marie verwarmde en goed losgeklopte eidooiers te binden. Dit is alleen best lastig, vooral omdat je ook geen suiker en geen zoetstoffen gebruikt. Je hebt daardoor veel minder volume. Dit is waarom ik er meestal voor kies om toch een blaadje gelatine te gebruiken. Je weet dan namelijk zeker dat het lukt.

San Lucar citroenen

Bij de Hoogvliet kan je San Lucar citroenen kopen. Deze Spaanse citroenen hebben een vrij dikke en eetbare schil. Het witte wat net onder de schil zit is bij standaard citroenen heel bitter, dit is bij deze citroenen niet het geval. Het witte is juist lekker en heel aromatisch.

Deze citroenen zijn dan ook bij uitstek geschikt voor dit recept. Als je nog citroenschil overhebt kan je het meerdere uren op een lage temperatuur in de oven laten uitdrogen en dan bijvoorbeeld door thee doen. Je kan deze citroenen ook goed gebruiken om citroenjam mee te maken, want ze zijn iets minder wrang dan gewone citroenen. Al is citroenjam natuurlijk wel veel zuurder dan bijvoorbeeld mandarijnenjam.

Geen au bain-marie pan?

Als je geen au bain-marie pan hebt, kan je nog steeds citroenvla maken, maar doe je het in een andere volgorde. Het is namelijk heel belangrijk dat je eidooiers niet te warm worden, want dan krijg je roerei!

Klop de eidooiers eerst goed in een kom los, terwijl je een deel van de room in een steelpannetje verwarmt. Je wilt niet dat de room aan de kook komt. Schenk de warme room vervolgens in kleine scheutjes in de kom met de losgeklopte eidooiers terwijl je de dooiers continu blijft kloppen. Je zal merken dat je vla iets dikker wordt. Vervolgens schenk je het vla mengsel in een steelpannetje en verwarm je het langzaam op matig-laag vuur. Het mag absoluut niet gaan koken!

Blijf tijdens het verwarmen je vla goed roeren. Voeg nu ook het uitgeknepen gelatineblaadje toe en laat dat al roerend oplossen. Haal de pan van het vuur, voeg het citroensap, de citroenzest en de stijfgeklopte slagroom aan de vla toe. Doe de citroenvla in glazen en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Garneer vervolgens met een toef slagroom, bramen en citroenkrul.

Citroenvla met bramen

Citroenvla met bramen

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Dessert
Keuken: Nederlands
Bereidingstijd: 15 minuten
2 uur
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 5g
Calorieën: 235kcal

Ingrediënten

Citroenvla

  • 3 eidooiers
  • 1.5 citroen (bij voorkeur San Lucar citroenen verkrijgbaar bij de Hoogvliet)
  • 1.5 theelepel fijngeraspte citroenschil
  • 100 ml slagroom
  • 0.25 theelepel vanille extract
  • 1 blaadje Dr Oetker gelatine

Garneren

  • 50 gram bramen
  • 100 ml slagroom
  • citroen krul voor decoratie

Instructies

  • Leg het blaadje gelatine in een kommetje met koud water. Laat 15 minuten staan.
    gelatine in koud water oplossen
  • Pers de citroen uit en rasp de schil. Als je San Lucar citroenen gebruikt kan je ook een deel van het wit onder de schil raspen. Dit is namelijk niet bitter en heeft veel smaak bij dit type citroenen. Als je een ander soort citroen hebt, vermijd het witte gedeelte dan, want dit zal bitter zijn.
    Citroen uitpersen en zesten
  • Klop de slagroom in te garneren met het vanille extract goed stijf – bij voorkeur met een elektrische mixer.
    slagroom goed stijf kloppen
  • Verwarm een au bain marie pan op matig hoog vuur. Zorg er voor dat het water de inzet pan niet kan raken als het begint te borrelen. Je kan eventueel ook een steelpan met daarom een keramieke of metalen kom gebruiken.
    au bain marie pan
  • Splits de eieren. Doe de eidooiers in de au bain marie pan en blijf voortdurend kloppen terwijl je de dooiers verwarmd.
    eidooiers goed loskloppen terwijl ze zachtjes opwarmen
  • Zodra de dooiers lichtgeel zijn geworden voeg je de citroenzest en de ongeklopte slagroom met kleine beetjes toe, zodat de eidooiers de slagroom kunnen binden. Voeg nu ook het goed uitgeknepen gelatine blaadje toe en laat het al roerende oplossen. Neem daarna de pan van het vuur.
    Eidooiers moeten lichtgeel worden
  • Meng het citroensap, eiervla en het grootste deel van de stijfgeklopte slagroom voorzichtig door elkaar heen. Doe het voorzichtig in hoge glazen, waar nog voldoende ruimte in is om straks de bramen en een beetje slagroom om te garneren aan toe te voegen. Zet de glazen minimaal 2 uur in de koelkast (langer mag ook) om op te stijven.
    citroenvla
  • Was de bramen en laat ze uitlekken. Als je diepvries bramen gebruikt, laat ze dan gedurende de nacht in de koelkast in een plastic bakje ontdooien.
  • Doe wat bramen bovenop de citroenvla en dan een toef slagroom en garneer met de rest van de bramen en een citroenkrul. Je maakt een citroenkrul door met een dunschiller een heel rondje rond een citroen te schillen.
    Citroenvla met bramen

Voedingswaarden

Calorieën: 235kcal | Bruto koolhydraten: 7g | Eiwit: 4g | Vetten: 22g | Sodium: 27mg | Kalium: 128mg | Vezel: 2g | Vitamine A: 956IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 25mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 4µg | Calcium: 64mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 27µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 9mg | Fosfor: 93mg | Selenium: 8µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 5g | Macro Vetten: 82% | Macro Koolhydraten: 12% | Macro Eiwitten: 7%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.