Thaise pangasius maak je met panga, al kan het ook met kabeljauw. Panga is een goedkope vis vergeleken met bijvoorbeeld zalm en kabeljauw. Ook pangasius bevat Omega 3 vetzuren die heel goed voor onze gezondheid zijn. Zalm, en dan vooral wilde zalm, bevat echter ongeveer 75 x meer Omega 3 vetzuren dan Pangasius, maar alle beetjes helpen natuurlijk!
Pangasius is in het verleden in opspraak geraakt, omdat de meeste Pangasius uit Vietnam komt uit de Mekong Delta en die rivier is sterk vervuild. Dit is in 2015 door de Universiteit van Wageningen onderzocht en de pangasius die we in Nederland kopen bevat geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen.
Aan panga wordt water toegevoegd
In een onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde is gevonden dat veel supermarkten 30% (en soms zelfs meer zonder dit te vermelden!) water aan de panga toevoegen. Je koopt dus vooral ook veel water als je panga koopt en dat verklaart waarschijnlijk waarom een grote zak panga zo goedkoop is. Je koopt namelijk veel water met je vis!
Laat dit je niet weerhouden om af en toe eens panga te eten. Panga heeft van zichzelf niet veel smaak en het is ook niet een heel stevige vis (maar misschien komt dat alleen door het toegevoegde water, dat weet ik niet). Deze Thaise pangasius heeft wel veel smaak, door het gebruik van een hele lekkere kruidenmix, die je zelf heel makkelijk kan maken. Als je gewoon zo een stukje vis wilt eten, dan zou ik niet voor panga, maar voor een andere vis kiezen, bijvoorbeeld kabeljauw, zalm of forel. Die hebben namelijk van zichzelf veel meer smaak.
Thaise groene curry paste
Als je een keukenmachine hebt, heb je zo je eigen curry paste gemaakt. Je hebt niet heel veel nodig en wat je over hebt kan je gewoon in de koelkast bewaren.
Je kan ook kant-en-klare curry paste kopen, maar check dan wel dat er geen toegevoegde suikers inzitten. Bovendien zit zelfgemaakte verse curry paste vol met voedingsstoffen, want ook kruiden en specerijen bevatten vitamines en mineralen. En ze kunnen zelfs helpen met afvallen, hier kan je daar meer over lezen.
Thaise pangasius uit de oven
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 600 gram pangasius filet (eerst laten ontdooien, andere witte vis, zoals kabeljauw kan ook)
- 2 eetlepels Thai green curry paste
- 60 ml kokosolie
- 250 ml kokosmelk (Aroy D biologische kokosmelk)
- 10 gram verse koriander
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200º celsius.
- Maak eerst de groene curry paste. Je kan extra maken en de curry paste in je koelkast in een afgedekt glas bewaren.
- Smelt de kokosolie in een steelpannetje of in de magnetron. Meng de curry paste met de kokosolie en de kokosmelk.
- Leg de pangasius filet in de ovenschaal en schenk het kokosmelk mengsel over de vis. De saus is hoog in vet, dus je hoeft de ovenschaal niet in te vetten.
- Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven en serveer met verse koriander blaadjes.