Deze bleekselderij-walnoten salade bevat bleekselderij, walnoten en Parmezaanse kaas. Als je een vegetarisch dieet volgt kan je de Parmezaanse kaas door een vegetarisch alternatief, zoals Parrano vervangen. Parrano heeft echter niet dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als echte Parmigiano Reggiano.
Bleekselderij
Bleekselderij is een echte keto groente met slechts 2 gram netto koolhydraten per 100 gram. Hier kan je uitgebreide keto voedingslijsten vinden.
Bleekselderij bevat een groot aantal vitamines en mineralen in kleine hoeveelheden. Er zijn meerdere onderzoeken die uitwijzen dat bleekselderij kan helpen met het tegengaan van chronische ontstekingen in het spijsverteringskanaal en bloedvaten. Dit komt waarschijnlijk doordat bleekselderij veel anti-oxidanten, waaronder ook veel polyfenolen, bevat. Zo bevat bleekselderij zowel flavonoïden en fenolen.
Bleekselderij bevat ook oplosbare vezels, vooral pectine. Pectine is belangrijk voor een goed werkende darmflora.
Walnoten
Deze salade bevat ook aardig wat walnoten. Hier kan je meer over noten, pitten en zaden op het keto dieet lezen.
Vinaigrette
Om de hoeveelheid gezonde vetten in deze bleekselderij-walnoten salade te verhogen maak je een vinaigrette met extra vierge olijfolie en citroensap. Je voegt ook zout en peper aan de vinaigrette toe voordat je het door de bleekselderij-walnoten salade mengt.
Het is belangrijk om een zo vers mogelijke extra vierge olijfolie te kiezen. Als het goed is staat er op de fles een houdbaarheidsdatum. Hoe verser de olijfolie, des te mer polyfenolen het bevat. Als je wat pure extra vierge olijfolie doorslikt en je krijgt een sterk kriebelend gevoel achter in je keel, dan is dat een indicatie dat de olijfolie hoog in polyfenolen is. Hier kan je meer over polyfenolen in olijfolie lezen.
Bleekselderij-walnoten salade
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 200 gram bleekselderij
- 50 gram walnoten
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- ⅛ theelepel grofgemalen peper
- ⅛ theelepel zout
Instructies
- Was de bleekselderij en snij in dunne plakjes. Gebruik ook het loof.
- Schaaf grote krullen van de Parmezaanse kaas met een kaasschaaf en bij die plakken in repen.
- Doe de bleekselderij, walnoten en Parmezaanse kaas in een kom.
- Maak een vinaigrette door de olijfolie, citroensap en peper en zout in een kopje goed door te roeren. Meng de vinaigrette door de salade.
Echt heerlijk recept. Ik gebruik een eetlepel sinaasappel- of citroenolie en 2 olijfolie. En dan wat minder.citroensap.
Smullen! Het is een grote hit hier in huis!!!