Tandoori zalm

Tandoori zalm

Zalm is een heel goede bron van Omega 3 vetzuren en dus supergezond. Het behoort tot de ‘vette vissen’ en het is een goed idee om minimaal éénmaal per week vette vis, zoals bijvoorbeeld zalm, haring, makreel, tonijn, etc. te eten.

Fat-adapted

Dit is vooral een heel goed gerecht als je het keto dieet al langere tijd volgt en goed fat-adapted bent, maar nog wel verder wilt afvallen. Dit is ook een goed gerecht als je zwanger bent en gezond wilt eten, maar meer koolhydraten en daarom minder vetten dan op het keto dieet gebruikt. Het is namelijk geen goed idee om het keto dieet te volgen gedurende je zwangerschap.

Tandoori kruidenmix

Tandoori kruidenmix is een veelgebruikte Indiase kruidenmix. Het is niet echt één mix, elke familie heeft zo zijn eigen versie. In Engeland is het echt overal te krijgen, maar hier moet je even zoeken of je maakt het gewoon zelf. Hier kan je vinden hoe je je eigen Tandoori kruidenmix maakt.

Bij de Hoogvliet kan je Santa Maria Indiase Tandoori kruidenmix kopen bij de droge kruiden en specerijen. Je wilt geen vochtige mix want daar zit vrijwel zeker suiker en/of zetmeel in.

Extra vierge olijfolie

Je maakt de marinade voor de zalm door (zelfgemaakte) tandoori kruiden met extra vierge olijfolie te mengen. Met een keukenkwastje kan je vervolgens de zalm insmeren. Je kan de zalm enige uren in de koelkast laten marineren voor een sterkere smaak, maar je kan de zalm ook direct in de voorverwarmde oven bakken.

Omega 3 vetzuren en polyfenolen

In dit gerecht is zalm de bron van Omega 3 vetzuren en als je verse extra vierge olijfolie gebruikt, is de olijfolie een bron van polyfenolen. Beiden kunnen helpen met het tegengaan van chronische ontstekingen. Bovendien kan je eigen lichaam de krachtigste ontstekingsremmer die er is, het keton beta hydroxy butyraat, aanmaken als je in ketose bent. De combinatie van gezonde pure voeding en de werking van je eigen lichaam zou weleens de reden kunnen zijn dat het keto dieet bij zoveel verschillende aandoeningen kan helpen.

Wilde zalm of gekweekte zalm

Als je de keus hebt, is het een goed idee om wilde zalm te kiezen. Helaas is wilde zalm moeilijk verkrijgbaar en als je het al kan vinden vaak heel duur. Hier kan je meer lezen over de verschillen tussen wilde en gekweekte zalm.

tandoori zalm

Tandoori zalm

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vis
Keuken: Oosters
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 0g
Calorieën: 346kcal

Ingrediënten

  • 600 gram zalmfilet
  • 2 eetlepels tandoori mix
  • 60 ml extra vierge olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180º celsius.
  • Maak een marinade door de olijfolie met de tandoori kruidenmix te mengen.
    Tandoori marinade
  • Smeer de zalm met een kwastje aan beide kanten in met de marinade.
    smeer de zalm met een kwastje met de marinade in
  • Leg de zalm in een ingevette of met bakpapier bedekte ovenschaal en bak de zalm in 15-20 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
    Leg de zalm in een ingevette ovenschaal

Voedingswaarden

Calorieën: 346kcal | Eiwit: 30g | Vetten: 25g | Sodium: 66mg | Kalium: 735mg | Vitamine A: 60IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 12mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 5µg | Vitamine E: 2mg | Vitamine K: 9µg | Calcium: 18mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 38µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 44mg | Fosfor: 300mg | Selenium: 55µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 0g | Macro Vetten: 65% | Macro Koolhydraten: 0% | Macro Eiwitten: 35%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.