Kedgeree bestaat uit vis, eieren, rijst en kerrie, het is een maaltijdsalade. Je kan het met verschillende soorten vis maken. Traditioneel werd het met gerookte schelvis gemaakt, maar je kan het ook prima met gerookte makreel, zalm of tonijn maken.
Keto rijst
Op een keto dieet kan je natuurlijk geen rijst eten, maar je kan de rijst in dit gerecht prima door (witte) bloemkoolrijst vervangen. Ik maak zelf af en toe een aantal porties bloemkoolrijst en vries die dan in. Het prettige aan bloemkoolrijst is dat het werkelijk in een paar minuten gaar is – je moet zelfs uitkijken dat je het niet te lang kookt, want het is veel lekkerder als het wat ‘bite’ heeft. Ik gebruik de bloemkoolrijst dan rechtstreeks uit de vriezer, dus ik ontdooi het niet eerst. Dat werkt prima. Hier kan je meer over rijstvervangers lezen.
Konjac rijst
Als je niet van bloemkool houdt of gewoon een wat anders wilt, zou je ook konjac rijst kunnen gebruiken.
Je knipt het zakje open en dan spoel je de konjac rijst even goed in een vergiet onder de koude kraan af. Het heeft eerst een visachtig luchtje maar dat verdwijnt dan.
Vervolgens kook je het in een paar minuten in een pan met kokend water gaar.
Warm of koud
Kedgeree kan je zowel warm als koud eten. Het is ook een makkelijk gerecht om mee te nemen naar werk of school. Zorg natuurlijk wel dat je een goed afsluitbare lunchbox hebt, want je doet kerrie in de kedgeree en je wilt natuurlijk geen gele tas hebben!
Keto kedgeree
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 300 gram gerookte makreel
- 2 eieren
- 170 gram bloemkool
- 2 middelgrote tomaten
- 1 citroen (optioneel)
- 1 kleine rode ui
- 1 teentje knoflook
- 5 cm verse gemberwortel
- 1 rode chilipeper
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 eetlepel mosterdzaadjes
- 30 gram verse koriander
- 150 ml mayonaise
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
Instructies
- Doe de koriander in een kom met koud water. Hierdoor wordt je koriander mooier en steviger.
- Kook de eieren 10 minuten, totdat ze hardgekookt zijn.
- Haal het vel van de makreel en haal zoveel mogelijk vlees van de graat. Doe dit in een kom.
- Rasp de bloemkool zodat je bloemkoolrijst krijgt. Je kan de bloemkool met een keukenmachine of met een handrasp raspen.
- Maak de ui, knoflook en chilipeper schoon en snij in kleine stukjes. Maak de gember schoon en snij ook in kleine stukjes.
- Verhit de olijfolie in een braadpan of wok. Zodra de olie heet is, de mosterdzaadjes, knoflook, gember en ui toevoegen. Draai het vuur nu wat lager naar matig hoog. De mosterdzaadjes gaan poppen, dus hou een deksel bij de hand! Ongeveer 1-2 minuten laten bakken.
- Voeg de geraspte bloemkool en kerriepoeder toe. Zet het vuur nu iets lager naar matig en roerbak de bloemkool in een paar minuten gaar.
- Was de tomaten en dep droog. Snij in kleine stukjes.
- Voeg de tomaten aan de braadpan toe. Roer alles even door en haal dan van het vuur af.
- Dep de koriander droog met keukenpapier. Daarna de koriander, inclusief de steeltjes, fijnhakken en in de kom doen.
- Pel de eieren en snij in stukken (niet te klein) en voeg een aantal aan de kom toe. Hou ook wat apart om mee te garneren.
- Voeg de inhoud van de braadpan en de mayonaise ook aan de kom toe.
- Meng alles goed door elkaar heen. Maak op smaak met peper, zout en eventueel citroensap.
- Doe de kedgeree in een kom of schaal en garneer met de overgebleven eieren.